Fark Yaratanlar haberleri sayfasında Fark Yaratanlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 441 Fark Yaratanlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Birilerinin hayatını fark edilir biçimde değiştirenleri 15 yıldır arayıp bulan, görünür kılan Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 2024 ayağı tamamlandı. Altı fark yaratan Türkiye’ye tanıtıldı. İşin güzel tarafı bu yıl tüm Fark Yaratanlar’ın kadın olmasıydı. Hemen hemen hepsi yola eşitlik için çıkmışlardı.. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “İnsanımızın fırsat olduğunda, potansiyeli fark edildiğinde her işi başarabildiğini bir kez daha gördük” dedi.
#Fark YaratanlarSabancı Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı'nın 11. Sezon Fark Yaratanlar'ı tanıtıldı. 2009 yılından bu yana 42 şehirden 190 Fark Yaratan'a ulaşan, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan kişilerin hikayelerini görünür kılmak ve topluma ilham vermek için çalışan Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı, 'Fark Yarat Hayatlar Değişsin' sloganıyla yeni sezona başladı.
#Sabancı VakfıSabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının sekizinci sezonunun 11. Fark Yaratan’ı uzuv deformasyonu yaşayan çocukların hayatlarına dokunan Robotel Türkiye Derneği oldu. Robot el adını verdikleri bu mekanik ellere ulaşmak için ihtiyaç sahibi öncelikle dernekle iletişime geçiyor. İhtiyaç sahibinin ölçüleri alınıyor ve model çıkartılıyor. Ardından üç boyutlu yazıcılar yardımıyla robot el hazırlanıyor ve ihtiyaç sahibine teslim ediliyor. Böylece gelişim çağındaki çocukların hayatları bir nebze de olsa kolaylaşmış oluyor. Ayrıca robot eller için sundukları eğlenceli tasarımlarla, çocuklara özgüven desteği ve sosyalleşme imkanı da sağlıyorlar.
#Sabancı VakfıSabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının sekizinci sezonunun sekizinci Fark Yaratan’ı, daha yaşanabilir bir dünya için iyilik ekseninde ekolojik hayatı teşvik eden Good4Trust sosyal girişimi oldu.
#Good4trustSabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının sekizinci sezonunun yedinci Fark Yaratan’ı, üniversite öğrencilerinin eğitim hayatları boyunca kendilerini geliştirebilmeleri için uğraşan, onları sosyalleşmeye ve paylaşmaya teşvik eden Askıda Ne Var sosyal girişimi oldu.
#HtvgundemGeçtiğimiz günlerde açıklanan PISA Uluslararası Öğrenci Değerlendirme raporuna göre Türkiye 72 ülke arasında 52. sırada. PISA’ya göre Türkiye’deki öğrenciler, fen bilimleri, okuma becerileri ve matematik alanında zayıf. Raporun yayınlanmasının ardından, Türkiye’de birçok kurum ve kuruluş bir süredir sorunun nasıl çözülebileceği konusunda fikir yürütüyor ve eğitimde yeni modeller üzerine tartışıyor. Bir sınıf öğretmeni de başka türlü bir eğitim ve daha iyi bir gelecek için tek başına uğraşıyor. Ahmet Naç öğretmenlik mesleğine Siirt'in bir köyünde başladı. 5 yıl orada çalıştı. Daha sonra ise İstanbul Esenler'deki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'na tayin oldu. Ahmet Naç, Manchester Salford Üniversitesi’nin eğitim süreçleri ile ilgili 3 yıl süren bilimsel araştırmasını inceledi. Buradan aldığı ilhamla, 5 yıldır görev yaptığı okul yönetimiyle konuşup, okuldan izin alarak nasıl daha iyi bir eğitim modeli oluşturabilir diyerek yola koyuldu.
#Fark YaratanlarGeçtiğimiz günlerde açıklanan PISA Uluslararası Öğrenci Değerlendirme raporuna göre Türkiye 72 ülke arasında 52. sırada. PISA’ya göre Türkiye’deki öğrenciler, fen bilimleri, okuma becerileri ve matematik alanında zayıf. Raporun yayınlanmasının ardından, Türkiye’de birçok kurum ve kuruluş bir süredir sorunun nasıl çözülebileceği konusunda fikir yürütüyor ve eğitimde yeni modeller üzerine tartışıyor. Bir sınıf öğretmeni de başka türlü bir eğitim ve daha iyi bir gelecek için tek başına uğraşıyor. Ahmet Naç öğretmenlik mesleğine Siirt'in bir köyünde başladı. 5 yıl orada çalıştı. Daha sonra ise İstanbul Esenler'deki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'na tayin oldu. Ahmet Naç, Manchester Salford Üniversitesi’nin eğitim süreçleri ile ilgili 3 yıl süren bilimsel araştırmasını inceledi. Buradan aldığı ilhamla, 5 yıldır görev yaptığı okul yönetimiyle konuşup, okuldan izin alarak nasıl daha iyi bir eğitim modeli oluşturabilir diyerek yola koyuldu.
#HtvadvertorialSabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “olağanüstü kişilerin sıra dışı öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının sekizinci sezonunun beşinci Fark Yaratan’ı Mülteciyim Hemşerim Dayanışma Ağı oldu. Bugün, 2016 yılında yayınlanan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Küresel Eğilimler Raporu’na göre; savaşlar, çatışma, zulüm, şiddet ve hak ihlalleri nedeniyle dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısı toplamda 65 milyon civarında. Türkiye ise dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke. Türkiye’de resmi rakamlara göre 3 milyona yakın mülteci ikamet ediyor. Başta devlet kurumları olmak üzere birçok sivil toplum oluşumu da mültecilerin haklarının savunulması ve onurlu bir yaşam sürebilmeleri için çalışıyor. “Mülteciyim Hemşerim” de bu girişimlerden bir tanesi.
#Sabancı VakfıDünyanın en büyük pazarlama iletişimi yayını Advertising Age tarafından iş dünyasındaki en başarılı kadınları onurlandırmak üzere gerçekleştirilen ve 2013 yılından bu yana MediaCat tarafından Türkiye'de de düzenlenen "Womento Watch" kapsamında, 2016'nın fark yaratan 10 kadını belirlendi. Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün sahibi ise OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk oldu.
#FarkTürkiye’de resmi rakamlar tam olarak bilinmese de 8,5 milyon engelli vatandaş bulunuyor. Bunların içinde görme engelli birey sayısı yaklaşık olarak 800 bin kişi civarında. Ancak ülkemizdeki eşit ve erişilebilir kamusal alanların kısıtlı olması, bu bireylerin fiziksel antrenman yapmasının ve sosyalleşmesinin önündeki en önemli engellerden biri.
#Fark YaratanlarTürkiye’de resmi rakamlar tam olarak bilinmese 8,5 milyon engelli vatandaşbulunuyor. Bunların içinde görme engelli birey sayısı yaklaşık olarak 800bin kişi civarında. Ancak ülkemizdeki eşit ve erişilebilir kamusal alanlarınkısıtlı olması, bu bireylerin fiziksel antrenman yapmasının ve sosyalleşmesininönündeki en önemli engellerden biri. Eşpedal Derneği, engelli bireylerin fiziksel ve sosyal rehabilitasyonunu veengelli engelsiz bireyler arasındaki dostluğu tandem olarak adlandırılan ikikişilik bisikletler aracılığıyla sağlıyor. Dernek, bisiklet sporuna gönül verenengelli ve engelsiz bireyleri bir araya getiriyor. Yaklaşık 3 yıl önce birtopluluk olarak başlayan Eşpedal Derneği’nin bugün iletişimde olduğu 100’eyakın engelli birey bulunuyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde temsilciliklerive 200 gönüllüsü bulunan Dernek, şehir içinde ve dışında bisiklet turları veyarışlarının yanı sıra kurs ve sertifika programları da hayata geçiriyor. AyrıcaEşpedal üyeleri bugünlerde, bir ilki gerçekleştirerek Karadeniz’den Hazar’a birgörme engellinin bisikletle çıkacağı en uzun turun da hazırlıklarınıyapıyorlar. Eşpedal Derneği, engelli ve engelsiz bireyler arasında köprüler oluşturdu.Sosyal iletişim ve egzersiz yapmak yönünde sıkıntı çeken Türkiye’deki yüzlerceengelli birey ile herhangi bir engeli bulunmayan bireylerin farklı yaşamşekillerini deneyimlemeleri için fırsatlar yarattı. Hem spor yaparaksosyalleşmek isteyen engelli ve engelsiz bireylerin hayatında, hem de siviltoplum alanında kocaman bir fark yarattı.
