Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. İnanç, kurbanda tüketilen etlerin sağlığa olumsuz yönde etki etmemesi için kesimlerinin doğru yapılmasına, etin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kurban etinin hemen tüketilmemesi gerektiğine dikkati çeken İnanç, hayvanın kesim sırasında kaslarının kasılı olmasından dolayı "rigor mortis" denen ölüm sertliği oluştuğunu vurguladı. Bu sertliğin geçmesi etin bir gün bekletilmesi gerektiğini vurgulayan İnanç, "Kurban etleri kesildikten sonra parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, güneş görmeyen serin yerlerde hava alması sağlanmalı ve kesim sıcaklığının 5- 6 saat içinde geçmesi beklenmelidir. Ardından da tüketmeden önce 24 saat buzdolabında bekletilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarının önüne geçmek için önemli" şeklinde konuştu.
Etin pişirilme şeklinin de çok önemli olduğunu belirten İnanç, haşlama, ızgara veya fırında pişirilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Birçok kişinin mangalda pişirmeyi tercih ettiğini ifade eden İnanç, şunları kaydetti:
"Mangalda pişirilen etlerin kanser oluşumuna neden olan ögelerden korunması için ateşten en az 15 santim uzakta tutulması gerekiyor. Ayrıca eti pişirirken fazla yağ kullanılmamalıdır. C vitamini içeren sebze ve meyveler etin bileşiminde bulunan yüksek miktardaki demirin emilimini artıracağı için mutlaka etin yanında sebze veya meyve tüketilmelidir. Böylece, sebze ve meyve tüketilmesi ile kurban bayramında 'tek tür' beslenmenin önüne de geçilmiş olur. Obezite, mide ve şeker ile yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olan ve ileri yaş grubundaki bireylerin de bayram beslenmesine daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor."
ET BEKLEDİKÇE LEZZET KAZANIYOR
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yetim de, özellikle Anadolu'da daha hayvanın yüzme işlemi tamamen bitirilmeden bir parça etin kesilerek pişirilip yenildiğini ve bu durumun sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olduğunu söyledi.
Kırmızı etin bekledikçe lezzet kazandığını belirten Yetim, "Et ne kadar soğuk ortamda bekletilirse içindeki enzimler çalışarak yumuşama işlemi o kadar hızlı gerçekleşir ve bir takım tat ve aromaları ortaya çıkar. Özellikle etler büyük lokantalarda daha çok lezzet kazanması için 2-3 ay soğuk ortamda bekletildikten sonra müşterilere sunuluyor. Ne kadar uzun süre beklerse et o kadar lezzetli olur. Ayrıca etin bekletilerek dinlendirilmesiyle sindirim sistemi rahatsızlıklarının da önüne geçilmiş olur" diye konuştu.
Kurban bayramında her öğün et yenildiğini ve özellikle kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin bu yüzden bayramı hastanede geçirmek zorunda kaldığını dile getiren Yetim, her gün sebzeyle karışık 100 gram et tüketiminin yeterli olacağını söyledi.
Etlerin dondurucuya konulurken de küçük parçalara ayrılması gerektiğini belirten Yetim, şöyle devam etti:
"Etler kuvvetli ve zayıf aside, alkali ve yağlara dirençli streç film içerisinde ve küçük parçalar halinde saklanmalıdır. Kurban etleri buzdolabında 5- 6 gün, kıyma 3 gün bekletilmeli, daha uzun süre için derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Derin dondurucudan çıkan etinde çözdürme işlemi, saklama işlemi kadar önemlidir. Çözdürme işlemi ya buzdolabının alt rafında, ya akan soğuk suyla, ya da mikrodalga ile yapılmalıdır. Çözdürülen et, hemen kullanılmalıdır. Aksi takdirde bekleyen veya tekrar dondurulan et zehirlenmelere neden olabilir."