Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde 708 milyon 522 bin dolarlık ev tekstili ürünü ihraç edildi. AA muhabirinin Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, ocak-mart döneminde Türkiye'den 171 ülke ve özerk bölgeye ev tekstili ürünü gönderildi.
#Ev Tekstili Ürünü İhraçTürkiye'den yılın 8 ayında 187 ülkeye ev tekstili ürünü ihraç edildi. AA muhabirinin Uludağ İhracatçı Birliklerinden (UİB) aldığı bilgiye göre, ocak-ağustos döneminde Türkiye'nin ev tekstili ihracatı 1 milyar 441 milyon 744 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
#Uludağ İhracatçı BirlikleriUludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Türkiye'nin en fazla ev tekstili ürünü ihraç eden dört ülkeden biri olduğunu belirterek "Ev tekstilinde özellikle Avrupa'da en güçlü olduğumuz biliniyor. Bu bizim söylemimiz değil, yabancıların bize bakış açısı böyle." dedi.
#Uludağ Tekstil İhracatçıları BirliğiFrankfurt’ta düzenlenen dünyanın en büyük ev tekstili fuarı Heimtextil, 172 Türk şirketinin katılımıyla kriz havasından biraz olsun kurtuldu. Türk şirketlerine bir yandan yoğun siparişler yönelirken, diğer yandan Avrupalı tekstil makinesi üreticileri tarafından ablukaya alındı. UİB Başkanı İbrahim Burkay, “Heimtextil’de Türk şirketleri moral kaynağı oldu” dedi.
Dünyanın en önemli ev tekstil fuarı dün açıldı. 16 Ocak'a kadar sürecek fuara Türkiye'den 153 firma katılıyor. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay, "Türkiye'de ağırlıklı olarak Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir ve Uşak olmak üzere 5676 firma bu sektörde faaliyet gösteriyor. Ev tekstilinde dünya dördüncüsüyüz" dedi.
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, 2021 yılında 356,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. AHKİB olarak 2021 yılında en çok bayan dış giyim, bay dış giyim, diğer hazır eşya ve pamuklu ev tekstili ihraç ettiklerini kaydeden Başkan Gürkan Tekin, en yüksek dış satım değerlerine İspanya, Hollanda ve Almanya pazarlarında ulaştıklarını söyledi.
#İhracatZorlu Tekstil, Amerikalıları özel dikim perdeleriyle etkiliyor. Zorlu Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, “Perdeler sipariş alındıktan sonra Türkiye’de dikilip ihraç ediliyor. 89 liralık ürün 149 lira olacak ama bunu ödemeye hazır bir kitle var Amerika’da” diye konuştu.
#Zorlu TekstilTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “zor yıl” 2015’in ardından 2016’nın da iyi başlamadığını ancak terör olaylarının yarattığı olumsuz atmosferden sıyrılıp, Türkiye’nin “ihracat önceliklerini” AB ülkelerine yoğunlaştırması gerektiğini söylüyor. Büyükekşi “Dünyada değeri 1 milyar doların üzerinde olan 500 unicorn (tekboynuz- teknoloji girişimi) şirket var. Türkiye’nin böyle şirketi yok. Gençler enerjilerini bu işlere yöneltmeli” dedi.
#TİM BaşkanıTÜRKİYE’nin tekstil ve hazır giyim sektöründe sahip olduğu rekabet gücünün en etkin şekilde yansıdığı alanlardan biri de ev tekstili. 5.5 milyar doları bulan ihracatı ile pazarın Türkiye’deki büyüklüğü 13 milyar dolara ulaştı. Dünyanın en sofistike pazarlarından biri olan AB’nin en büyük tedarikçisi olan Türk ev tekstili sektörü, global ticarette de ilk 4 oyuncu arasında yer alıyor.
Türkiye’nin en köklü ‘aeresol’ üreticilerinden Matsan Group’un kurucusu Atilla Öztürk, 1976’da ‘sinek ilacı’ üretmek için memur babasını kefil göstererek kredi aldı. 1997’de en büyük üreticilerden biriyken fabrikası yandı. Küllerinden yeniden doğan firma geçen yıl yüzde 60’ı ihracattan olmak üzere 12 milyon lira ciro yaptı.
Tesco, Türkiye’den daha fazla ürün tedarik etmek için ihracatçılarla buluştu. 60 Türk firmasıyla bir araya gelen Tesco’nun Gıda Dışı Ürünler Direktörü Mike Arnett, “Geçen yıl 300 milyon TL’lik ihracat gerçekleştirdik. Bu miktarı artırmak için gıda dışı ürün tedarikçileri ile buluştuk” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği’ne (AB) ihraç edilen biberlere pestisit (zirai ilaç kalıntısı) analizi zorunluluğu getirmesinin maliyeti TIR başına 2 bin lira olacak. Bu analizlerin yüksek maliyetine dikkat çeken Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, “Tabii ki analize karşı değiliz ancak maliyetleri ne kadar arttırdığını rakamlar gösteriyor” dedi.
Başta Arap ülkeleri olmak üzere yurtdışında ilgi gören Türk dizi ve filmlerinin ‘Türk Malı’nı tanıtması için yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre yurtdışına satılan dizi ve filmlerin ihracat kapsamına alınacağını söyleyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan “Yapımcılar fuar desteği alacak. Film ve dizilerde markaların gösterilmesini yasaklayan RTÜK Yasası’nda düzenleme yapılacak” dedi.
MACARİSTAN ve Sibirya’dan ithal edilen kaz tüylerini, vücut ısısını dengeleyen, terlemeyi azaltan ve gece boyunca ısı ve nemi otomatik olarak ayarlayan teknolojilerle harmanlayan firmalar, ürettikleri kaz tüyü yorgan ve yastıklara klima özelliği kazandırdı.
Ferrari'yi bile kopyalayan Çin, dünya pazarlarında söz sahibi olan Türk markalarını da gözüne kestirdi. Ürünleri birebir kopyalamakla kalmayıp Türk firmalarının adreslerini bile kullanıyor. Kale Kilit taklitleri ile mücadele için Çin'de özel bir ofis kurarken, ıslak mendilleri kopyalanan Ataman Kozmetik ise her ülke için ayrı bir ürün üretme kararı aldı.
Türkiye 2005 yılında dünyanın diğer ülkelerine toplam 2.2 milyar dolarlık ev tekstili ürünü sattı. İhraç edilen ev tekstili ürünlerinde, 2004 yılına göre yüzde 2 artış kaydedilirken, en fazla ihraç edilen ev tekstili ürünü türünün ise 617.9 milyon dolarla mutfak-tuvalet bezleri olduğu belirlendi.