ESA, Türkçe açılımı ile Avrupa Uzay Ajansı anlamını taşımaktadır. 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükümetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan örgütün merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2006 yılı sayılarıyla 3.000.000.000 Avro'luk bütçeye ve (ulusal uzay ajansları hariç) yaklaşık 1900 çalışana sahiptir. İşte, ESA nedir ve ne demek sorusunun cevabı
#EsaAlister Grierson'ın yönettiği ve John Garvin ve Andrew Wight'ın yazdığı 3 boyutlu aksiyon-gerilim filmi Nefeste Kal ekranlara geliyor. Orijinal adı Sanctum olan film 2011 yapımı. Peki, Nefeste Kal filmi konusu nedir, nerede çekildi? İlk kez TV'de! Nefeste Kal oyuncuları ve karakterleri
#Nefeste KalGoogle, evrenin şimdiye kadar çekilmiş en derin noktasının fotoğrafını Doodle ile kutladı. Dünyaca ünlü arama motoru ana sayfasında James Webb Uzay Teleskobu görseline yer vererek bu tarihi günü kullanıcıları ile paylaştı. Dünyanın en büyük ve en güçlü uzay teleskobu James Webb tarafından çekilen evrenin en derin ve en detaylı fotoğrafı sönmekte olan bir yıldızın patlamasını yansıtıyor. Bu önemli fotoğrafı çeken teleskop, NASA öncülüğünde ve ESA ile CSA'nın desteğiyle geliştirildi ve Aralık 2021'de fırlatıldı. Peki, James Webb Uzay Teleskobu nedir? İşte, James Webb Uzay Teleskobu özellikleri ve konuyla ilgili bilgiler.
#James Webb Uzay TeleskobuAstronot ve kozmonot terimleri, uzay uçuş programlarında görev yapan kişiler için kullanılır. Fakat bu iki terim neredeyse aynı anlama gelir. Ama Rusya ve ABD arasında yaşanan rekabet bu terimlere de yansıyor. Bu terimler, Ruslar ile Amerikalıların uzay çalışmalarındaki rekabeti sonucunda ortaya çıkar. Kozmonot nedir, nasıl olunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kapadokya’daki Derinkuyu yeraltı şehri milattan önce 3000’li yıllara dayanan bir geçmişe sahip. İlk yerlilerinin Asur kolonileri olduğu düşünülse de yerin altında on binlerce insanın hiç dışarı çıkmadan yaşayabileceği bir ortamı uzaylıların yapmış olabileceği rivayeti de var. Bu bir rivayet olsa da aradan geçen binlerce yılın ardından Derinkuyu yer altı şehriyle uzay bir şekilde yeniden bir araya geldi. Uşak BİLSEM öğrencileri 3 boyutlu bir 'Ay Kampı' tasarladılar ve Derinkuyu yeraltı şehrinden esinlendikleri projelerine 'Kapadokya' adını verdiler. Projeyle uluslararası bir yarışmaya katılacak öğrenciler bu alanda Türkiye’ye birincilik getirmeyi hedefliyor.
#BilsemDedesi Devrim otomobilini yaptı, torunu uçan otomobil hazırlığında. Dr. Kürşad Özdemir, ‘Kumru’ adını verdiği uçan otomobilin tasarımlarını tamamladı. Feyz aldığı kişi ise ilk Türk otomobili ‘Devrim’in yapımında görev alan mühendis dedesi Celal Taner. Özdemir, “Cumhuriyet’i inşa eden nesle bir borcum var, ödeyeceğim” diyor.
#YAZARModern yaşamda yapay zekâ (AI) her ne kadar yaygın hale gelmiş olsa da henüz yörüngedeki yerini bulamamıştı. Bu durum 2 Eylül’de bir mısır gevreği kutusu boyundaki deneysel bir uydunun 45 benzer boyutta uyduyla birlikte bir roket dağıtıcısından fırlatılmasıyla değişti. PhiSat-1 isimli bu uydu şu an saatte 27.500 km. hızla, 530 km yükseklikte güneş aydınlatmasıyla senkronize bir şekilde havada süzülüyor.