#Fark YaratanlarGerçekliktenuzaklaşılarak duygu, düşünce ve davranışlarında ciddi bozulmaların ortaya çıktığıruhsal hastalığa şizofreni adı veriliyor. Şizofreni, her ne kadarinsanlar arasında çoğu zaman alaycı bir ifade olarak kullanılsa da aslındaciddi bir ruhsal bozukluk. Bugün tıp çevreleri tarafından dünyada şizofrenivaka sayısı dünya nüfusunun yüzde biri olarak tanımlanıyor. Türkiye’de ise burakamın ortalama 600 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Şizofreni hastalarına tıbbi tedavilerin yanındaalternatif tedavi yöntemleri de uygulanıyor. Psikiyatride sanat terapileri Avrupave ABD’de oldukça gelişmiş yöntemler. Ancak Türkiye'de bu tedavi yöntemleri pekbilinmiyor. BasriKöylü, Aksaray Devlet Hastanesi’nde görevli bir psikiyatri uzmanı. Bir süredirşizofreni tanısı koyulmuş hastalara tiyatro terapisi uyguluyor. Tamamı şizofreni hastalarından oluşanBasri Köylü önderliğindeki “Ben de Varım” adlı tiyatro grubu 1 yıliçerisinde Aksaray ve farklı illerde olmak üzere 20 gösteri düzenledi. BasriKöylü tarafından uygulanan tiyatro terapisi sonrasında hastalardaki değişimçevrelerinde de fark edilmeye başladı. Birçok hastanın ilaçlı tedavisi enasgari seviyelere indirildi. Basri Köylü, şizofrenihastaları için Türkiye’de pek de denenmeyen bir tedavi yöntemi olantiyatro terapisini hastalarına uyguladı. Toplumdaki ön yargıların kırılmasınave hastaların insan ilişkilerini iyileştirip tekrardan sosyalleşebilmelerineyardımcı oldu. Hem şizofreni hastalarının ve ailelerinin hayatında, hem depsikiyatri dünyasında kocaman bir fark yarattı.
#Fark YaratanlarSabancıVakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstüöykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının yedinci sezonunun 13. FarkYaratan’ı Fatma Ayan oldu. Türkiye’nin ilk açıkhava kütüphanesini Alanya’nın Mahmutlar Beldesi Kılıçarslan İlköğretim Okulu’nda 20 yıllık bir öğretmenFatma Ayan’ın çabalarıyla açıldı. Fatma Ayan kütüphanenin açılmasının yanı sıraokulun fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve eğitim müfredatınınçeşitlendirilmesi için çalışmalarda bulundu. Fatma Ayan önderliğinde yapılan iyileştirmeçabalarından sonra Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün de desteğiyleaçılan kütüphanede 8000’e yakın kitap bulunuyor. Okulda normal müfredatderslerinin yanı sıra Türkiye’de pek bilinmeyen ancak Avrupa'da önemli bireğitim teorisi olarak kabul edilmiş olan Waldorf eğitim sistemi uygulanmayaçalışılıyor. Bu sistem çocuğunyaratıcılığının gelişmesi ve öğrenme yeteneğinin artmasını amaçlıyor. Örneğin;Kılıçarslan İlköğretim Okulu’nda çocuklara yörük kilimi atölyesinde eğitimlerveriliyor. Serbest etkinlik derslerinde tarım ve hayvancılıkla ilgili temelbilgiler öğretiliyor. Okulun yeni haliyle birlikte öğrenci sayısı daartarak 47’ye çıkmış. 2 öğretmenin daha gelmesiyle okul 3 öğretmenle eğitimedevam ediyor. Okulda yapılan düzenlemeler ve iyileştirmelerle çocuklardakibaşarının gözle görülür şekilde artmasını sağlamış. Kılıçarslan İköğretim Okulu’nda sadece Türköğrenciler değil diğer milletlerden de öğrenciler eğitim görüyor. Okulda 20civarında da Rus öğrenci bulunuyor. Fatma Ayan atıl halde kapanmakta olan birokulu yeniden sistemin içine alınmasını sağladı. Eğitimi sınıflara hapsetmedi. Çocuklarınfarklı becerilerinin gelişmesi için çaba harcadı. Okulu bölgenin en gözde okuluhaline getirdi. Hem uyguladığı eğitim yöntemleri hem de projelerle çocuklarınhayatınında kocaman bir fark yarattı.
#Fark YaratanlarDeri, göz ve saçta ‘melanin’ pigmentinin eksikliğinden dolayı sarı saçlı, beyaz tenli, renkli ancak ileri derecede bozuk gözleriyle toplumda dikkat çeken albinizmli kişilerden biri Ayşenur Sena Tarakçı. ‘Pigmentsiz İnsan’ ismiyle sosyal medyada ürettiği içeriklerle ayrımcılığa karşı mücadele eden Tarakçı aynı zamanda bir ‘fark yaratan’.
