Ayça Gözde ÇETİN
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2022 13:29
Görme engelli vatandaşların yönlerini kolaylıkla bulabilmesi amacıyla kaldırımlara yapılan fakat büyük bölümü kopan ve kışın buz şeritlerine dönen sarı iz yolların durumu hem görme engelliye hem de vatandaşa zorluk yaratmaya devam ediyor.
Beyaz baston, 1921 yılında bir trafik kazası sonucu görme yetisini kaybetmiş olan James Biggs adlı bir fotoğraf sanatçısının, motorlu taşıtlardan kendini korumak ve fark edilmesini sağlamak amacıyla bastonunu beyaza boyaması ile ortaya çıktı. Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla da 7-14 Ocak tarihleri arası ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Farkındalık Haftası’ olarak anılıyor.
Hürriyet Ankara, sarı izli yollara dikkat çekmek amacıyla vatandaşlara, görme engellilerin kentte karşılaştıkları sorunları sordu. Görme engellilerin rahat yürümesi amacıyla kaldırımlara konulan sarı izli yolların yıpranmasının ve kullanılamaz hale gelmesinin engelliler için tehlike oluşturduğunu söyleyen vatandaşlar, plastik sarı izli yolların, materyalinin değiştirilerek taş olması gerektiğini savunuyor.
Kentin birçok noktasındaki sarı çizgilerin eksik, parçalı, hatta bazı yerlerde hiç olmaması ise sorun teşkil ediyor. Plastik malzemeden yapılan sarı iz yolların kışın buz şeritlerine dönmesi yüzünden de hem görme engelliler hem de vatandaşlar yürürken zorluk çekiyor.
PLASTİK YERİNE TAŞ OLMALI
Aydın Canpolat, sarı izli yolların taş ile değiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Görme engelliler kentte bir çok zorlukla karşılaşıyor. Yağmur, kar yağdığında plastik olan sarı iz yollardan yürümek tehlikeli hale geliyor. Her an bir insanın ayağı kayabilir, düşebilir. Plastik yerine taş döşenirse daha iyi olur” dedi.
Kızılay Atatürk Bulvarı’nda esnaflık yapan Burak Şahin ise kar yağdığında sarı iz yoldan geçen bazı engelli vatandaşların kayıp düştüğüne dikkat çekerek, “Plastik iz yollar görme engelliler için tehlike oluşturuyor. Yağmur ya da kar yağdığında yoldan geçen engelli vatandaşlar kayıp düşüyorlar. Onlara yardım ediyoruz. Plastik yerine başka bir materyal kullanılması gerekiyor” diye konuştu.
FARKINDALIK YARATMAMIZ GEREKİYOR
Kızılay’da bir mağazada çalışan Birgül Kaya ise “Biz yürürken önümüzü görebiliyoruz, dikkat edebiliyoruz. Ama görme engelli vatandaşlar ne yazık ki birçok sorunla karşı karşıya kalıyorlar. Bizim vatandaş olarak bilinçli olmamız, farkındalık yaratmamız gerekiyor. Önceliğimiz onlar olmalı. Hayat şartları onlar için daha zor, bizim onlara bir şekilde yardımcı olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA UYGUN DEĞİLHürriyet Ankara’ya konuşan Aktif Görme Engelliler Derneği (AKTİFGÖR) Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’nda erişilebilirlik çağrısı yaparak şunları söyledi:
“12 metre ve üzeri cadde ve sokaklarda bulunan plastik yapıştırma iz yollar, olumsuz hava koşullarına uygun bir materyalden yapılmıyor. İz yollar üzerinden yürünecek bir materyal de değil. Sarı iz yolların, kaygan zeminden olmayan, standart parke üzerinde çalışma yapılarak parke üzerinde olması yönünde bir talebimiz oldu. Öte yandan bu sarı izli yolları refüj olarak düşünmemiz gerekiyor. Çünkü diğer vatandaşlar bizim yolumuzu işgal ediyorlar.
ERİŞİLEBİLİR OLMASI LAZIMİki yolu birbirinden ayıran iz yolunun en sağında olacak şekilde, bastonumuzun ucundaki tekerleğin de en sağdaki kanalda olacağı şekilde yürümemiz gerekiyor. Aksi halde onun üstünden yürümemiz durumunda karşılıklı iki görme engellinin de birbiriyle çarpışması söz konusu. Kaldırımlar esnaf tarafından, arabasını kaldırıma park eden araçlar tarafından işgal edilmeye devam ediyor. Ankara’nın cadde ve sokaklarının her yerinin erişilebilir olması lazım. Kaldırım mobilyası dediğimiz levha, pano gibi materyallerin de daha nizami, yürüme yolunu engellemeyecek şekilde yerleştirilmesi, o şekilde projelendirilmesi gerekiyor. Ama ne yazık ki bu materyaller gelişigüzel yerleştiriliyor. Bu durum da bizim yürüme alanımızı ciddi oranda engelliyor.”