Geçen haziran ayında gastronomi dünyasının en en prestijli ödüllerinden ‘Basque Culinary World Prize’a değer görülen sosyal girişimci şef Ebru Baybara Demir ile hem kendi hikâyesini konuştuk hem de gastronomi dünyası kazanını kaynattık. İyi bir şef olmak başarı için yeterli midir? Dünyadaki restoran eğilimleri nereye gidiyor? Başarılı girişimci kimdir? Sunum mu önemli yoksa ürün mü?
#AR-GEBaskı Kültür Sanat Vakfı’nın Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla hayata geçirdiği Anadolu Ödülleri’ne başvurular 10 Ekim’e kadar devam ediyor. Ödüller Müzecilik, Süreli Etkinlikler, Gösteri Sanatları, Arkeoloji ve Restorasyon olmak üzere toplam 5 ayrı dalda verilecek.
#YazarKurtuluş amacı “kültür değerlerimizi, tarihimizde bizi büyüten örf, âdet ve manevi değerlerimizi ve Türkçemizi araştırmak, araştırmaları desteklemek, korumak, yaşatmak ve tanıtmak” olan Elginkan Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı’nın dördüncüsü 24-26 Nisan günlerinde İstanbul’da toplanacak. Bu yılın teması, ‘Geçmişten Günümüze Seyahat Edebiyatı’.
#YazarYeni Delhi’de Cuma Camisi yakınlarında üç tekerlekli bisikletin yolcu koltuğundayım. Delirtici bir trafik, susmayan kornalar... Egzoz dumanı ve hava kirliliğinden ağzımdaki maske kararmış. Yarım saattir aynı yerde duruyoruz. Bisikleti süren Rişa’ya “Ne zaman açılır” diye soruyorum. Can havliyle bir ses çıkarıyor sadece. Bu hayattan vazgeçmiş, bir an önce reenkarne olmak istiyor. Allahtan hızımız saatte 1 km. Biraz etrafı seyredeyim bari... Kaldırım insan seli; Sih, Parsi, Afgan, ne ararsan var.
#Hindistan Gezi RehberiKumbh Mela ne kadar süredir yapıldığı bilinmeyen ve dünyanın en büyük dini töreni olarak kabul edilen bir festival olup, 12 yılda bir yapılması onu son derece değerli kılar. Diğer bilinen hac yerlerinden ve törenlerinden çok daha büyük olan bu toplaşmada, 60 milyon kişiye varan katılım sağlanabilmektedir. 10 milyonların bir araya geldiği bu dinsel, ruhani buluşma, katılımcılarını bu dünyadan uzaklaştırıp, inanç dünyasının içine ışınlar adeta.
#HindistanUzun tren yolculuklarını severim. Bir kaç kez Türkiye’de bir uçtan diğer uca yolculuk yaptım. Avrupa’da da tren yolculuklarım oldu. Ama aklımın bir kenarında, lüks bir trenle Hindistan’ı dolaşmak vardı. Geçen ay bu arzumu gerçekleştirdim. ‘Deccan Odyssey’ adlı trenle, 10 gün süren bir yolculuğa çıktım. Gündüzleri kültür, akşamları lezzet dolu bir yolculuktu. Bu masalımsı yolculuğu herkese öneririm.
#Hindu GelenekleriFest Travel’ın kurucusu Türkiye’nin önde gelen turizmcilerinden Faruk Pekin, Türkiye’nin özellikle Körfez krizi sonrası ucuz tatil cenneti olduğunu belirterek, “Kültür turizmi yönümüzü kaybettik. Akdeniz çanağında herkes ‘deniz, kum, güneş’ yapıyor. Ama Türkiye’deki kültür katmanları hiçbirinde yok. Türkiye turizmden daha fazla gelir kazanmak istiyorsa kültür üstünlüğünü öne çıkarmalı” dedi.
#TurizmBize göre dünyanın diğer ucunda... Efsanelere konu olan tarihi antik kentlerden gizemini koruyan heykellere, doğanın gücüne şahit olacağınız şelalelerden eşsiz doğa manzaralarına sahip Güney Amerika adeta cennetten bir köşe. Jürimiz sizin için bu güzel bölgenin görülmesi gereken yerlerini seçti. Altısının ilk tercihi ise Machu Picchu oldu.
#Güney AmerikaYılbaşında yurtdışında olmak isteyenler için geri sayım başladı. Mademki hayatı yaşanılır kılan düşlerin gerçekleşme olasılığı, o zaman siz de yazarlarımızın önerilerine bir göz atıp ne istediğinize karar verin ve kendinizi kaptırın bu hayale. Gezegenimiz hayallerinize yanıt verecek kadar güzel, tüm beklentilerinizi karşılayacak kadar çeşitli. Şimdi çantaları hazırlama zamanı.
#Yılbaşının En İyileri