Mevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz DepresyonuMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz DepresyonuTürk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, pandeminin başından bu yana yoğun bakımlardaki hasta sayılarında neredeyse en düşük noktaya ulaşıldığını söyledi. Demirkıran, "Birçok yerde Kovid için ayrılan yoğun bakımların kapatıldığını görüyoruz" derken Türkiye'nin en büyük pandemi merkezlerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yoğun bakım servisinde ise bu hafta itibarıyla sadece bir Kovid hastası kaldı.
#İstanbulTürk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, pandeminin başından bu yana yoğun bakımlardaki hasta sayılarında neredeyse en düşük noktaya ulaşıldığını söyledi. Demirkıran, "Birçok yerde Kovid için ayrılan yoğun bakımların kapatıldığını görüyoruz" derken Türkiye'nin en büyük pandemi merkezlerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yoğun bakım servisinde ise bu hafta itibarıyla sadece bir Kovid hastası kaldı.
#KoronavirüsHer şey pandemi döneminde tadilat için geldikleri Bodrum’da başlar. Herkes gibi Elif Abacıoğlu da bu süreci evinde geçirmek zorunda kalır. ‘Evden ne yapabilirim’ sorusuna yanıt arayan Elif Abacıoğlu’nun karşısına ise küçük yaşta başladığı boyama, tasarlama ve geri dönüşümlü ürünler yapma merakı çıkar. Ve epoksiyle ev dekorasyon ürünleri üretmeye başlar. E-ticaretin gücünü de arkasında alan Elif Abacıoğlu, Bodrum’da Culaccino Art’ı kurar. Bugün çeşitli mağaza ve e-ticaret kanalıyla tüketiciyle buluşan Elif Abacıoğlu’nun hedefi ise markasını global bir oyuncu halin getirmek.
#1Hayatın her anında en yakınımızda olan ekranların karşısında geçirdiğimiz süreler son 18 ayda katlanarak arttı. Evden çalışma, online dersler, karantina dönemlerinde yaşanan can sıkıntısının artırdığı oyun oynama, film/dizi izleme gibi aktiviteler derken olan gözlerimize oldu. Uzmanlar miyopinin (uzağı görme bozukluğu) pandemi döneminde salgın haline geldiğini belirtiyor. En büyük risk grubu ise çocuklar...
#MiyopiGeçtiğimiz hafta dünyaca ünlü tıp dergisi Lancet’ta bir araştırma yayımlandı. Hatta bizde de haber oldu ama üzerine daha fazla konuşmak, düşünmek gerekirdi diye düşünüyorum. Haber şu; “COVID-19 pandemisi nedeniyle küresel çapta depresyon ve kaygı bozuklukları artıyor. Türkiye’deki vaka artışı ise Avrupa’nın zirvesinde.” Bir sohbetimizde Prof. Dr. Arif Verimli hocam ‘Pandemi elbette bitecek ama bittiğinde yoğun bakımların yerini psikiyatri servisleri alacak” demişti. Haklıymış! Psikiyatrist Doç. Dr. Veysi Çeri ve Dr. Emine Kılınç’a hem araştırmayı nasıl okumak gerektiğini hem de depresyonda olup, olmadığımızı anlamanın ve tedavinin yollarını sordum.
#DepresyonDüşük faiz oranları, konut kıtlığı ve talep fazlası, konut piyasasını dünya çapında güçlendirmeye devam ederken, küresel konut fiyatları 2005 yılından bu yana en hızlı yükselişini sürdürüyor. Biz de konut fiyatlarındaki durdurulamaz yükseliş ile kiralara yansımalarını uzmanlarla ve yurt dışında yaşayan Türklerle konuştuk.
#EmlakHava kirliliğini çoğu zaman gözümüzle göremiyor, somut bir şekilde hissedemiyoruz belki ama o hayati bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Son yıllarda sadece Türkiye'de hava kirliliği ile ilişkilendirilen ölüm sayısı, trafik kazalarında kaybettiğimiz yaşamlardan yaklaşık 6 kat daha fazla! Hava kirliliği nasıl bu boyuta geldi?
#Hava KirliliğiGeçen bir yılda bozulan iş-yaşam dengesi, belirsizlik hali ve hastalık endişesi çalışanların önemli bir kısmının ‘tükenmişlik sendromu’ yaşamasına sebep oldu. Psikolojik sağlığın ne kadar önemli olduğunu anlayan şirketlerse masaj hizmetinden ‘iyi hissetmiyorum’ iznine pek çok uygulamayla çalışanlarının tükenmelerini engellemeyi amaçlıyor.
#Gazetehaberleri17 günlük eve kapanma dönemine girdik. Aileler belki de ilk kez bu kadar uzun süre çocuklarıyla evde olacak. Bilkent Üniversitesi ve Avrupa Birliği Enstitüsü’nden Prof. Dr. Şule Alan, bu süreyi en iyi şekilde değerlendirebilmeleri için ebeveynlere ev ödevleri verdi. İşte o ödevler...
#YAZARProf. Dr. Gülsen Erden, izole geçirilecek 17 gün için, “Tablet ya da telefonla baş başa zaman geçirmek yerine çekirdek ailenizle iletişim kurun” tavsiyesi yaptı ve uyardı: “Ben test yaptırdım, ben hastalığı geçirdim, ben aşılıyım, ben kaderciyim’ diyerek kuralsızlığa zemin hazırlamamalıyız.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUTürkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2020 Yılı Raporu yayımlandı. Rapora göre; Türkiye’de toplam medya yatırımları 13 milyar 976 milyon TL olarak gerçekleşti.Mecra dışı reklam yatırımları ile beraber, toplam medya ve reklam yatırımları ise bir önceki yıla göre yüzde 24 oranında büyüyerek, 17 milyar 469 milyon TL oldu.
#Medya YatırımlarıNobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un bir salgın romanı üzerinde çalıştığı biliniyordu. 'Veba Geceleri'nin çıkması dört gözle beklenirken akla gelmeyecek bir şey oldu; dünyayı yeni bir salgın esir aldı. Pamuk: “Bugün çok malumat sahibiyiz. Hangi ülkede, mahallemizde durum ne hemen görüyoruz. Bu, romandaki dönemle bugün arasında büyük fark yaratıyor. Biz başımıza ne gelebileceğini, neyin ne olduğunu biliyoruz, bu yüzden çok daha fazla korkuyoruz. Ama romanım bugünden daha korkutucudur” diyor.
#Orhan PamukOSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci, pandemi nedeniyle tedarik zincirlerinin tamamen koptuğunu belirterek “Hammadde fiyatları 2-3 kat arttı, Uzakdoğu’dan Türkiye’ye gelen konteyner fiyatları dolar bazında ikiye katlandı, kur farklarını üzerine koyduğunuz zaman yüzde 150 gibi bir artış var. Hammadde temin edilemiyor” dedi.
#OSTİM