Fao haberleri sayfasında Fao hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1092 Fao haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Eylülün ilk haftalarında petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle hızla artan gübre fiyatları, 430 dolar seviyesinde seyrediyor. Uzmanlar, LNG piyasasını etkileyen grevler ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle fiyatların bir süre daha yukarı yönlü gidebileceği görüşünde. İç piyasada da gübre satış sezonunun başladığına dikkat çeken uzmanlar, fiyatların yukarı yönlü harekete geçtiğini ifade etti. Bu sezon gübre tüketiminin geçen yılın üzerine çıkarak 6 milyon tonu geçmesi de öngörülüyor.
#GübreBirleşmiş Milletler Dünya Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre, dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan ülke sayısı 45’e yükseldi. Afrika ülkelerinin ağırlıkta olduğu listeye Ukrayna da girdi ve böylece Avrupa’dan bir ülke de listede yer aldı. Uzmanlar ekonomik nedenlerle gıda yardımı yapan ülkeler yardımlarda kesintiye gittiğine, Ukrayna’da olduğu gibi kendi kendine yeten ülkelerin yardıma bağımlı hale gelebileceğine dikkat çekiyor.
#GıdaEnerji krizinin etkileriyle bazı Avrupalı çiftçilerin ekimlerini durduracağı ve seralarını küçültmek isteyen üreticiler olduğu belirtiliyor. Putin’in tahıl koridoruna ilişkin “Aldatıldık” açıklaması yapması ise anlaşmanın geleceğine ilişkin soru işaretleri yaratırken; FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, “Yeni dönem, küresel tarım ve gıda ürünleri ticaretinde aksamalara neden olabilecek ulusal tedbirlerin de etkisiyle daha zorlayıcı görünüyor” dedi. Thomas Elder Markets Analisti Andrew Whitelaw ise “Putin’in tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili yorumları endişe verici” açıklamasını yaptı.
#Enerji KriziFAO’nun açıkladığı temmuz ayı Gıda Fiyat Endeksi’ne göre, gıda fiyatları temmuz ayında aylık bazda yüzde 8.6’lık düşüş gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 13.1’lik artış kaydedildiği belirtildi. Temmuz ayında ortaya çıkan tablo her ne kadar pozitif olsa da gübre fiyatları ve küresel ekonomik konjonktürdeki durum nedeniyle belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çekildi.
#FAOTarımsal arazilerin etkin kullanılmasını amaçlayan arazi bankacılığıyla, tarım alanındaki gelirlerin arttırılması hedefleniyor. FAO’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’de 2 milyon hektarlık atıl tarım arazisi olduğu öngörülüyor. Bu arazilerin üretime kazandırılmasıyla yıllık 13 milyar TL’lik tarımsal gelir sağlanabilir” denirken; küresel tarımsal arazi pazarının yıllık yüzde 10’luk büyümeyle 2025’te 173 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
#Arazi BankacılığıAnkara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü(FAO) ortaklığında ve Doğa Koruma Merkezi(DKM) iş birliği ile başkentte yerli üreticilere yönelik, ‘Ankara’da Soğan, Kimyon ve Üzüm Üretim Teknikleri Çiftçi Eğitim Programı’ düzenlendi.
#FaoTarla yerine savaşa gitmek zorunda olan Ukrayna’daki çiftçiler nedeniyle ülkenin tarımsal üretiminde riskler devam ediyor. FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, 2022 yılı boyunca gıdada en önemli konunun Karadeniz’deki tedarik hatları olduğunu belirterek, “Ukrayna çiftçisi geçen yıl ektiği ürünlerin tamamını hasat edemedi. Ukrayna’da şu an en büyük risklerden biri çiftçilerin askeri alanda görevlendirilmesi nedeniyle ortaya çıkan işgücü kaybı” dedi.
#FAOBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafından ilan edilen 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası, ülkemizde 1975’ten bu yana kutlanıyor. Bu yılki kutlamaların mottosuysa ‘Orman vatandır’. Peki, vatanımızı korumak için neler yapıyoruz?
#21 Mart Dünya Ormancılık Günü Ve HaftasıGıda kayıp ve israfını azaltmak ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilmesini sağlamak amacıyla farklı uygulamalara imza atan Migros, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile ‘Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı’ ilan edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yürütülen kampanya çalışmalarının destekçisi oldu.
#MeyveCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi'nin 7. yıl sloganı, "7 Yılda 7 Kıtada" olarak belirlendi. Sıfır Atık hareketi projeleri ile geri dönüşümle 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırıldı. Emine Erdoğan, 'Yeryüzüne kulak veren tüm doğa dostlarını Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzalamaya, bu mücadeleye destek olmaya çağırıyorum. Sıfır Atık hareketinin 7’nci yaşı kutlu olsun.' açıklamasında bulundu.
#Sıfır Atık HareketiGazze’de savaş 10’uncu ayına girerken, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı tarım ve uydu görüntüleme kuruluşları FAO ve UNOSAT tarafından Haziran ayında yayınlanan ortak değerlendirmeye göre, savaşın başlangıcından bu yana bölgedeki tarım arazilerinin yüzde 57’si zarar gördü.
