Güncelleme Tarihi:
Şizofreni, her ne kadar insanlar arasında çoğu zaman alaycı bir ifade olarak kullanılsa da aslında ciddi bir ruhsal bozukluk. Bugün tıp çevreleri tarafından dünyada şizofreni vaka sayısı dünya nüfusunun yüzde biri olarak tanımlanıyor. Türkiye’de ise bu rakamın ortalama 600 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Şizofreni hastalarına tıbbi tedavilerin yanında alternatif tedavi yöntemleri de uygulanıyor. Psikiyatride sanat terapileri Avrupa ve ABD’de oldukça gelişmiş yöntemler. Ancak Türkiye'de bu tedavi yöntemleri pek bilinmiyor.
Basri Köylü, Aksaray Devlet Hastanesi’nde görevli bir psikiyatri uzmanı. Bir süredir şizofreni tanısı koyulmuş hastalara tiyatro terapisi uyguluyor. Tamamı şizofreni hastalarından oluşan Basri Köylü önderliğindeki “Ben de Varım” adlı tiyatro grubu 1 yıl içerisinde Aksaray ve farklı illerde olmak üzere 20 gösteri düzenledi.
Basri Köylü, şizofreni hastaları için Türkiye’de pek de denenmeyen bir tedavi yöntemi olan tiyatro terapisini hastalarına uyguladı. Toplumdaki ön yargıların kırılmasına ve hastaların insan ilişkilerini iyileştirip tekrardan sosyalleşebilmelerine yardımcı oldu. Hem şizofreni hastalarının ve ailelerinin hayatında, hem de psikiyatri dünyasında kocaman bir fark yarattı.
An extraordinary treatment for schizophrenia patients
Schizophrenia is a mental disorder characterized by abnormal emotions, thoughts, social behavior and failure to understand reality. Even though schizophrenia is used as a sarcastic expression most of the time, it is actually a serious mental disorder. Today, medical community declares that approximately 1% of the world population suffers from this illness. In Turkey, this figure is estimated to be around 600 thousand. In addition to medical treatments, complementary treatment methods are also being proposed to schizophrenia patients. Art therapies in psychiatry are well-developed especially in Europe and the US. However, these treatment methods are not well-known in Turkey.
Basri Koylu is a psychiatrist at Aksaray State Hospital. For a while now, he applies drama therapy to patients diagnosed with schizophrenia. The theater group solely composed of schizophrenia patients and named “I am Also Here” staged 20 plays in Aksaray and other cities under the leadership of Basri Koylu within one year. After drama therapy applied by Basri Koylu, the change in patients has been noticed by patients’ relatives. Many patients’ drug treatment has been reduced to minimum levels.
Basri Koylu applied drama therapy, which is a rare treatment method, to schizophrenia patients. He helped society to become free from prejudices, and patients to improve relationships and socialize again. He made a huge difference both in the lives of schizophrenia patients and their families, and in the world of psychiatry.