CNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaErişte ve köftenin muhteşem birliktelik. çorbamızdan ikinci kase isteyeceğinize eminiz, ama sonraki yemeklere yer bırakın deriz. Öyle doyurucu bir çorba hazırladık ki sizler için, hem ana yemek hem başlangıç. Çorba tarifleri arasında ilk sıraya oturacak on numara bir tarif. İşte, erişteli köfte çorba, etli yaprak sarması, irmik kesmesi ve daha fazlasından oluşan Rüzgar Sünbül ile Ramazan 28. gün iftar menüsü...
#RamazanMasterChef Türkiye son yedek beş yarışmacı için mücadele devam ediyor. Yedekler için 3. grupta yarışan adaylar mücadele devam ediyor. Son yedekler kimler olacak etli yaprak sarmanın ardından bir de yaratıcılık tabağının hazırlanmasıyla belli olacak. Peki, MasterChef etli sarma nasıl yapılır? İşte, etli sarma tarifi detayları...
#Masterchef Etli Yaprak SarmaSiraz balığı; Işınsal yüzgeçliler kategorisinde olup, Cyprinidae ailesine ait bir balık türüdür. Dünya çapına yalnızca Türkiye'de bulunmakta ve endemik bir çeşit olan bir balıktır. Doğal yaşam alanlarının yok olması sebebiyle neslinin tükenmesi söz konusu olduğundan nesli tehlikededir. Doğal yaşam alanı ise tatlı su gölleri olarak belirlenmektedir. Peki siraz balığı nedir, siraz balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir ve avlanır? Siraz balığının özellikleri ve faydaları nedir detayları ile derledik.
Türk mutfağında birbirinden farklı tarifler ve lezzetli yemekler bulunmaktadır. Türk mutfağında neredeyse her yörede sulu yemekler bulunur. Sulu yemeklerin de çok sayıda çeşidi yer almaktadır. Sulu yemekler nelerdir? Etli ve etsiz sulu yemek çeşitleri listesi ve isimleri nedir tüm detayları ile derledik.
#Sulu YemeklerSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaÖyle bir şehir ki yemek yapmak da yemek de önemli bir sosyal etkinlik. Dost meclislerinin, aile ortamlarının, misafir ağırlamalarının birleştirici unsuru hep yemek... Mutfağa törensel bir yaklaşımın olduğu Şanlıurfa, haliyle sayısız hikâye barındırıyor. Yakın zamanda çıkacak olan ‘Tarih Yaratan Mutfak Öyküleri’ de işte bu köklü zenginliğe ışık tutuyor.
#SeyahatErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#SeyahatDaha önceki iki yazımda ayurvedik beslenmenin felsefesinden, dosha beden (vata, pitta, kapha) tiplerinden, bu tiplerin hangi besinleri tüketip tüketemeyeceklerinden bahsetmiştim. Bu haftaki yazımda ise, içinde bulunduğumuz bu kış döneminde özellikle virüslere karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, enerjimizi yükseltecek birkaç yemek tarifini sizlerle paylaşacağım. Ayurvedik beslenme sistemi Hint kökenli olduğu için çoğu yemekler bizim damak tadımıza pek uygun değildir. Burada tarifini verdiğim yemekler, Türk mutfağında severek tükettiğimiz yemeklerden seçilmiş olup tarafımdan ayurvedik beslenme sistemine göre uyarlanmış ve denenmiştir.
#Dilek ÇiftçiHer kültürün yeni yılı karşılama geleneği kendine özgü. Kimi ömrü uzasın diye noodle yiyor, kimi bol para getirsin diye mercimek. Önümüzdeki günlerin anlam ve önemine binaen Anadolu topraklarından dünyaya açılıp farklı yılbaşı sofralarına konuk oluyoruz.
#YılbaşıYaz mevsimi sebzelerinden bamya, her ne kadar pek çok kişi tarafından sevilmese de vücudumuza sağlayacağı pek çok faydasıyla adından söz ettiriyor. Mide ve sindirime doğal ilaç olan bamyanın tohumları da şifa kaynağı. Peki, bamyanın diğer faydaları neler? Bamya yemeği nasıl yapılıyor?
#Bamya YemeğiSahur ve iftarda tüketilen yemek ve içecekler oruç ibadetini sağlıklı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Sahur sofraları, kahvaltı tadında hafif yiyeceklerle geçse de gün boyu kaybettiğimiz enerjiyi iftar sofraları telafi ediyor. İşte, ‘iftarda ne pişirsem?’ diye düşünenler için tarifleriyle iftar menüsü...
#İftar MenüsüHem rengi hem de lezzeti ile sevilen meyvelerden biri olan balkabağıyla yapabileceğiniz enfes bir önerimiz var: Balkabağı sarması. Köftelik bulgur ve kıyma ile buluşan balkabakları, sarımsaklı yoğurtla sunuma hazırlanıyor, davet sofralarına yakışır bir lezzet ortaya çıkıyor. Peki, balkabağı sarması nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler?
#Bal Kabağı SarmasıYeme-içme kültürü üzerine yazılar yazıyorsanız gündem zengin. Yeni açılan ya da kapanan mekanlardan hem sektörü, hem de biz nihai tüketicileri ilgilendiren haberlere yazacak çok şey var. Benim gibi birçok konuya yer vermeyi seçiyorsanız en zoru, hepsi birbirinden değerli olan haberlerin hangisini manşete çıkaracağınız ve seçeceğiniz başlıktır.
#Müge AkgünHepimizin Balkanlar’dan göçmüş veya mübadeleyle Anadolu topraklarına gelmiş bir komşusu, bir dostu, dedesi veya büyükannesi vardır, değil mi? Mutlaka her birimiz bir Rumeli yemeğinin tadına bakmışızdır. Bu yemeklerin izlerini sürmek üzere zaman zaman Balkanlar’a seyahat ederim. Haydi buyurun bir demet Balkan gezisine.
#Sahrap SoysalTÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) Gastronomi Komitesi’nin “Kastomonu yemeklerini keşfet” gezisine giderken kiminin aklında etli ekmek, kiminin aklında ise simit tiridi vardı. Bense Anadolu’nun en müthiş pilavı, ayranlı ısırganotlu ekşili pilavı tekrar yiyebileceğim için heyecanlıydım. Mehmet Yaşin ile birlikte düştük yollara, Kastamonu’yu keşfettik...
#Sahrap SoysalRoma’da "Tarihi yapı var mı?" diye sormak ne kadar tuhafsa, Manhattan’da da yenilik olup olmadığını sormak da o kadar anlamsız. Manhattan'da Central Park’ın güneyinde, 59. Cadde’nin altındaki bölgede her yıl yeni açılan restoran, mağaza, otellerin sayısı pek çok ülkedekinden fazla. İşte Manhattan'ı 36 saatte gezebileceğiniz bir rehber...
#Manhattan“Alt tarafı zeytinyağlı fasulye, nedir yani” deyip geçmeyin. Fasulye bize mutfağın dipsiz bir kuyu olduğunu, değişik pişirme tekniklerinin değişen hayatlara hitap edeceğini anlatabilir... Nasıl mı? İzninizle sizi kolunuzdan tutup mutfağa, oradan da tencerelerin içine davet ediyorum.
#Fasulye“Alt tarafı zeytinyağlı fasulye, nedir yani” deyip geçmeyin. Fasulye bize mutfağın dipsiz bir kuyu olduğunu, değişik pişirme tekniklerinin değişen hayatlara hitap edeceğini anlatabilir... Nasıl mı? İzninizle sizi kolunuzdan tutup mutfağa, oradan da tencerelerin içine davet ediyorum.