Deterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarÇoğunlukla erkeklerde görülen damar tıkanıklığa bağlı kalp krizinin, genç kadınlarda da yaygın olarak görüldüğü gözlemlendi. Genç kadınlar arasındaki “endişe verici” artışın ardından yapılan araştırmalar, Covid-19 ile kalp krizi arasında bağlantı olduğunu tespit etti.
#Kalp KriziKastamonu'da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ormanlık alandan toplanan mantarlar sebebiyle 100'den fazla kişi zehirlendi. Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Sevim, şehir efsanesi haline gelen yanlış bilgiler sebebiyle mantar zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek kültür ya da kanlıca mantarının, uygun şartlarda saklanmaması durumunda insanları zehirleyebileceğini ve ölüme ölüme yol açabileceğini söyledi.
#KastamonuKastamonu'da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ormanlık alandan toplanan mantarlar sebebiyle 100'den fazla kişi zehirlendi. Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Sevim, şehir efsanesi haline gelen yanlış bilgiler sebebiyle mantar zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek kültür ya da kanlıca mantarının, uygun şartlarda saklanmaması durumunda insanları zehirleyebileceğini ve ölüme ölüme yol açabileceğini söyledi.
#MantarUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiAtatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi 6'ncı sınıf öğrencisi Furkan Güneş, Kovid-19 döneminde babaannesi ve dedesinin ilaçlarını eksik ya da yanlış kullandığını fark ederek TÜBİTAK desteğiyle Akıllı İlaç Takip Sistemi geliştirdi.
#TIPAhmet Hacımüftüoğlu kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Tıp alanında önemli bir akademisyen olan Ahmet Hacımüftüoğlu, özellikle farmakoloji alanındaki çalışmaları ve elde ettiği başarılarla tanınmaktadır. Peki, Ahmet Hacımüftüoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Ahmet HacımüftüoğluYepyeni bir araştırmada, emziren kadınlarda kemikleri güçlendiren, osteoporozu tedavi edebilen ve kırık iyileşmesini hızlandırabilen CCN3 adlı yeni bir hormon tespit edildi. Uzmanlara göre bu keşif, osteoporoz başta olmak üzere çok sayıda farklı kırıkların tedavisinde kullanılabilecek. İşte tıp dünyasında çığır açacak nitelikteki keşfin detayları…
#Kemik Erimesiİzmir’in sağlık tarihi, binlerce yıl öncesinden gelen bir zenginlik taşımakta ve bu hastanelerin bazıları hala sağlık hizmeti vermeye devam ederken, bazıları da başka amaçlarla yerli yerinde durmaktadır. Birçok araştırmacı bu konuda çok detaylı araştırma ve çalışmalar yapmıştır. Acil Afet Ambulans Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, “Tarih Boyunca Sağlık Kenti İzmir” adını verdiği sunumunda kentin sağlık tarihi ile ilgili bu bilgilerin “Sağlık Müzesi”ne dönüştürülmesini ve İzmir in sağlık turizmine önemli bir katkı sağlamasını istiyor. Sofuoğlu, İzmir’in sağlık tarihi hakkında şunları anlattı:
#1Ülkemizdeki kadınlar genellikle ped tercih etmelerine rağmen tampon kullanımı da son dönemlerde oldukça yaygınlaşmaya başladı. Tamponların kullanımıyla ilgili yapılan son araştırma, bu ürünlerin içerisinde zararlı metaller bulunduğunu ortaya koydu. Peki bu ürünler kadın sağlığını nasıl etkiliyor?Araştırma bulguları için uzmanlar ne diyor?
#Kadın SağlığıDünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi Almanya’nın başkenti Berlin’de de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir dizi etkinlikler düzenlendi.Berlinli Türk kadınları da farklı etkinliklerde bir araya geldiler. Kadınlar gününü kutladılar... Ama bazı etkinliklerde duygu dolu anlar yaşandı.