#AlbinizmBirilerinin hayatını fark edilir biçimde değiştirenleri 15 yıldır arayıp bulan, görünür kılan Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 2024 ayağı tamamlandı. Altı fark yaratan Türkiye’ye tanıtıldı. İşin güzel tarafı bu yıl tüm Fark Yaratanlar’ın kadın olmasıydı. Hemen hemen hepsi yola eşitlik için çıkmışlardı.. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “İnsanımızın fırsat olduğunda, potansiyeli fark edildiğinde her işi başarabildiğini bir kez daha gördük” dedi.
#Fark Yaratanlar31 Mart’ta Türkiye’de seçimler var. Ama gerçek anlamda bu havaya girildiğini söyleyemem. Çünkü adaylar bizde geç açıklanıyor ve hatta en son günlere bırakılıyor. Ve biliyoruz ki; listeler Yüksek Seçim Kurulu’na verilinceye kadar da birçok değişiklik olabilir.
#1Halkbank’ın ‘Üreten Kadınlar’ yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Bugüne kadar 208 bin kadına 51 milyar liralık finansal destek sağladıklarını belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ödül töreninde, “Sorumlu bir yaklaşımla hareket ederek, Türkiye’nin üreten kadınlarına sağladığımız desteklerle yatırım, üretim, istihdam ve ihracat ortamının gelişmesine katkı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
#HalkbankDiyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde tarih öğretmeni olan Ferda Salık, önce her bir öğrencisini ‘kültür elçisi’ yaptı ardından birlikte pek çok projeye imza attı. Annelere de sıfır atık eğitimleri aldıran Salık ve öğrencileri, TEKNOFEST ile 3. Sıfır Atık ve Su Seferberliği zirvelerinde ödüle layık görüldü.
#Ferda SalıkTüketim çılgınlığına ‘paylaşım’ yaparak karşı koyan Nesteren Şencan, Şişli’de açtığı dükkânda ‘Kadınlar Matinesi’ düzenliyor. Ama bu matinede müzik, dans yok...Kadın satıcılar ikinci el ürünleri satıyor. Şencan, Feriköy pazarındaki tezgâhından başlayan yolculuğunda Sabancı Vakfı’nca “Fark Yaratan” seçildi.
#Nesteren ŞencanMerhum Hacı Ömer Sabancı'nın sağlığında bir yaşam felsefesi olarak kabul ettiği "Bu Topraklardan Kazandıklarımızı Bu Toprakların İnsanlarıyla Paylaşmak..." ilkesini benimseyen Sabancı kardeşler, bu düşünceden yollarına devam ederek, hayır işlerini düzenli bir şekilde yürütebilmek amacıyla 1974 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı (Sabancı Vakfı)'nı kurdulardır.
#Ayşegül DOMANİÇ YELÇERehber Köpekler Derneği, Shiva’nın bir hafta önce dünyaya getirdiği 7 yavrusuna ‘merhaba partisi’ düzenliyor. Rehber köpekler konusunda farkındalık yaratmak için yapılacak bu akşamki partide rehber köpek adayı 7 yavru, gönüllü bakıcı aileleriyle buluşacak.
#Rehber Köpekler DerneğiSon dönemlerde sürdürülebilirlik oldukça gündemde. Konu çok popüler... İş dünyasında, basında, iklim krizine duyarlılığı gösteren, sürdürülebilirlik odaklı paylaşımlar büyük yer tutuyor. Büyük firmalar, bu alandaki çalışmalarını duyurma yarışına girmeye başladı; sürekli kon-feranslar düzenleniyor, firmalarımız ve sektör öncüleri o kadar başarılı ki pek çok ödül dağıtılıyor!.. Ancak, sürdürülebilirlik, daha önce inovasyonda ya da dijital dönüşümde gözlemlediğimiz popülist yakla-şımın aksine, gerçek anlamda özümsenmesi gereken, samimiyet gerektiren ve iş birliği ihtiyacı olan oldukça hayati bir konu; sadece “bir trend değil”… Sürdürülebilirliğe öncelik vermezsek ve bu doğrultuda samimi stratejiler ortaya koymazsak, yakında alışkın olduğumuz şe-kilde hayatımızı devam ettirecek bir dünyamız, dolayısı ile “show yapacak” bir iş alanımız olmayacak. Öte yandan, sürdürülebilirliği işlerinin temeli olarak benimseyen şirketler ve kurumla gerçekten fark yaratanlar olacak…
#HürriyetGalatasaray'ın yeni teknik direktörü Okan Buruk, İstanbul'a geldi. Fransa'dan gelen başarılı teknik direktör, havalimanında kısa bir açıklama yaptı. Öte yandan Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Meleke, Okan Buruk'un Galatasaray'ın başına geçişini değerlendirdi. Meleke, Buruk'un tercih etmesi muhtemel futbol anlayışını, sarı kırmızılı takımdaki orta saha hayalini ve 10-15 yıl içinde başarılı teknik adamı göreceğini düşündüğü pozisyonu anlattı.
