Salgın döneminin popülerleştirdiği uygulamalardan biri de internet üzerinden terapi. Koltuğunuza kuruluyor ve ekranınızdan psikoloğunuzla konuşuyorsunuz. Bu bir lüks mü? Ya da ihtiyaç mı? Salgın sonrasında da bu kadar rağbet görür mü? Üç uzmana danıştık.
#GazetehaberleriGünümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt AğrısıGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt Ağrısıİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz IşıkGeçen yılın eylül ayında ortaya çıkan korkunç gerçekler gündeme bomba gibi düşmüştü. Çok izlenen ve milyonlarca abonesi olan bir Youtube ebeveynlik kanalının sahibi olan Ruby Franke kendi çocuklarını istismar ettiği için tutuklandı.
#Ruby FrankeDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Peki depresyonun gerçekten bulaşıcı mı?
#DepresyonDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Hemen hepimizin çevresinde depresyonda olan ya da depresyon teşhisi konmasa da kendini depresif hisseden çok sayıda insan var. Üstelik çok yakınımızdaki insanların depresyonu bizi de etkiliyor. Hele kişi durumu kabul etmiyor, tedavi olmak istemiyorsa işler daha da zorlaşıyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Bu sorudan yola çıktık; depresyonun gerçekten bulaşıcı olup olmadığını, etkilenmemenin yollarını ve daha fazlasını konunun uzmanı ile konuştuk.
#Bir Sorudan FazlasıÖzlem Can, 25 yaşından sonra çıktığı ipek kozası yolculuğunda hem sanatçı bir ruha kavuştu hem de 300’den fazla kadına dokundu. Kadınlarla birlikte çıktıkları doğa keşiflerinde elde ettikleri ipek kozasının ham halinden 200-300 yıl dayanabilen tablolar, dekoratif ürünler, yapay çiçekler üretiyor...
#DiyarbakırGenç kadın 15 ay sürecek yolculuğunun ilk ayağında Tayland'da fil gezisi yapmayı çok istiyordu. Geziyle ilgili oldukça olumlu yorumlar okumuştu ancak içinde bir tereddüt de yok değildi. Ancak birazdan başına gelecekleri aklının ucundan bile geçiremezdi. Binlerce kiloluk fil, sırtından attığı genç kadının üzerinde yuvarlandı. Genç kadın kemiklerinden gelen çatırtıları duymuş, "Buraya kadarmış" demişti. Peki hayatta kalmayı nasıl başardı? İşte cevabı...
#TaylandTürkiye geçen hafta psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialarla sarsıldı. Haberlere göre Zoroğlu çocuklara hafıza kaybına da neden olan bir ilaç veriyor ve cinsel tacize uğradıkları yönünde telkinde bulunuyordu. Zoroğlu’na danışan üç aileye ulaştık, medyada çıkanlarla ilgili yorumlarını ve bu süreçte yaşadıklarını iddia ettikleri ‘inanılmaz’ olayları dinledik.
#Süleyman Salih ZoroğluEbeveynlerinizden birinin diğerini aldattığını öğrenseniz ne yaparsınız? Böyle bir durumda verilecek tepkiler kişiden kişiye değişse de ailenin her bireyinin zor anlar yaşayacağı kesin. Evliliğinde böyle bir durum yaşayan ebeveynler ve yetişkin çocuklarla konuştuk, olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiklerini dinledik...
#AldatmaAnne babanızın yıllardır mutlu mesut yaşadığını düşünürken bir gün ikisinden birinin diğerini aldattığını öğrenseniz ne yaparsınız? Aldatan ebeveyninizden hesap sorup her şeyi aldatılan ebeveyninize anlatır mısınız? Yoksa "Benim yüzümden boşanmasınlar" diye düşünüp hiçbir şey olmamış gibi sessiz mi kalırsınız? Böyle bir durumda verilecek tepkiler kişiden kişiye değişse de ailenin her bireyinin zor anlar yaşayacağı kesin. Bir Sorudan Fazlası serimizde bu durumları yaşayan ebeveynler ve yetişkin çocuklarla konuştuk, olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiklerini dinledik...
#AldatmaPandeminin ardından artan doğa, yoga ve nefes etkinliklerine şimdi de ‘kişisel inziva’ kampları eklendi. Kiminde günlük 1750 lira ödeyen kendi evinde ‘kamp’ kuruyor, kiminde niyet bohçaları hazırlanıyor. Prof. Dr. Arif Verimli ise “İnsanlar kandırılıyor” diyor. Biz de bu kampların izini sürdük...
