BAHAR ÇUHADAR bahar.cuhadar@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2022 11:14
İstanbul Tiyatro Festivali önümüzdeki salı akşamı 26’ncı kez seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Bu sene Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde tasarlanan festivalden dikkatimizi çeken ve kaçırmamanızı önerdiğimiz yapımları seçtik...
ORMAN KİTABI/AKHRAM KHAN TOPLULUĞU
Yok oluş sürecine girmiş gezegenimizin kalbini dinlememiz için çarpıcı bir fırsat… Bangladeş asıllı Londralı sanatçı Akhram Khan imzalı bu dans tiyatrosu iklim krizine, iklim mültecisi bir kız çocuğunun gözünden bakıyor. Öncü dansçı ve koreograf Khan tarafından, Rudyard Kipling’den uyarlanan eser, Jocelyn Pook’un müzikleri ve görsel teknolojiyle yaratılan sahneleriyle bütünleniyor. 10 yaş üstü seyirciye açık.
28 Ekim Cuma, 20.00’de Zorlu PSM’de.
TİTANLAR/OSMOSIS
Çağdaş Yunan tiyatrosunun en dikkat çekici isimlerinden biri olan Euripides Laskaridis’in ‘kafasıyla’ tanışmak için bulunmaz fırsat! İnsan varoluşuna dair sorularını gülünç, absürd, abartılı, ciddi ya da dalgacı bir yaklaşımla sahneye taşıyor ‘Titanlar’. Üçlemenin ikinci oyunu olan eser, seyircisine sınırlarını ve etiketlerini üzerinden sıyırıp içinde özgürce dolaşma fırsatı yakalayabileceği olağandışı bir atmosfer sunuyor. Cinsiyetlerin, zamanın, kuralların belirsiz olduğu bir evren burası. Bir parçası olmak için sabırsızlanmamak elde değil.
23 ve 24 Kasım’da saat 20.00’de Zorlu PSM’de.
JULIET VE ROMEO/LOST DOGShakespeare klasiklerine gelen çağdaş ve öyküyü tersyüz eden yorumlar her zaman ilgi çekici olmuştur. İngiliz yönetmen Ben Duke’un imzasını taşıyan oyun da tiyatro tarihinin en ünlü âşıklarına yeni bir ‘kader’ çiziyor. Çiftimizi bu kez yanlış anlamalar silsilesi sonucu trajik birer ölüm değil, onları 40’lı yaşlarına kadar getirecek bir birliktelik bekliyor. Evet, orta yaş krizi, bildiniz! Aralarındaki çatışmaları çözmek üzere geçmişleriyle ve ilişkilerinin belli başlı anlarıyla yüzleşmeye karar veren çift, bizi dans ve komedinin harmanlandığı yeni bir Shakespeare yazımına davet ediyor.
3 ve 4 Kasım’da, saat 20.00’de Maximum UNIQ Hall’de.
MEDEA’YA İNCE AYAR/MEDEA’NIN YOLCULUĞU PROJESİ 2. BÖLÜM, OYUNYunan mitolojisinin en bereketli, son yıllarda da çağdaş isimlerce en çok yorumlanan efsanelerinden ‘Medea’ya yeni bir bakış. Uğradığı haksızlık karşısında çocuklarını feda eden, mitolojinin ‘öteki’ kadını Medea’dan referansla günümüzden bir anne-bakıcı-çocuk ilişkisi anlatıyor oyun. “İstanbul’da çocuk bakıcılığı yapan Gürcü bir anne ve kızının, bakıcılığını yaptıkları evdeki çocukların anneleriyle olan ilişkilerine ve kendi yaşam mücadelelerinde geleceği nasıl kurguladıklarına dair, anne ve çocuk açısından birçok karşılaşmanın yer aldığı bir hikâye” olarak tanımlanıyor oyun. Emre Koyuncuoğlu’nun yönetiminde, disiplinlerarası bir iş.
13 ve 14 Kasım’da saat 20.00’de Müze Gazhane’de.
İSTANBUL MON AMOUR/SEMAVER KUMPANYA
Tüm güne ve çeşitli mekânlara yayılan proje, Orhan Veli’nin ‘İstanbul’u Dinliyorum’una bir nazire… Süreyya Operası’ndaki gösteriyle başlayacak bu tek günlük ve çokdisiplinli İstanbul serüveni Eminönü’ne yol alan vapurdaki gösteriyle sürecek. Seyirciler İMÇ’ye, Kanyon AVM’ye ve Galatasaray Lisesi’ne geçecek. Her durakta yolu Semaver’den geçen sanatçıların, İstanbul’un kimliğine dair farklı türlerdeki işlerini görecekler. Finalde Gülinler, Nejat Yavaşoğulları gibi isimlerin canlı performansları eşliğinde Salon İKSV’de ‘partileyecekler’!
26 Kasım Cumartesi 11.00-21.00 arasında; Süreyya Operası, vapur, İMÇ, Kanyon AVM, Galatasaray Lisesi ve Salon İKSV’de.
BUNLARA DA DİKKAT!
* Duvar/Elf Yapım: 31 Ekim ve 1 Kasım’da saat 20.00’de Zorlu PSM’de.
* Şahları da Vururlar/Ortaoyuncular: 11 Kasım Cuma saat 20.00’de, 12 Kasım Cumartesi saat 15.00’te Ses Tiyatrosu’nda.
* Yaşam/Javier Aranda: 19 Kasım Cumartesi saat 15.00 ve 20.00’de Alan Kadıköy’de.
* Pasolini: Gizli Yangınlar/Artemis Danza: 21 ve 22 Kasım’da saat 20.00’de İş Kuleleri Salonu’nda.
* Bir Tatlı Kaşığı Çamur/Nushu Tiyatro&Echoes Sahne: 22 Kasım’da saat 20.00’de Alan Kadıköy’de.