İnsanlar genellikle önemli günlerde kusurlarını kapatacak şekilde giyinirler. Hele bir de gelin olacaklarsa... Ama bundan altı yıl önce bir genç kadın dünyanın gözü önünde evlendi. O gün sevdiği adamın kolunda kişisel tarihinin en güzel görüntüsünü sergiledi. Öyle ki onu düğün gününe kadar öylesine güzel haliyle kimse görmemişti.
#Prenses Eugenie2018 yılından beri, ebeveynleri miyopi (uzağı görememe) hakkında bilinçlendirmek amacıyla “miyopi farkındalık haftası” kutlanıyor. Miyopi, çocuklarda giderek yaygınlaşıyor. Araştırmalar 2050 yılında dünyada 5 milyardan fazla miyop birey olacağını gösteriyor. Kanıtlanmış doğrudan bir bağlantı olmasa da; bilgisayar çalışması, video oyunları ve okuma gibi yakın odaklı aktiviteler ile iç mekanda fazla zaman harcayan çocuklar, dışarıda vakit geçiren çocuklara kıyasla daha miyop oluyor…
#MiyopiHalk arasında uzağı görememe olarak bilinen miyop, göz sağlığına yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Hastalığın görülme sıklığı dünya çapında endişe verici oranlarda artarken, çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yüksek yaygınlık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının gözlüğe ihtiyaç duyacağı ve bunun küresel bir görme salgınına yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki miyop neden ‘salgın’ gibi artıyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Türkiye'de durum nasıl? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkGösteri dünyasında eşler ya da sevgililer arasında büyük yaş farkları olması artık çok sıradan bir duruma dönüştü. Üstelik kadının ya da erkeğin hangisinin diğerinden daha büyük olduğu da önem taşımıyor. Her ikisi de belli bir yaşın üzerinde olduğunda zaten ilişki yürüyor. Bu durum da normal karşılanıyor.
#Kate BeckinsaleHIV alanında test farkındalığının artırılması amacıyla 21-27 Kasım Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası, Gilead’ın öncülüğünde hekim dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ülkemizde de gerçekleştiriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın toplumu HIV enfeksiyonuna yönelik risklerden koruma hedefine de hizmet edecek hafta kapsamında “Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası” başlatıldı.
#Sponsorlu İçerik80’li yılların en korkutucu hastalığı olan AIDS, Türkiye’de yeniden artış göstermeye başladı. AIDS’e neden olan HIV virüsünün ülkemizde görülme oranının 4 kat arttığına dikkat çeken uzmanlar, “HIV sinsi bir pandemidir. Bugüne kadar dünyada 40 milyon insanı öldürdü. Geçen yıl 630 bin kişi öldü” diyor.
#HIVAntibiyotik kullanımında Avrupa birincisi olduk. En çok nezle, grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarında gereksiz antibiyotik kullanımı yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Köksal “2050 yılında kanserden daha fazla insan antibiyotik direncinden hayatını kaybedecek” dedi.
#AntibiyotikBebekken inek sütüne alerjisi olan Lorin’in en çok sevdiği besinlerden yumurtaya da alerjisi oluştu. Yediğinde ayak bileğine kadar tüm vücudu kıpkırmızı oldu. Annesi Gizem, Dünya Besin Alerjisi Farkındalık Haftası kapsamında katıldığı seminerden öğrendiklerini paylaşıyor...
#Dünya Besin Alerjisi Farkındalık HaftasıAslında amacı bambaşkaydı ama yine üzerine giydiği elbise, onu tamamlayan yüksek topuklu ayakkabıları ve bacak kaslarıyla güne damgasını vurdu. Yani bir başka deyişle söylersek, İngiliz kraliyet ailesinin gözde gelini, yeni Galler Prensesi Catherine ya da basındaki adıyla Kate Middleton yine görünümüyle, görev konusunu gölgede bıraktı.
#Kate Middleton1-7 Nisan Kanser Farkındalığı Haftası vesilesiyle "Korkmuyorum, Farkındayım" etkinliğini düzenledi. Her yaştan insanı kanser konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen etkinliğe, kızı meme kanseri, kendisi ise akciğer kanseriyle mücadele eden Türk sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit de katıldı.
#Hülya KoçyiğitSon dönemin en çok izlenen ve milyonlarca hayranı olan dizilerinden birinde rol alarak dikkat çekti. Fakat bunun keyfini çok da çıkarabildiği söylenemez. Çünkü sosyal medya hesabından yaptığı samimi paylaşıma göre bir süredir ruh sağlığını korumak için bir mücadele içinde. Genç oyuncunun paylaştığı o videodaki sözleri ise hayranlarını şoke etti: "Uzun süredir iyi değildim ve şu anda akıl hastanedeyim ama yakında taburcu olacağım."
#Ruby BarkerTüberküloz hastalığının belirtileri ve nasıl bulaştığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tedirgin edici açıklamasıyla merak konusu oldu. Tüberküloz, yani verem hastalığı, DSÖ’den yapılan açıklama ile gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle dünyada tüberküloz kaynaklı ölümlerin son 10 yıl içinde ilk defa artış gösterdiğini ve 30 ülkede etkisini giderek artırdığını açıkladı. Peki, solunum yoluyla akciğerlere yerleşerek insan sağlığını tehdit eden tüberküloz (verem) nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır ve tedavi edilebilir... Tüm bu soruların yanıtlarını İzmir Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Onur Fevzi Erer anlattı:
# 1 Ocak 2017Beyaz Baston Görme Engelliler Farkındalık Haftası’nın içindeyiz. Bursa’da görme engelliler için yerleştirilen kabartma yolların trajik halini çeşitli fotoğraflar eşliğinde Bursa Uygar Görme Engelliler Derneği Feyaz Ocak anlatacak biz aktaracağız. Sonra soracağız size “Bu vahametin farkında mısınız?” diye...
#BursaAlkol Farkındalık Haftası’nda açıklama yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Alkolden kaynaklanan zararlar, alkol kullanan kişiye, aile üyelerine ve alkol tüketen kişinin çevresine zarar verdiği gibi çeşitli sağlık sorunlarına ve sosyal sorunlara da neden oluyor. Bu kapsamda, alkol bağımlılığının zararlarına ilişkin farkındalık oluşturmak ve alkol bağımlılığına karşı vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla Yeşilay Danışmanlık Merkezimizde ücretsiz olarak psikososyal destek sağlıyoruz” dedi. Trafik kazalarında alkollü araç kullanım verilerine de değinen Öztürk, alkol aldıktan sonra direksiyona geçmeye son verilmesi çağrısında bulundu.
#Yeşilay