Tüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimMevsimlerdeki değişim Ege adalarının işine yaradı, turizm sezonu kasıma kadar uzadı. Su yüzülecek kadar sıcak, sokaklar saatlerce yürüyecek kadar ılık. Yazın sık sık ziyaret etsem de plajlarından ayrılamadığım Kos’u bu kez çarşı-pazar gezip antik kentlerinden lokantalarına detaylı bir rehber hazırladım.
#KosYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakKütahya, porselen üzerine oluşmuş bir sanatsal kültüre sahiptir. Bunun yanı sıra kültürel miras değeri taşımakta olan değerlere sahiptir. Geçmişten gelen çini üretimin yanı sıra meşhur yemekleri de bölgesel kültür içinde bulundurmaktadır. Yemeklerinin içerikleri olarak etli yemekler ve hamur işinden oluşan yemekler bulunur. Kütahya’nın meşhur yemekleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Kütahya YemekleriGünümüzde hala birçok kültür ve dini motiflere sahip olan Mardin ili özellikle birçok turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Yöresel mutfak kültürü sayesinde de kendine birçok bireyi hayran bırakmıştır. Mardin mutfağını merak edilenler için Mardin yemekleri nelerdir? Mardin’de ne yenir ve neyi meşhur? Mardin mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi pek çok soru akla gelebilir. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Mardin YemekleriGölleri, nehirleri ve ormanlarıyla bilinen Almanya, Baltık Denizi’ne kıyısıyla aynı zamanda bir deniz ülkesi. Berlin ve Münih gibi büyük kentleri popüler olabilir ama biz biraz daha az bilinen ülkenin kuzey bölgelerine doğru bir yolculuk yapalım. Stralsund kenti ve Rugen Adası’nı ziyaret edelim. Kuzey ışıklarını selamlayıp dans eden turnaların masalsı seslerine kulak verelim...
#SeyahatBu akşam Efendy İstanbul’da şef dostum Bjorn Shen ve ekibini ağırlıyoruz. Shen’in restoranı Artichoke, Ortadoğu ve Türk mutfağının Singapur’daki en iyi temsilcisi... Menüde yanık misolu humus, yeşil harisa karides, yenebilir saksı ve ördek pastilla gibi tatlar olacak; hepsini birlikte hazırlayacağız. Bu organizasyon önemli çünkü Türk mutfağının tanıtımı, yurtdışına gidip gastronomiye etkisi kısıtlı bürokratlara yemek vermekle olmaz sadece. Dünya çapındaki şeflere gerek burada, gerek kendi restoranlarında Türk mutfağından örnekler yaptırarak olur!
#Efendy İstanbulYaz tatilinde deniz mahsulleri ve sokak lezzetleri öne geçiyor belki ama zeytinyağlıların ve sulu ev yemeklerinin yeri hep ayrı. Hem doyurucuhem de hesaplı alternatifler sunan lokantalarımız gittiğimiz yörenin malzemelerini tanıyabilmemiz için de birer cevher üstelik... Jürimize tatil beldelerindeki en iyi esnaf lokantalarını sorduk.
#Eniz MahsulleriHindistan cevizli pilav, yerfıstığı soslu sebze salatası, tavuk köri yemeği, muz tostu... Java’da inek etli yemekler daha çok yapılıyor, doğuya gittikçe yemekler acılaşıyor. 12 günlük turumda gördüm ki sadece Bali’ye giderek Endonezya mutfağını öğrenmek, Bodrum’a giderek Anadolu lezzetlerini keşfetmeye benziyormuş. Yani dünya mutfağı, Asya mutfağı, Akdeniz mutfağı gibi ticari ve içi boş tanımlamalara rağbet etmemek gerek. Tek bir ülkenin mutfağını sayfalarca inceleyebiliriz...
#Endonezya MutfağıŞimdi son tazelerini bulabileceğimiz, kurusunuysa yıl boyu yiyebileceğimiz bamyaya burun kıvıran çoktur. Misal Yayın Yönetmenimiz Ahmet Hakan da geçen hafta yazısında “bamyadan uzak durma konusunda milim geri adım atmadığını” anlattı. Belli ki Konya’nın meşhur bamya çorbasını veya ekşili, nohutlu, etli Adana usulünü henüz tatmamış...
