Kaz tüyü, yastığa serinlik kattı 300 milyon dolarlık pazar yarattı

MACARİSTAN ve Sibirya’dan ithal edilen kaz tüylerini, vücut ısısını dengeleyen, terlemeyi azaltan ve gece boyunca ısı ve nemi otomatik olarak ayarlayan teknolojilerle harmanlayan firmalar, ürettikleri kaz tüyü yorgan ve yastıklara klima özelliği kazandırdı.

Bunun sonucunda, yılda 5 milyon yastık, 500 bin adet de yorgan üretimi gerçekleştiren firmalar, pazarın 300 milyon dolara ulaşmasını sağladı.

TÜRKLER’in kaz tüyünü keşfetmesi yepyeni bir sektör yarattı. 6 milyar dolarlık üretimin 3’te 2’sini ihraç eden ev tekstil sektörünün yeni gözdesi, 300 milyon dolarlık kaz tüyü pazarı oldu. Kullandıkları tüyleri Macaristan, Polonya ve Sibirya’dan ithal edilen firmalar, yılda 5 milyon yastık, 500 bin adette yorgan üretimi gerçekleştirerek, hızla büyüyen pazarda uzay teknolojisinden de yararlanıyor. Bunu da, ürettikleri yastık ve yorganlarda vücut ısısını dengeleyen, terlemeyi azaltan ve gece boyunca, ısı ve nemi otomatik olarak ayarlanmasını sağlayan teknolojilerini kaz tüyleriyle birleştirerek gerçekleştiriyor.,

Hava kabarcıklı

Bu da özel olarak geliştirilen hava kabarcıklı kumaşlar sayesinde oluyor. Bu kumaş, kaz tüyü yastık ya da yorganın vücuda temas eden kısımlarında bulunan kabarcıklar sayesinde, ter ve sıcak havanın vücuttan uzaklaşmasını sağlıyor. Ürünlerde oluşan havalandırma hattı, nemin yükselen hava ile yataktan atılmasına yol açarken, soğuk havanın da içeri girmesini engelliyor.

Fiyat uçurumu var

Türk tüketicilerinin ilk kez 1990’lı yılların sonunda tanıştığı, kaz tüyü yorgan ve yastıklarda fiyat uçurumu da yaşanıyor. Kaz tüyü yorgan fiyatları 50 YTL’den başlayıp, 790 YTL’ye kadar çıkarken, yastıklar ise 10 YTL ile 190 YTL arasında değişiyor. Aradaki bu fiyat farkı, ürünlerde kullanılan gıdık tüyünün oranı, menşei ve üretim teknolojisinden kaynaklanıyor.

Isı için gıdık tüyü

Ürünlerde ağırlıklı olarak gıdık tüylerinin kullanılması gerekiyor. Gıdık tüyü, ısıyı daha fazla koruduğu için sırt ve diğer tüylere göre kışın daha sıcak, yazın da serin tutuyor. Az elde edilmesi, fiyatı etkileyen en önemli unsurlardan birini oluşturuyor. Sırt tüyü, genellikle belirli oranda gıdık tüyü ile karıştırılıyor. Fiyatı düşük ürünlerde ise kazın her bölgesinden tüy yer alıyor.

İhracatta şampiyon

Türkiye’de yılda 2 milyar dolarlık ev tekstili ürünü pazarlanıyor. Firmalar, iç piyasada sattıkları ürünlerin iki katını başta Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere yurt dışına ihraç ediyor. Yıllık ev tekstili ürün ihracatı 4 milyar doları buluyor. İhracatta en hızlı artış ise büyük bölümünü kaz tüyü ürünlerin oluşturduğu yastık ve yorganlarda yaşanıyor. Bu ürünlerin ihracatında yaşanan artış, 2008 yılının ilk üç ayı verilerine göre, yüzde 47’ye ulaşıyor.

Yüzde 80 pay alıyor

Binden fazla firmanın faaliyet gösterdiği ev tekstili sektöründe, kayıtlı işçi çalıştıran ve makina bulunduran firma sayısı 500’ü buluyor. Kendi markalarını yaratan birçok firmanın yer aldığı pazarda Maya Tekstil, yüzde 80’lık pay ile liderliği elinde bulunduruyor. Kaz tüyü yastık ve yorgan üretiminde, Maya Tekstil ön plana çıkıyor. Penelope ve Othello markasıyla üretim gerçekleştiren firma, piyasada liderliği elinde bulunduruyor. Kaz tüyü ürünlerinde yaşanan rekabete, İstikbal, Bellona, Özdilek, Linens, Origins, Taç, Tempur, Yataş, Yatsan gibi ev tekstili alanında faaliyet gösteren firmalar da bulunuyor.

Tüyü en kıymetli kazlar Macarlar da

KAZ tüyü yastık ve yorganlardaki rekabette, ürünlerin iç dolgu malzemelerinin cinsinden, kullanılan kumaşa kadar bir çok faktör etkili oluyor. Ürünlerin etiketlerinde ve ürün kartlarında kaç gram gıdık ve sırt tüyünün kullanıldığı ayrı ayrı yer alıyor. Tüm bunların yanında kullanılan kumaşın türü, kalitesi, üretildiği iplik, tel sayısı ve dikiş tekniği de ürünün kalitesini ve fiyatını etkiliyor. Ürünlerde genellikle tüyün dışarı çıkmasını engelleyen özel kumaşlar kullanılıyor. Bu kumaşlar, tüylerin bakteri oluşmasını da engelliyor. Macar ve Sibirya kazları, dünyanın en dolgun ve kaliteli tüylere sahip kazlar olarak gösteriliyor. Bu tüylerin dolgu malzemesi olarak kullanıldığı ürünler de daha yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor. Türkiye’deki kazların tüyleri ise sanayide kullanılmaya uygun olmadığı için yastık ve yorganlarda yer almıyor. Ancak, bu ürünlere olan talebin hızla artması, Macar ve Sibirya kazlarının Türkiye’de özel çiftliklerde yetiştirilmesini sağlamak için damızlık ithalatı çalışmaları da yapılıyor.

Yorgan fiyatları klimayı zorluyor

AMERİKAN Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) astronotlar için geliştirdiği bazı teknolojileri, kaz tüyü uyku ürünlerinde de kullanma yoluna giden firmalar, bu yolla vücut ısısını dengeleyen, terlemeyi azaltan ve gece boyunca, ısı ve nemin otomatik ve sürekli olarak ayarlanmasını sağlayan ürünleri peş peşe piyasaya sürüyor. Bu özellikler sayesinde, vücut ısısına göre kendini adapte eden bu ürünler, klima gibi işlevler kazanıyor ve yazın serin, kışın da sıcak ortamlar yaratıyor. Ancak, bu ürünlere sahip olmak için, neredeyse bir klima kadar bedel ödemek gerekiyor. Fiyat, yorganda 790 YTL’yi, yastıkta ise 190 YTL’yi buluyor.
Yazarın Tüm Yazıları