#İntelTrabzonlu bir baba ve Kanadalı balerin bir annenin ikinci evladı olarak Hollanda'da dünyaya gelen Fenerbahçe'nin 21 yaşındaki futbolcusu Ferdi Kadıoğlu, TFF'nin TamSaha Dergisi'ne hayatını ve gelecek planları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
#FutbolAvrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) yapılan açıklamada Tiangong-1'in gezegenimize düşeceği olası tarihler paylaşıldı. Tiangong 1’in 30 Mart ila 2 Nisan arasında bir gün Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Uzay istasyonunun, Türkiye’nin de yer aldığı 43 derece kuzey ila 43 derece güney paralelleri arasında bir noktaya çarpacağı tahmin ediliyor. Peki Tiangong nedir?
#TiangongCassini Uzay Aracı, dün akşam Google tarafından sürpriz bir şekilde Doodle olarak karşımıza çıktı ve birçok insanı araştırmalara yöneltti. Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, Cassini Uzay Aracı'nın Satürn halkaları arasına girmesinin ardından Doodle çıkarttı. Renkli ve görsel bir video olarak çıkan Doodle, vatandaşları Cassini Uzay Aracı hakkında bilgi toplamaya yöneltti. Peki, Cassini Uzay Aracı ne anlama gelir? Cassini Uzay Aracı neden Satürn'e yollandı? İşte detaylar.
#Cassini Uzay AracıEkin Teknoloji’nin kurucusu uçak ve uzay mühendisi olan Akif Ekin, patentini aldığı ürünleriyle kamusal alanlarda yüz tanıma, plaka tanıma teknolojileri geliştiriyor. Abu Dabi ve Bakü’nün de aralarında olduğu 10 şehrin Türk teknolojisiyle korunduğunu söyleyen Ekin, “Türkiye kısa sürede güvenli şehir konseptine geçmeli” diyor.
#Akif EkinBu yazı dizisi ile Türk Uzay Ajansı kurma çalışmalarının sıklıkla dillendirildiği şu günlerde ülkemizin uzay bilimlerinde nerede olduğunu okuyuculara aktarmayı amaçlıyorum. Bildiğimiz gibi birçok ülke uzay bilim ve teknolojilerine ciddi miktarlarda yatırım yapıyor. Bir süredir daha da artan bir sesle #gelecekuzayda dememin nedeni de budur. Bu yazı ile ülke olarak biz bu geleceğin neresindeyiz öğrenmiş olacağız.
#AstronomiDünyanın en popüler arama motoru Google, Philae’nın devrim sayılan inişini es geçmedi ve doodle’laştırdı. Dünyanın sırrını arayan Rossetta adlı uzay aracı, 10 yıllık serüveninden sonra 67P Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı'nın üzerine 'Philae' isimli modülü indirmeyi başardı. Philae'nin alacağı örnekler, bir teoriye göre dünyada yaşamı başlatan Kuyruklu yıldızlar hakkında önemli ipuçları barındırıyor. ESA’nın internete verdiği ses kaydı ise dünyanın gündemine oturdu...
#GoogleBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Yüksekova Belediyesine şu anda giden para 17 milyon. Şimdi nereye gidiyor bu para veya kaç kişi istihdam ediliyor. Bütün bu olaylardan sonra ister istemez başka şeyler düşünmeye başlıyoruz” diye konuştu.
Mars’a bugüne kadar yapılan tüm araçlı yolculuklardan elde edilen sonuçların son değerlendirmeleri, gezegeni bilinmez olmaktan çıkardı. Uzay araçlarından biri eski bir çölle karşılaştı. Diğeri bir zamanlar sulak bir dünyaya tanık oldu. Görünüşe bakılırsa, Kızıl Gezegen sergilediği çeşitlilik açısından Dünya’yı gölgede bırakacak bir niteliğe sahip.