Mesleki eğitim veren bazı liseler bir fabrika kadar kazanç sağlıyor. 2017’de mesleki ve teknik okulların bünyesinde kurulan döner sermaye işletmeleri, yaklaşık 266 milyon TL gelir elde etti. Öğrencilere 14 milyon TL ödendi. Okullarda masadan bilgisayar tamirine geniş yelpazede üretim oluyor.
#GazetehaberleriEğitimlerini tamamladıktan sonra iş hayatına atılan kimi çalıştıkları şirketlerde üst düzeylere yükselen kimi de kendi şirketlerini kuran kadınlar, bir yandan istihdam yaratıyor, bir yandan da önemli işlere imza atıyor. Her biri alanında önemli deneyimlere sahip olan iş dünyasının Amazonları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları ve eğitim konularında önemli mesajlar verdi.
#1AİLE ve Sosyal Yardım Bakanı Mahinur Göktaş’ın bir açıklamasını ve bir çocuğa sarıldığı o sıcak fotoğrafı görünce sordum: “Bakanlar, valiler, kaymakamlar zaman zaman korunmaya muhtaç çocuklara sarılıyor, hediyeler veriyor. Bu sıcak fotoğraflar çekiliyor. Ama biz onları hep o çocuklar olarak görüyoruz. Peki o çocuklar büyüyünce ne oluyor?”
#Özcan SümerPopüler beach markası Momo’nun kurucusu Burak Beşer’e göre turizm sektörü fiyat eleştirilerini hak etmiyor. Hatta Beşer fiyatların, şu anki rakamların yüzde 50 üzerinde olması gerektiğini savunuyor. Piyasadaki durgunluğa karşın Momo’da cironun geçen yılın yüzde 267 üzerinde olduğunu söyleyen Beşer, ‘Yoğunluktan mahvolduk’ diyor.
#Burak Beşer2008’de Sarten Akademi’yi kuran ve 50’den fazla yöneticisini burada eğitim alan gençlerden yetiştiren Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir’e göre Türkiye’de istihdam bir yaklaşım meselesi. Sarıbekir, “Ben genç yetiştirmek istiyorum diye hangi meslek lisesine gitsen kapılar açılıyor. Bizim gençlere hayallerini, hedeflerini göstermemiz lazım. Eski usul yönetimle gençleri tutamayız” diyor.
#Türkiye İstatistik KurumuDiğer virüs yazılımcılarının idolü, antivirüs araştırmacılarının ise bir numaralı düşmanıydı. Kodladığı virüsler sadece bilgisayarlara büyük zarar vermekle kalmadı, yeni nesil için de çok tehlikeli bir yolun taşlarını döşedi. Peki kimdi o? Neden bunu yapıyordu?
#Dark Avengerİş hayatına bir an önce adım atmak adına meslek lisesine gider. Lisenin ardından da Maliye Bakanlığı’nda memur olur. Fesih Demirer, bir süre sonra memurluğun çok da kendisine uygun olmadığına karar verir. Geldiği İzmir’de önce beyaz eşya üzerine bir şirkette çalışır, ardından da eşiyle birlikte kendi işini kurma kararı alır. 100 metrekarelik bir dikim atölyesinde kadın ve çocuk giyimi üzerine fason üretim yapmaya başlar. Sektörün geleceğine inanarak zamanla odağını yurtdışına çeviren Fesih Demirer, atölyeyi bir fabrikaya dönüştürür. İzmir’den sonra önce Manisa ve Van’a da birer tesis kuran Fesih Demirer, yine Van’da açacağı fabrika için gün sayıyor. Hazırladığı koleksiyonları Avrupalı devlere ihraç eden Fesih Demirer’in gündeminde ise katma değerli ürün ihracatını daha da artırmak var.
#1Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, emek yoğun sektörlerde gençlerin istihdamını sağlamak amacıyla özel sektörü, kullanıma hazır üretim tesisleri ile destekliyor. 33 ilde uygulanan ‘Çalışan ve Üreten Gençler Programı’ ile 161 fabrika oluşturulması ve bu atölyelerde 55 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
#Gençlik Ve Spor BakanlığıGençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, emek yoğun sektörlerde gençlerin istihdamını sağlamak amacıyla özel sektörü, kullanıma hazır üretim tesisleri ile destekliyor. 33 ilde uygulanan Çalışan ve Üreten Gençler Programı ile 161 fabrika toplamda 55 bin gence ekmek kapısı olacak.
#İstihdamTÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, kendi firması da dahil bazı TÜGİAD üyeleriyle deprem bölgesinde yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. Çevikel, “İş dünyası olarak deprem bölgesinden göç eden insanlara evinize geri dönün diyebilmek için bizlerin de oraya gitmemiz, o insanlara iş imkânları yaratmamız gerekiyor. Bu bölge bir teknoloji üssü haline getirilebilir” diyor.