#AlmanyaŞimdilerde uykusuzluk sorununa çare olsun, uykuya dalmayı kolaylaştırsın diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Üreticiler bu battaniyelerin uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırdığını iddia ediyor. Peki ama uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#BattaniyeÇağımızın en büyük sorunlarından biri olan uykusuzluk çoğu insanın ortak derdi. Şimdilerde bu soruna çare olsun diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırması umuduyla alınan bu battaniyeler üreticilerin iddia ettiği gibi gerçekten işe yarıyor mu? Eskinin ağır yün yorganları yerine içine cam boncuklar veya plastik pellet koyularak üretilen bu battaniyeler sağlıklı mı? Bu konuda araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkSonu jel ile biten kelimeler listesi hazırlayabilmek için doğru kaynaklar referans alınmalıdır. Jel üç harfli tek heceli bir kelimedir. Kendi başına anlam taşıyan bir sözcüktür ve yara-berelerde tedavi amacıyla kullanılan bir kremdir. Pek çok alanda kullanılan jel sözcüğü yaygın kullanılmaktadır. Sizin için jel ile biten kelimeleri liste oluşturup -3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli jel ile biten kelimeleri detaylarıyla derledik.
#EğitimANKARA Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Sedat Sevin, toplu arı ölümlerinde en önemli etkenin iklim değişikliği olduğunu belirterek, “İklim değişikliğinin getirmiş olduğu ani hava değişimleri, çok yüksek sıcaklıklar, kış mevsiminin yüksek sıcaklıkları ve buna bağlı olarak arıların kış uykusuna yatamamaları, parazitlerin ortaya çıkmasıyla arı ölümleri meydana gelmeye başladı. Eylem planı içerisinde sadece Tarım ve Orman Bakanlığımız değil; üniversiteler, sivil toplum kuruluşları birlikte çalışması gerekiyor” dedi.
#Arı ÖlümleriHedefinde akademisyen olmak vardır. Ama dönemin siyasi koşulları nedeniyle bu hayalinden vazgeçmek zorunda kalır. Ercan Petekkaya, veteriner hekim olarak kendi kliniğini kurar. Bir yandan da daha fazla deneyim için bir şirkette çalışmaya başlar ve 27’sinde genel müdür olur. 11 yıllık kurumsal hayatın ardında da Farmavet’i kurarak ikinci girişimini hayata geçirir, yem katkıları üretir. Süreç içinde hayvan sağlığının yanısıra insan sağlığı için de ürünler geliştirmeye başlayan Ercan Petekkaya, Manisa Salihli’deki tesislerinden bugün 40’a yakın ülkeye ihracat yapıyor. AR-GE odaklı çalışmalarıyla da dikkat çeken Petekkaya, ikinci kuşağın gücüyle hem daha fazla ülkeye ihracat yapmayı hem de katma değerli ürünler geliştirmeyi hedefliyor.
#1Alok Bansal direktörlüğünde, Hindistan’dan gelen ‘India Foundation (Hindistan Vakfı)’ heyeti, Ankara Kriz ve Siyaset Araştırma Merkezi (ANKASAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol ile birlikte Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti.
#Alok BansalŞu sıralar kalabalık iyice çekilmişken mevsimin de getirdiği kartpostalı andıran görüntüler eşliğinde yola koyulmanın tam zamanı. Fakat gezinizde biraz olsun hareket istiyorsanız bu listemiz size göre… Uzmanlarımıza ‘Sonbaharda yapılacak en özel aktiviteler neler?’ diye sorduk. Birbirinden harika 15 öneride bulundular.
#RotaPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminUzman Nöropsikolog Alptekin Aydın’ın Cosmos Health’in organizasyonuyla düzenlediği ‘otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve öğrenme güçlüğü (LD) olan çocukların tedavisine odaklanılan etkinlik büyük ilgi gördü. Sabah 09.00 ila öğleden sonra 16.00 saatleri arası gerçekleştirilen çalıştay, alanlarında uzman bilim insanlarını bir araya getirdi.
#Londra