Kurban Bayramı’nın değişmez ritüellerindendir kocaman bir sofrada kavurma yemek. İhtiyacı olanlara dağıtılan etten kalanlarla birkaç gün daha yaratıcı tarifler denenir. Hem kavurma için birkaç küçük öneri hem de kalan parçalar için marinasyon tarifleri hazırladım.
#EtTantuni, 1800’lü yılların başında Suriye ve Mısır’dan gelen Arapların, Mersin’e kazandırdığı bir lezzettir. Günden güne popülaritesi artmış ve Anadolu’ya yayılmıştır. İnci ince doğranmış dana etinin kısık ateşte kavrulmasıyla yapılır. Et illaki dinlenmiş olmalıdır. Et dinlenecek ki, tantuni lezzetli olsun. Dinlenmeyen et ne kadar taze olsa da tadını alamazsınız. Neyse biz gelelim tantuninin yapılışına... Geniş saç üzerinde yapılır. Zaman zaman ete su dökülür. Bunun amacı hem sacın aşırı ısınmasını önlemek, hem de ekmeğin ya da lavaşın nemlenerek etin yağını çekip lezzetinin artmasını sağlamaktır. İçine bol soğan, sumak, domates ve ince kıyılmış maydanozla ve bana kalırsa bolca limon sıkılarak afiyetle yenir. Bir çok kişi limon sıkmadan tantuninin daha iyi olduğunu söyler. Ben onlardan değilim. Limon hem vitamindir hem de tadını güzelleştirir. Ben daha fazla polemiğe girmeden size İstanbul’da tadına doyamayacağınız 3 tantuniciyi yazıyorum.
#TantuniYazılı ve sözlü eserlerde anlatımı zenginleştirmek için söz sanatları kullanılır. En sık kullanılan söz sanatlarının başında teşbih (benzetme) gelir. Bazı söz sanatları şiire özgüdür. Bazılarına ise roman, öykü ve deneme gibi düz yazılarda da yer verilir. 5. sınıflar için söz sanatları konusunu örnek cümlelerle anlattık.
#5. Sınıf Türkçe Söz Sanatları Konu AnlatımıDana, kuzu ya da tavuk fark etmez, et mutfaklarımızın temel taşlarından. Birçok kişi zor zamanlarda çıkarıp kullanmak için evinde derin dondurucuda et saklıyor. Ama bunu doğru mu yapıyorsunuz acaba? Sizin için eti evde saklamak için bilinmesi gerekenleri araştırdık. Bu püf noktalarıyla hem etlerinizin ömrü uzayacak hem de lezzetleri uzun süre ilk günkü gibi olacak…
#Evde Et SaklamaDengeli beslenmede proteinler önemli yer tutuyor. Protein ihtiyacının karşılanmasında et, yumurta, peynir, kuru baklagiller, süt ve yoğurt gibi besinlerin büyük bir rol oynadığını söyleyen Diyetisyen Nida Doğan, “Özellikle B12, demir, çinko, A ve E vitaminleri açısından yetersizlikleri olan kişiler mutlaka kırmızı et tüketmeli” diyor.
#Kırmızı Et FaydalarıKurban Bayramı gelip çattı. Vatandaşlar bayrama hazırlık yaparken bir taraftan da buzluklarda yerler açıldı. Kurban Bayramı denince şüphesiz hep aynı temel soru aklımıza gelir: “Kurban etlerini nasıl muhafaza etmeliyiz?” Biz de sizin için bu yöntemleri araştırdık ve “Sağlıklı bir şekilde kurban eti nasıl muhafaza edilmeli?” sorusuna cevap bulduk...
#Kurban Eti Nasıl SaklanmalıRol aldığı ilk filmle şöhreti yakaladı, hakkında ne konuşulursa konuşulsun umursamadı, tam umutlarını yitirdiği dönemde hamile kalıp anne oldu. “Kendim için yaşıyorum” diyen Hande Ataizi, oğlu Leon’un şekerliğinden aşka, eşi Benjamin Harvey ile tanışma öyküsünden evliliğine, geçmişinden yeni dizisi “Hayat Mucizelere Gebe”ye tüm hikayesini Elele dergisine anlattı.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, kurban bayramında normalden çok daha fazla et tüketildiğini belirterek, "C vitamini içeren sebze ve meyveler etin bileşiminde bulunan yüksek miktardaki demirin emilimini artıracağı için mutlaka etin yanında sebze veya meyve tüketilmelidir" dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 12 Eylül sonrası idam edilen sağ ve sol görüşlü gençlerin mektuplarını Ak Parti grubunda okurken ağlayan Başbakan Erdoğan’ı “Ağlayacağını bilsem kamyonetle mendil gönderirdim” diye eleştirdi. Bursa İznik’te konuşan Bahçeli, şunları söyledi.