#PandemiSevgilisinin sosyal medyada kimleri takip ettiğini Excel ile kontrol ettiğini söyleyen kadının videosu geçtiğimiz günlerde gündeme damgasını vurdu. Beraber olduğu kişiyi uçan kuştan kıskanan, attığı her adımı takip eden pek çok insan var ama genç kadının bulduğu yöntem 'Şeytanın aklına gelmez' dedirtti. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde 'Aldatılıyor muyum?' şüphesiyle birlikte olduğu kişiyi takip eden ya da bu şekilde takip edilenlerle konuştuk.
#KıskançlıkAra ara televizyonda izlediğiniz ya da gazetelerde okuduğunuz ‘çöp ev’ haberlerinin ardında gerçekte ne var hiç merak ettiniz mi? Dünya genelinde sanıldığından daha yaygın olan istifçilik, ciddi bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. Peki insanlar neden eski ya da yeni fark etmeksizin sayısız eşya biriktiriyor? Eşyaları nedeniyle evleri kullanılmayacak noktaya gelen kişiler neden bundan vazgeçemiyor?
#Çöp EvAra ara televizyonda izlediğiniz ya da gazetelerde okuduğunuz ‘çöp ev’ haberlerinin ardında gerçekte ne var hiç merak ettiniz mi? Dünya genelinde sanıldığından daha yaygın olan istifçilik, ciddi bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. Peki insanlar neden eski ya da yeni fark etmeksizin sayısız eşya biriktiriyor? Eşyaları nedeniyle evleri kullanılmayacak noktaya gelen kişiler neden bundan vazgeçemiyor? Ülkemizden ve dünyadan örneklerle istifçilik hakkında bilinmeyenleri mercek altına aldık...
#İstifçilikGeçtiğimiz günlerde 27 yıllık evliliklerini sona erdiren Arzum Onan-Mehmet Aslantuğ çiftinin adliyeye el ele gelip, boşandıktan sonra da el ele ayrılması çok konuşulmuştu. Hala çok şaşırsak da aslında sakin ve sevgi dolu boşanmalar sandığımızdan daha yaygın. Peki bu durumun psikolojik boyutu nedir?
#El Ele BoşanmaGeçtiğimiz günlerde 27 yıllık evliliklerini sona erdiren Arzum Onan-Mehmet Aslantuğ çiftinin adliyeye el ele gelip, boşandıktan sonra da el ele ayrılması çok konuşulmuştu. Biraz araştırdığımızda ise aslında sakin ve sevgi dolu boşanmaların sandığımızdan daha yaygın bir durum olduğunu gördük. Ele ele boşanmaya giden insan hikayeleri dinlemenin yanı sıra Uzman Psikolog Ceylan Şekerci'den bu durumu psikolojik açıdan değerlendirmesini istedik...
#El Ele BoşanmakDepremin vurduğu şehirlerde halk hem afetin yarattığı travmayla başa çıkmaya çalışıyor hem de yakınlarını, evlerini, işlerini, kültürlerini ve geleceklerini kaybetmenin yasını tutuyor. Bölgede çalışan ruh sağlığı uzmanlarıyla konuştuk. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara halkın barınma, korunma, beslenme ihtiyaçlarının tümünün hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğine dikkat çekti: “Ayakları üşüyen, karnı aç olan birine ‘Nasıl hissediyorsun’ diye sorsanız ‘Açım, üşüyorum!’ der.”
#DepremKahramanmaraş depremleri bütün dünyayı derinden sarstı. Yurt dışında ikamet eden ve depremin acısını iliklerinde hisseden vatandaşlarımızdan bazıları, özellikle sosyal medya paylaşımlarında yaşadıkları ülkelerdeki tanıdıklarının tepkisiz davrandığını, hayatın normal akışında devam etmesine dair beklenti içinde olduğunu dile getirdi. Tabii yabancı arkadaşlarının, komşularının gösterdiği ilgili yaklaşımdan övgüyle, minnetle bahsedenler de oldu. Bir Sorudan Fazlası serimizde bu kez yurt dışında yaşayan Türkleri dinledik...
#DepremBoşanma süreci bazı çiftler için çok kolay ilerlese de bazıları için oldukça yıpratıcı olabiliyor. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında, mal paylaşımı, velayet, tazminat, nafaka derken sinirler iyice geriliyor ve işler haddinden fazla uzayabiliyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde hem "Boşanana kadar akla karayı seçtim" diyenlerle hem de "50 saniyede boşandık" diyenlerle konuştuk.
#Boşanma