#GazzeAşırı işlenmiş yiyecekler sağlık alanında son dönemin en tartışılan konuları arasına girdi. Bu konuda yapılan güncel bir araştırma da çok can sıkıcı sonuçlar ortaya koydu.
#Aşırı İşlenmiş YiyeceklerAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 30 yıllık bir araştırma da bu gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine çarpıcı veriler içeriyor.
#Aşırı İşlenmiş GıdaEmine Erdoğan’ın öncülüğünde 2022 yılında ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Üretilen gıdanın 5’te birinin çöpe atıldığı günümüzde farkındalık yaratan bir etkinliğe liderlik ettiği için BM liderlerinden Türkiye’ye övgü geldi.
#Emine ErdoğanBirleşmiş Milletler raporlarına göre Gazze’de açlık had safhaya ulaştı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze nüfusunun yüzde 100’ünün şiddetli derecede akut gıda güvensizliği yaşadığını söyledi. Diğer yandan İsrail dün Gazze şehir merkezinde insani yardımlara eşlik etmek için bekleyen yerel ekipleri vurdu. 23 Filistinli hayatını kaybetti.
#Birleşmiş MilletlerTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiPforzheim ve Çevresi Türk Veliler Derneği, sürdürülebilirlik uygulamalarında gıda israfı, bilinçli ve sağlıklı beslenme konularına dikkati çekmek için sağlık sigorta kasası AOK katkılarıyla ‘Sağlıklı Beslenme ve Akıllı Çocuk Sofrası’ projesini hayata geçirdi.
#ALMANYAİtalya gıdanın geleceği konusunda önemli bir kararın öncüsü oldu. Euractiv’te okuduğum habere göre Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida, hafta başında katıldığı bir toplantıda laboratuvarlarda yaratılan gıdaların üretimini, ithalatını ve pazarlamasını yasaklayacaklarını açıklamış.
#Müge AkgünTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ve gıda israfı konusunda yapılan çalışmalar olduğunu ve bütün kamu görevlilerinin artık bu planları çok daha hızlı uygulaması gerektiğini belirterek, "Eğer elimizdeki kaynakları olması gerektiği gibi kullanmazsak, 2030'dan sonra artık çok daha ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalmamız içten bile değil" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ve gıda israfı konusunda yapılan çalışmalar olduğunu ve bütün kamu görevlilerinin artık bu planları çok daha hızlı uygulaması gerektiğini belirterek, "Eğer elimizdeki kaynakları olması gerektiği gibi kullanmazsak, 2030'dan sonra artık çok daha ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalmamız içten bile değil" dedi.
#İbrahim YumaklıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Gıda Günü etkinliğine gönderdiği video mesajda, “Son dönemde bölgemizde yaşanan savaş ve çatışmaların da gıda krizini derinleştirdiğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler İle birlikte başlattığımız Karadeniz girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Gıda Günü etkinliğine gönderdiği video mesajda, “Son dönemde bölgemizde yaşanan savaş ve çatışmaların da gıda krizini derinleştirdiğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler İle birlikte başlattığımız Karadeniz girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Hayatının herhangi bir döneminde herkes orman alanına gitmiştir ve ekosistemle haşır neşir olmuştur. O yüzden, ormanların da hayatından sorumluyuz. Bundan sonra Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz, bütün konsantrasyonunu yangın öncesi safhayla ilgili buraya yönlendirecek" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Hayatının herhangi bir döneminde herkes orman alanına gitmiştir ve ekosistemle haşır neşir olmuştur. O yüzden, ormanların da hayatından sorumluyuz. Bundan sonra Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz, bütün konsantrasyonunu yangın öncesi safhayla ilgili buraya yönlendirecek" dedi.
#Bakan YumaklıEylülün ilk haftalarında petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle hızla artan gübre fiyatları, 430 dolar seviyesinde seyrediyor. Uzmanlar, LNG piyasasını etkileyen grevler ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle fiyatların bir süre daha yukarı yönlü gidebileceği görüşünde. İç piyasada da gübre satış sezonunun başladığına dikkat çeken uzmanlar, fiyatların yukarı yönlü harekete geçtiğini ifade etti. Bu sezon gübre tüketiminin geçen yılın üzerine çıkarak 6 milyon tonu geçmesi de öngörülüyor.
#GübreTARIM ve Orman Bakanlığı, iç sularda en çok avlanan türün 10 bin tonla inci kefali olduğunu açıkladı. Bakanlık, deniz yaşamını zenginleştirmek için 10 yılda 10 bin yapay resif alanı ve tarlaları yapıldığını bildirdi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Özbekistan’daki Uluslararası Gıda Güvenliği Konferansı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi 6 ülkenin ortak bir tarım sigortaları havuzu oluşturacağını ifade etti.
#İbrahim YumaklıHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkGüvenilir gıdalara kolayca ulaşmak ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek artık pek çoğumuz için önemli bir öncelik. Bunun yolu da önce doğru gıda okuryazarlığından, yani etiket bilgisinden geçiyor. Bu kavramın ne olduğunu ve hakkında doğru bilinen tüm yanlışları Prof. Dr. Sibel Özilgen’le konuştuk.
#Gıda