26. İstanbul Tiyatro Festivali’nde oyunu ‘Titanlar’ ile seyirciyi belirsizliklerle dolu bir deneyime davet eden Yunan yönetmen Euripides Laskaridis, “Gündelik hayatın saçmalığının altında saklı olabilecek şiiri keşfetmek benim için büyük bir meydan okuma” diyor.
#Titanlar26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de perdelerini açmaya hazırlanıyor. Bu yıl 50. yaşını kutlayan İKSV’nin düzenlediği İstanbul Tiyatro Festivali, bu edisyonunda programını yeni bir küratörlük yapısıyla şekillendirdi. Festival, yazıp yönettiği 100’den fazla oyunla ve kurduğu topluluklarla Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en önemli isimlerden Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleştiriliyor.
#26. İstanbul Tiyatro FestivaliM.Ö 8. yüzyılda kurulan Yunan medeniyeti, küçük şehir devletlerinden oluşuyordu. Merkezi yönetime sahip olan devlet önce aristokrasi sonra demokrasi ile yönetilmiştir. Yunan medeniyetinin en önemli özelliklerinden biri, demokrasi ile yönetilen ilk Avrupa ülkesi olmuştur. Halk soylular ve köleler olarak ikiye ayrılsa da herkes yargı önünde eşitti. Yunan medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Yunan Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Dilimize Yunancadan geçmiş olan nostalji kelimesi nos to kelimesinden türetilmiştir. Nos to memleketine geri dönme isteği anlamına gelirken nostalji he geçmişe hem de vatana duyulan derin özlem demektir. Bu kelime -k eki aldığında cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır. Örnekler: 1- Nostaljik bir film 2- Nostaljik müzikler. Nostalji ne demek, ne anlama gelir? Nostalji TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
25. İstanbul Tiyatro Festivali bugün itibariyle hem çevrimiçi hem de fiziki mekânlarda başladı. Bu sene ikisi çok çarpıcı, üç uluslararası yapımı ayağımıza getiren festivalin yerli işlerinde derin sulara dalan taptaze yapımlar dikkat çekiyor. Programı sizin için inceledik.
#İstanbul Tiyatro FestivaliTiyatro takipçileri için şehrin en güzel vakti kapıda: 22 Ekim-20 Kasım arasında 25’inci kez şehrin farklı köşelerini yerli-yabancı, klasik-çağdaş oyunlarla saracak İstanbul Tiyatro Festivali. ‘Bu zamanda tiyatro nefes aldırır’ mottosuyla hazırlanan, fiziki ve çevrimiçi olmak üzere toplam 25 oyunun sahneleneceği festivalden 6 önerimi paylaşıyorum... Oyunlarda buluşmak üzere!
#İstanbul Tiyatro Festivali25. İstanbul Tiyatro Festivali'nin uluslararası yapımlarından Simon Stone imzalı 'Medea', antik Yunan eserini günümüze taşıyarak çağdaş ve çarpıcı bir yorum getiriyor. Oyuncu Marieke Heebink’e Altın Theo Ödülü’nü kazandıran Medea, 17-18 Kasım’da Zorlu PSM’de izleyiciyle buluşacak.
#MedeaChrista Wolf ‘Medea.Sesler’de 2 bin 500 yıldır barbar, babasına ihanet eden cadı, aşkın delirttiği kadın, kardeş katili olarak lanse edilen ‘Medea’yı, feminist bakış açısıyla yorumluyor. Yazar geçmiş zamanların anaerkilliğini mevcut ataerkil toplumsal yapılara karşı bir ütopya olarak sunuyor.
#Medea.SeslerGünümüzde ehemmiyetini yitirmiş ve edebiyat tarihinin tozlu sayfalarında yerini çoktan almış bir tür olan "tragedya ya da trajedi" değişik şekillerde kendini gösterebilmektedir. Günümüz edebi eserlerinde izlerine rastlanabilen trajedi kavramının bir edebi tür olarak merak uyandırdığı şüphesizdir. İşte tragedya nedir, özellikleri nelerdir, tragedya örnekleri, yazarlar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Tragedya Nedir?Büyük tiyatro eleştirmenimiz Dikmen Gürün Hocamızın Epidaurus Festivali hakkındaki güzel yazısını okuyunca o anda karar verdim bu hayalimi daha fazla ertelememeye. MÖ 5. yüzyıldan kalma Epidaurus Tiyatrosu’nda, 2600 yıl önceki Antik Yunan oyunlarının oynanışını izlediğim o gecenin eşsiz lezzetiyle doluyum.
#HelenEski bir Yunan trajedisi ‘Medea’, Mut Tiyatrosu tarafından düzenlenen ‘2. Türkiye-Almanya Tiyatro Köprüsü Festivali’ kapsamında Hamburg’da sahnelendi. Kemal Kocatürk’ün yönettiği, Zelal Gündüz’ün Türkçe ve Zazaca oynadığı oyun, fonda Almanca üst yazıyla sunuldu.
#Medeaİsveçli yazar Ajvide Lindqvist’in hem roman hem de film olarak çok konuşulmuş eseri ‘Bırak İçeri Gireyim’ (Let the Right One In) Zorlu PSM prodüksiyonu ve DOT işbirliğiyle sahneye kondu. Aralarında Atakan Akarsu, Begüm Akkaya, Selçuk Borak gibi oyuncuların bulunduğu kalabalık bir kadroyla seyirci karşısına çıkan ‘Bırak İçeri Gireyim’in yönetmen koltuğunda Murat Daltaban oturuyor. Daltaban, bir banliyö mahallesinde gerçekleşen çocuk cinayetlerinin gölgesinde hem şiddetle dolu hem de dokunaklı bir ‘ilk aşk’ hikâyesinin anlatıldığı oyunla ilgili “Öyküdeki kahramanların yaşadıkları tiyatro dili için çok ilham verici” diyor.
#Bırak İçeri GireyimKomedi türünün tarihteki ilk ve en büyük ustası olarak kabul gören Aristofanes, MÖ 456 ile 386 yılları arasında yaşamıştır. Bu yıllar arasında komedya türünde eserler yazana Aristofanes, tarihte komedinin ilk büyük ustası kabul edilen yazar olarak anılmaktadır. İşte, komedinin çağ ötesi üstadı olarak bilinen Aristofanes hakkında bilinmesi gereken bazı bilgiler
#Tarihte Komedinin İlk Büyük UstasıŞair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen Ülkü Tamer, 81 yaşında Bodrum ilçesinde hayatını kaybetti. Acı haberi senarist ve şair Barış Pirhasan Twitter'dan duyurdu. Pirhasan, "Ülkü Tamer'i kaybettik... Şu anda düşünmek, konuşmak, yazmak gelmiyor içimden..." mesajını paylaştı.
#Ülkü TamerFELSEFENİN atası kabul edilen Urla doğumlu Anaksagoras'ın heykeli Urla Cumhuriyet Meydanı'nda açıldı. Açılış törenine Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Anaksagoras heykelini yapan heykeltıraş Tülay Çelikel ve Urla Felsefe Gönüllüleri katıldı.
#Gazetehaberleri