Paylaş
Sektör adına konuştuklarını söyleyenler bunu belirtmese de bu acı gerçeği artık herkes biliyor.
Türkiye için hele hele bu dönemde önemi tartışılmaz olan turizmde çok sıkıntılı bir dönemden geçilirken küçük de olsa güzel şeyler yapılabiliyor.
Hafta sonunda katıldığımız, bu yıl ikincisi yapılan ‘Bizim Thales’ etkinliği buna örnektir.
Didim Belediyesi’nin ilkini geçen yıl yaptığı ‘Bizim Thales’ etkinliğinin ikincisi bu yıl da Milet Antik Tiyatrosu’nda, ‘Müzik ve Felsefe’ adıyla yapıldı. Çinli, Hintli, İranlı ve Türkiyeli felsefeci ve biliminsanları 2.500 yıl önce Anadolu topraklarında bulunan Milet Okulu’ndan (Söke Güzelbahçe) çıkan Thales’i tartıştı.
Toplantının açılışında konuşan eski Turizm Bakanı ve Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) Başkanı Bahattin Yücel, Thales’in bu topraklara ait bir filozof olduğunu söyledi. Yücel, Didim’in dönemin gelecekbilimcileri olan kâhin-füturistler merkezi olduğuna işaret ederek amaçlarının Didim’i tarihi kökleriyle buluşturmak olduğunu, Didim’in bu tarihi ve kültürel değerleri ile öne çıkarılacağını söyledi.
Toplantıda konuşan Çin, Hindistan, Türkiye ve İran’dan felsefeci ve akademisyenler hem Thales’i hem de yakın dönem filozofları olan Buda, Konfüçyüs, Zerdüşt ve bunların ortaya çıkardığı felsefe sistemleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Toplantıda konuşan Fest Travel’in sahibi Faruk Pekin, Thales’le ilgili olarak şu noktaların altını çizdi:
“Tarihte ortaya çıkan bazı kişiler toplumsal tarihte derin izler bırakmış, insanlığın düşünsel evrimine damga vurmuştur. Bunu Batı’dan Doğu’ya şu şekilde sıralayabilirim; Anadolu’da başta Thales olmak üzere İyonyalı doğa filozofları, İran’da Zerdüşt, Hindistan’da Caynacılığın kurucusu Mahavira ve
Budizmin kurucusu Sidarta Gotama, Çin’de Konfüçyüs ve Daoizmin kurucusu Lao Zi... Bunların hepsi aşağı yukarı 6. yüzyılın insanları.
Miletos’u yalnızca bir kent-devlet olarak düşünmeyin. Ege Denizi, Karadeniz ve Akdeniz’de 90 kadar kolonisi var. Yani Miletos’ta tartışılanlar kısa bir süre sonra bu kolonilerde de tartışılmaya başlıyor.
Etkinlik Lübnanlı Rima Kicheich’in verdiği konser ile sona erdi.
Bu etkinliği izledikten sonra turizmde işler kötü, bunun nedeni de sektör değil, ne yazık ki siyasiler.
Didim 2. Bizim Thales etkinliği her şeye karşın iyi şeyler de yapılabileceğini gösterdi.
Onun için bu koşullarda zor olsa da enseyi karartmayalım...
KESİCİ’YE İLGİ
m CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de Thales Buluşması’nı izleyenler arasındaydı. Çok sayıda aydın, siyasetçi ve öğretmenin gelmesi Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ve Kaymakam İskender Yönden’i çok sevindirdi. Büyük ilgi gören Kesici ile birçok konuk selfie çektirdi. Kendisine dönük talepler şöyleydi: “Sizi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyoruz”, “Lütfen bu görevden kaçmayın”, “Bize görev verin, sizin için çalışalım...”
Kendi dallarında bilim alan öğrenciler Sıla Akaya’ya ve Göktürk Cansız’a Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı tarafından İzmir Uzay Kampı ve Nesin Vakfı Matematik Kampı’nda kurslara ücretsiz katılma hakkı verildi.
FATİH VE ATATÜRK....
HAZRETİ-RESUL “İstanbul elbette bir gün fethedilecektir, ne güzeldir onu fetheden kumandan, ne güzeldir onu fetheden asker” demiştir.
Bu deyiş, Fatih Sultan Mehmet ve askerleri için geçerli olduğu kadar, yalnız İstanbul’u değil, bütün vatanı kurtaran Atatürk ve askerleri için de geçerlidir.
Çünkü Atatürk ve askerleri yalnız İstanbul’u değil, Anadolu’yu, bütün Trakya’yı yeniden fethetmiştir, hem de bir mermi atmadan, kazandıkları büyük zaferin sonucu barış masasında... Unutmayalım.
Mehmet İnal KOLBURAN
‘KİTAPLARIM ÇOK SATILIYOR FAKAT ÇOK KAZANMIYORUM’
YAZAR Ergün Poyraz, Silivri’den çıktıktan sonra Aydın’da bir köyde yaşıyor. Sorularımıza özetle şu yanıtları veriyor...
“Ailecek on dönüm tarlamız var. Kitap yazıyorum. Çok satan kitaplarıma rağmen çok kazanmıyorum. Tahliye edildiğim 2014 Martı’ndan beri altı kitabı kendim, ikisini de yazar arkadaşım Yasemin Özben ile birlikte yazdım Cezaevinden çıktıktan mütevazi ve bir yaşamım var.”
“Hakkında kaç dava açıldı?” diye soruyoruz... Anlatıyor:
“Kitaplarımla ilgili olarak hakkımda açılan davalar vardı, ancak hepsini kazandım. Şu anda Yargıtay’da Murat Ülker’in açtığı tazminat davası var. Tayyip Erdoğan, ‘Aksaray’da İnecek Var’ adlı kitabımı şikâyet etti, Adalet Bakanlığı yargılama izni vermedi; ‘Ergun Poyraz’a açılacak davanın kamuya yararı yoktur’ diyerek yargılama izni vermedi. Televizyona şimdiye kadar dört-beş kere çıktım; bir keresinde Halk TV bana yarım saat süre tanımıştı, ama üç dakika konuşturdu.”
Hablemitoğlu’nun öldürülmesinden sonra Ankara Valiliği ve İl Koruma Komisyonu’nun kararı ile kendisine koruma kararı verilmiş, Çayyolu’nda jandarma bölgesinde oturduğu için korumalarının da jandarma olduğunu söyledi. Cezaevinde Açık Öğretim Fakültesi iktisat bölümünü bitirmiş...
Paylaş