#Okan Buruk2000 yılında Türk futboluna Avrupa kupası getiren o ikonik Okan-Emre-Suat orta üçlüsünün özelliği, aslında hepsinin ‘10 numara’ oynayabilecek yetenekte olup ‘6 numara’ gibi davranmalarıydı. Okan Buruk da teknik direktörlük yaptığı tüm takımlarda hep o efsanevi üçlüyü aradı, Şampiyonlar Ligi’nde Manchester United deplasmanına Berkay-İrfan Can-Deniz orta üçlüsüyle çıkma cesareti gösterecek az hoca vardır onun yaşında...
#Okan BurukFutbol Konseyi'nde haftanın gelişmeleri ele alınırken Fenerbahçe derbisinde Beşiktaş'ın oyun yapısını değerlendiren Uğur Meleke, Özellikle F.Bahçe derbisi sonrası işler iyi gidiyor gibi görünüyorken Beşiktaş camiasını şimdiden uyarmak isterim. Bütün ataklarınız hızlı olamaz. Blok halinde kapanan Anadolu takımlarına karşı set hücumuyla gol atabilmeyi bilmelisiniz. İsmael’in oyunu tamamen uzun top, çabukluk ve kaos odaklı. Oyun repertuvarını geliştirmezse işi zor olabilir bu ligde" dedi.
#FutbolSabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 2022’yi karşıladığımız ilk günlerde vakfın web sitesi aracılığıyla, hayırseverlik ile ilgili yıl değerlendirmesi niteliğinde olan bir mektup yayınlandı. Pandemi ile geçen iki yıl boyunca yaşadığımız sürecin bir değerlendirmesini yapmak ve geleceğe dair çıkarılan notları paylaşmak amacıyla yayınlanan bu mektup, Türkiye’de ‘ilk’ olma özelliğini taşıyor.
#Güler SabancıSabancı Holding desteğiyle düzenlenen “Dün, Bugün, İstanbul” sergisi, 22 genç sanatçının gözünden İstanbul’a dair bir durum tespitinde bulunuyor. Topluluk olarak sürdürülebilirliği odağına alarak faaliyet gösterdiği her alanda olduğu gibi, kültür ve sanata destek kapsamında da öncü ve örnek projelerin yanında olduklarını söyleyen Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper “sanatın ve sanatçının, yaşadığımız sosyal ve çevresel sorunlara yönelik farkındalığı artırmak, sürdürülebilir çözümler üretmek açısından da çok önemli bir rol üstlendiğini düşünüyoruz” dedi.
#“Dün Bugün, İstanbul” Sergisi“Şanlıurfa’da bir teleskop görsem kalbim çıkacak gibi olurdu” diyen Halil Bağış, ilkokulda karşısına çıkan bir ‘Satürn’ resmiyle yönünü gökyüzüne çevirdi. İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden mezun olduktan sonra da ‘herkes için gökbilim’ diyerek, Türkiye’nin ilk dijital astronomi kütüphanesi Setaller Lab’ı kurdu.
#GazetehaberleriŞanlıurfalı astronom Halil Bağış, tarafından kurulan Stellar Lab, Türkiye’nin ilk dijital astronomi kütüphanesi olma özelliğini taşıyor. Farklı yaş gruplarına uygun olarak hazırlanan eğitim, atölye ve içeriklerle astronomi bilimini erişilebilir kılmayı hedefleyen Stellar Lab, ‘Herkes için gökbilim’ diyor.
#Stellar LabDenizli Eziler Mustafa Kaçmaz Ortaokulu’nun 9 yıllık beden eğitimi öğretmeni Suat Arı, Türkiye’de az bilinen spor branşlarıyla tüm öğrencilerin ve köylülerin hayatını değiştirdi. Öğrenciler, adını bilmedikleri sporlarda şampiyon oldu. Biri kız, iki öğrencisi hokey milli takımına seçildi. Köylülerden de spor takımı kuran Suat Arı’nın hedefi yazın Eziler Cup Golf Turnuvası düzenleyip olimpiyata hazırlanmak...
#YAZAR