#Nilüfer ÇevikelDeprem Bölgesi, 20 milyar doların üzerinde ihracatıyla özellikle tekstil ve hazırgiyimde dünyanın önemli üretim üslerinden biriydi. GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, şubat ayında bölgede yüzde 44’lük bir ihracat kaybı olduğunu, göç oranının ise yüzde 25’i bulduğunu belirterek, ‘‘Bu yıl hedefler tutmayacak ama tüm olumsuzluklara rağmen geçen yılki rakamlarımızı yakalayacağımızı düşünüyorum’’ dedi.
#Ahmet Fikret KileciFulya Zenginer'in hayatı, MasterChef yarışmasıyla dikkat çekti. Ekranların sevilen yarışma programı MasterChef'te Ünlüler özel bölümünün konuğu ünlü oyuncu Fulya Zenginer oldu. Küçük Kadınlar dizisi ile bir döneme damgasını vuran Fulya Zenginer, 2019 yılında Kuntay Tarık Evren ile hayatını birleştirdi. Oyunculuğunun yanı sıra magazin programında konuk sunuculuk da yapan güzel oyuncu, geçtiğimiz yıl anne oldu. Peki, Fulya Zenginer kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Fulya Zenginer'in hayatı ve oynadığı diziler.
#Fulya ZenginerBilim bir arayış, gerçeğe ulaşma çabası, zorluklarla mücadele, engelleri aşma, teorik bilgiler yumağının ürüne dönüştürülme sanatıdır. Teknoloji ve kalkınma ekosisteminin en büyük paydaşıdır. Toplumların refah seviyelerinin bilim insanlarının yaptığı çalışmaların miktar ve kaliteleri ile doğru orantılı olduğu günümüzde bilim yolunda atılacak her adım topluma katma değeri yüksek ürünler ve yaşam kalitesinde büyük artış olarak geri döner.
#Konuk YazarGaziantepli Hatice Bilginsoy, önce ailenin ilk okuyan kızı oldu. Ardından bankacılığa başladı. İçindeki ‘yenilik’ heyecanı dinmeyince de tekstil işine atıldı. 3 yıl önce ise kolları dezavantajlı kız çocukları için sıvayıp voleybol kulübü kurdu. Hedefi 1. Lig’e çıkan takımını Sultanlar Ligi’ne taşımak...
#VoleybolTürkiye’nin seçilmiş ilk kadın bakanı İmren Aykut ile buluştuk. Adana’da memur bir ailenin çocuğu olarak doğan Aykut ilk kez 1983 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak TBMM’ye girdi. 5 ayrı hükümette Çalışma Bakanı, Devlet Bakanı, Hükümet Sözcüsü ve Çevre Bakanı olarak görev aldı. 22 yıl siyasetin içinde kalan Aykut, “Bakan olmayı hiç beklemiyordum, kadın olduğum için uzun süre getirdiğim kanun tekliflerine sıcak bakılmadı, müstehzi dinlendi. Ama bu bileği hiç büktürmedim, siyaseti de pek özlemedim” diyor...
#İmren AykutBaşkentte ‘Çinçin’ olarak bilinen bölgede yer alan ve son iki ayda 4 milyon 642 bin liralık üretim geliriyle okullar bazında Türkiye birincisi olan Altındağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, çocukları sokaktaki tehlikelerden de uzaklaştırıyor. Eğitimle meslek öğrenen gençler üretimle para kazanıp aile bütçesine katkı yapıyor.
#Murat YILMAZMemurluk ve bankacılığın kendisine göre bir meslek olmadığına karar verir, odağını yenilenebilir enerjiye çevirir. Güneş enerjili sistemlerde kullanılan ürünlerin satışı için 2015’te İzmir’de e-ticaret sitesi kurar. 2017’de ithal güneş paneline getirilen vergi Aysun Aktaş Akdoğan’ın tüm iş planını altüst etse de pes etmez. Aysun Aktaş Akdoğan, 500 metrekarelik bir alanda güneş paneli üretmek için kolları sıvar. Süreç içerisinde esnek güneş paneli üretimini de portföyüne ekleyerek, ihracata başlar. Bugün İTOB OSB’de 5 bin metrekarelik bir tesiste 107 çalışanıyla güneş panelleri üreten Aysun Aktaş Akdoğan’ın hedefinde ise hem kapasite artışı hem de batarya üretimi hem de yeni pazarlar var.
#1Onu ve yaptığı çalışmaları anlatmaya cümleler, sayfalar yetmez. 1971'de Olympia’da konser veren ilk Türk olan, Yunus Emre’yi dünyaya duyuran, 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü alan, 1977’de Polonya Sopot Uluslararası Müzik Festivali’nde dünya birinciliğini kazanan, ‘Hamlet’ karakterini canlandıran, Zeki Müren’in isteğiyle sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, tiyatroda çok oyunda rol alan, beyaz perdede de adından söz ettiren, sanata katkılar sağlayan, oyuncu adaylarına eğitimler vermeye devam eden, tiyatronun kilometre taşlarından, değerli oyuncu Ayla Algan sohbet konuğum…
#Ayla Algan