Halkı zehirleyen ve kalitesiz ürünler satan firmalar bakanlık tarafından ifşa ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncellemeye devam ediyor. Bakanlık, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresindeki bilgilere ekleme yaptı. Listeye yapılan eklemeye göre, çiğ börek harcına kanatlı eti ve sakatat (taşlık) katıldığı, zeytinyağına düşük kaliteli zeytinyağı karıştırıldığı tespit edilirken, parça ette tek tırnaklı eti, kaşar peyniri ve ayranda mantar önleyici madde natamisin bulundu. İşte Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapan ürünler listesi!
#Taklit Veya Tağşiş Yapılan GıdalarTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkFazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Et ağırlıklı beslenmenin zararlarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini uzmanlarla konuştuk.
#DiyabetSosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı EtGastronomik bir et lokantasında veya yıldızlı bir restoranda hissettiren bir sofradayız. Çeşme’de bir plajın restoranında... Mekân Momo, şef ise Mert Seran. Momo’ların menüsü bir plajda olmasını beklediğimizin çok çok üzerinde.
#Ebru ErkeKurban Bayramı’nda kurulan zengin sofralar ve yoğun et tüketimi zaman zaman sindirim problemlerine yol açabiliyor. ‘Bayramda sevdiklerimizle şen sohbetli sofralarda buluşurken nelere dikkat etmeliyiz?’ sorusunun yanıtını veren Diyetisyen Ezgi Evgin Aktaş, “Günlük tüketilmesi gereken kırmızı et miktarı kadınlarda maksimum 120 gram iken erkeklerde 150-180 gramdır” dedi.
#EtYılbaşından bu yana art arda zam yapılan kırmızı et fiyatlarında aylar sonra düşüş oldu. Et ve Süt Kurumu'nun et ithalatı ile arz-talep dengesinin sağlanması üzerine kırmızı ette yüzde 8 ile 10 oranında indirim yapıldı. Gelen indirimin ardından kilogramı 650 liraya satılan kuşbaşı et 580 liraya, 600 liraya satılan kıyma ise 550 liraya düştü. İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, "Et ve Süt Kurumu'nun ithal et getirmesi ve sanayicilere eti vermesi nedeniyle piyasalarda biraz arz-talep dengelendi. Kırmızı et şu anda 650-700 lira bantlarından 580 lira bantlarına kadar geriledi. Aşağı yukarı kilogramında 70 lira civarında bir düşüş oldu" dedi. Et ve Süt Kurumu'ndan alınan bilgiye göre yıl sonuna kadar kırmızı et ithalatı devam edecek.
#Kırmızı EtYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanOcak ayından bu yana her ay en az iki kez zamlanan kırmızı et fiyatları aylar sonra ilk kez düştü. Sene başından bu yana yüzde 110’u aşkın zamlanan fiyatlar, son haftalarda yüzde 8-10 civarında geriledi. Hürriyet’e bilgi veren uzmanlara göre bunun en büyük nedeni, Et ve Süt Kurumu’nun fiyat artışlarını önlemek amacıyla ithalata başlayıp piyasadaki arzı dengelemesi. Diğer önemli neden de vatandaşın talebindeki daralma. İşte kırmızı et piyasasında son durum...
#Et Ve Süt KurumuYükselen et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle hafta sonu ve bayramlarda tavuk kanadı bulmak zorlaştı. Geçen 9 günlük bayram tatilinin son günlerinde, kasap ve marketlerde tavuk ürünü bulunamadı. Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam gelmesine rağmen talebin azalmadığını belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, “Bayramda vatandaşlar çoğu kasapta, çoğu markette kanat bulamadı” dedi.
#KasapBu hafta Eminönü’ndeydim. Biri Sirkeci’de olmak üzere 3 mekanda köftelerin tadına baktım. Üçü de birbirinden farklı köfteler. Şimdiden söyleyeyim. Sadece birini beğendim. Yazıma geçmeden önce ise bir konuya açıklık getireyim. Bazı okuyucularım ve mekan sahipleri bana serzenişte bulunuyorlar, beğenmediğimi yazıyorum diye. Beni bilen bilir. Bir kaç mekanda yemeğin görüntüsünden ya da tadına baktıktan sonra beğenmezsem bırakıyorum. Bunu da hem instagram hesabımdan hem de buradan sizlere anlatıyorum. Kızmaca gücenmece yok. Bu yazımda da maalesef 2 köfteciyi eleştireceğim.
#Sertaç VirancıkTürk mutfağının olmazsa olmazı olan etin en sevilen pişirme şekillerinden biri kavurmadır. Kavurmanın lezzeti ise ancak tabiri caizse et lokum gibi olduğunda çıkar. Siz de kavurma yapmayı deniyor fakat bir türlü istediğiniz lezzet ve kıvamda pişiremiyorsanız bu hatalara düşüyor olabilirsiniz. Peki, nedir et kavururken yapılan hatalar?