#BamyaYılbaşına bu yıl hepimiz evlerimizde gireceğiz. Bu nedenle hepimiz şimdiden yılbaşı menüsü hazırlıklarına başladık bile. Genelde tavuk, hindi ya da etli yemekler görürüz yılbaşı sofralarında ama siz bu ürünleri yemiyorsanız ya da "Balıktan vazgeçemem" diyorsanız, çorbasından tatlısına balık ve deniz ürünleri ağırlıklı nefis yılbaşı menüsünü mutlaka görmelisiniz. İşte tariflerimiz...
#Yılbaşı Menüsü 2020Heyecanla beklenilen Kurban Bayramı geldi çattı. Tüm ailenin birlikte olduğu bu keyifli sofralar için birbirinden lezzetli yemekler yapılacak. Aileniz ve dostlarınızla geçireceğiniz bu değerli vakit için ne yemek pişireceğinizi şimdiden düşünmeye başlamışsınızdır. İşte bayram sofralarını daha da lezzetli hale getirmenizi sağlayacak bol etli yemekler….
#Et YemeğiHeyecanla beklenilen Kurban Bayramı geldi çattı. Tüm ailenin birlikte olduğu bu keyifli sofralar için birbirinden lezzetli yemekler yapılacak. Aileniz ve dostlarınızla geçireceğiniz bu değerli vakit için ne yemek pişireceğinizi şimdiden düşünmeye başlamışsınızdır. İşte bayram sofralarını daha da lezzetli hale getirmenizi sağlayacak bol etli yemekler….
#Et YemeğiKoronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, yeni normalde beslenme düzeni hakkında uyarılarda bulundu.
#Yeni NormalKoronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Sıcak yaz günlerine denk gelen normalleşme döneminde kırmızı et tüketimini azaltarak sebze ve meyve tüketimini artırmalısınız. Günlük su tüketiminiz kg başına 35 ml olmalıdır. En önemli kurallardan biri, tuz tüketimini sınırlandırmaktır. Çiğ sebzelerde tuz tercih etmek yerine sumak, nane, kekik gibi diğer baharatlara yer verebilirsiniz” dedi.
#Diyetisyen Duygu YıldırımErzurum, kış aylarının popüler rotaları arasında. Özellikle son yıllarda ev sahipliği yaptığı uluslararası spor organizasyonlarıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası. Size bu yazıda Erzurum’un lezzetleri ve gezilecek yerlerinden bahsedeceğim. Salgın sonrası dönemde mutlaka listenize ekleyin…
#ErzurumShams Al Qassabi, 20 yıl önce kadınların ticaret yapmasına karşı çıkılırken Doha’da dükkân açan ilk kadın oldu. Her türlü zorluğu itinayla alt etmiş, hayallerini gerçekleştirmiş ve Katarlı kadınlar için önemli bir yol açmış. Hikâyesini paylaşmak isterim.
#Fatih TutakSon dönemde bolca çıkan yemek kitaplarından ikisi özel ilgiyi hak ediyor. İlki, şef Jale Balcı’yla seyahat yazarı Hande Çilek’in, okuru Akdeniz’den Kaliforniya’ya götüren ‘Tadında Yolculuk’u. İkincisi, Mehlika Babaoğlu’nun annesinin tarif defterinden yola çıkarak hazırladığı ‘Annem Böyle Pişiriyo’su. İkisinden tadımlık birer bölüm...
#Mango ÇilekYılbaşına sayılı günler kaldı. Müşterilerin harcamalarını analiz eden Migros, tüketicilerin yüzde 71'i yılbaşını kendi evinde karşılamayı planlıyor. Yapılan araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 23'ü yakınlarının evinde yılbaşını geçirmeyi planlarken, arkadaşları ile bir arada olmayı planlayanların oranı yüzde 12, eşiyle baş başa olmayı planlayanların oranı ise yüzde 8 olarak hesaplandı.
#MigrosSofra geleneklerimizde beraber yenmesi uygun görülen birkaç yiyeceğin aslında peşpeşe tüketilmesi sindirim sistemini yormakla kalmıyor, bazen toksik etkiler oluşturup kana karıştığında zehirlenmelere de sebep olabiliyor. İşte birlikte tüketmemeniz gereken gıdalardan bazıları:
#Beraber Tüketilmemesi Gereken YiyeceklerKilo vermek ve sağlıklı bir şekilde zayıflamak herkesin önemli isteklerindendir. Fakat bazı zamanlarda, zayıflamaya çalışırken yanlış yapılan uygulamalar nedeniyle kilo alanlara da rastlanmaktadır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Kalelioğlu, zayıflarken dikkat edilmesi gerekenleri ve diyet hakkında doğru bilinen yanlışları sizler için anlattı.
#Merve Kalelioğlu