#Et KavurmakGazetecilerin sorularını cevaplandıran İTO Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrette ara zam beklentileri ile ilgili "Asgari ücret yıl başında 1 yıllık açıklandı. Bütün iş dünyası bütçelerini buna göre yaptı." değerlendirmesinde bulundu. Enflasyonu düşürmenin belli kuralları, kaideleri olduğunu vurgulayan Avdagiç, "Enflasyonu aşağıya çekeceksek; hiçbir şeye dokunmadan, hiç kimsenin konfor alanına giriş yapmadan bunu dünyada başaran hiçbir ülke yok." dedi.
#İTOBundan sonraki dönemde piyasadaki dengeleri bozan hayvan ithalatının sadece devlet tarafından yapılacağını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Artık özel sektör olmayacak. ESK ve birlikler taleplerini bize iletecek. Biz uygun gördüğümüz kadar hayvanı seçerek getireceğiz. Aşıları yapılmış hayvanların garantisi de biz olacağız. Satış yasağı ile al-satlarla fiyatlar etkilenmeyecek. Temel amacımız besicilerimizi güçlendirmek, aile işletmelerinin hacmini büyütmek ve ithalatı da zamanla bitirmek” diye konuştu.
#İbrahim YumaklıKırmızı et fiyatlarındaki artış yakın takibe alındı. Rekabet Kurumu, kırmızı etteki fiyat artışının sektör genelinde yaşanan ‘yapısal sorunlar’a bağlı olduğu görüşüne vardı ve inceleme başlattı. İki ayrı önaraştırma yürüten Kurum, arz sorunu da dahil sektördeki sıkıntılara çözüm önerileri getirmeyi hedefliyor.
#Kırmızı EtArtık biliyoruz ki çocukların okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de beslenme. Bu nedenle eğitim döneminde çocukların günlük beslenmesine mutlaka zekâ geliştiren ve zihin açan besinler eklenmesi şart. Peki, bu besinler neler? Çocukların beslenme çantasına neleri eklememiz gerek? Gelin, bugün çocuklarımız için en sağlıklı gıdalara bir göz atalım.
#Buğra BuyrukçuMerkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, kamuoyu karşısına çıktığı ilk basın toplantısında enflasyon raporunu açıkladı. Erkan, Merkez’in 2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 22.3’ten yüzde 58’e çıkardığını söyledi. Erkan, “2025 sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacaktır” dedi. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın yeni tahminlerini gerçekçi bulurken, hedefleri ise ‘iddialı’ olarak yorumladı.
#TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez BankasıKavurma, Kurban Bayramı'nda sofraların bir numaralı yemeğidir. Kurban kesildikten sonra ilk olarak kavurma yapılır. Bu yüzden lezzetli, yumuşak ve ağızda dağılan kavurma nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Chef Rüzgar SÜNBÜL tavsiyeleriyle pratik kavurma tarifi ve püf noktaları...
#Kavurma TarifiEkrem Oran, Çeşme Belediye Başkanı... Ama herkes ona, “Bizim Eko” diyor. “Bu Eko nereden çıktı?” diyoruz. “Eko; Balkan Harbi’nde Selanik’in Eğriboz’undan askere gitmiş. Birinci Dünya Savaşı’nda Arap çöllerinden sonra Mustafa Kemal’in ordusuyla Kuvayımilliye süvarisi olarak 9 Eylül’de İzmir’e girmiş Yusuf Selahattin Eğriboz’un torunu. İsmet Paşa’nın gururla 2 dönem İzmir milletvekilliğini yapmış Hüseyin Ekrem Oran’ın da torunu. Babam, 1969 yılında Çeşme’de esnaflığa başlamış, annem 1956’dan beri Ilıca’da aynı evde oturuyor. Yıl 1985... Çeşme Festivali’nde daha 14 yaşımda gönüllü Fransızca rehberliği yaptım. 1992’de festivalin genel koordinatörüydüm. ‘Eko’ buralardan geliyor. Benim evim Çeşme, ailem de Çeşmeliler. ‘Bizim Eko’nun patentini bile aldım” diyor.
#1CNN Türk'te Gülşen Coşkun'un sorularını cevaplayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Bütçe yeni yıla güçlü girdi, ağır deprem geçirmiş olmamıza rağmen kaynak sıkıntısı yok" dedi. TÜİK'e müdahale edilmediğini vurgulayan Nebati, enflasyonda bu yılki hedeflerinin 23,90 olduğunu belirtti.
#Nureddin Nebati