Baharın en güzel şekli ile yaşandığı bu günlerde kendinizi bitkin, enerjisi düşük, isteksiz, yorgun ve huzursuz mu hissediyorsunuz? Bunun nedeni bahar yorgunluğu olabilir! Ancak normalde geçici olan bu durum gerekli önlemler alınmazsa kronikleşebildiğinden dikkatli olmak gerekiyor.
#Bahar YorgunluğuOkula başlamak, çocuklar ve ebeveynler için önemli bir dönüm noktasıdır ve hem eğlenceli hem de stresli olabilir. Okula başlangıç dönemi çocuklar için alıştığı düzenin değişmesi, yeni insanlar, yeni ortam ve en temel güvenli ortamından, ailesinden ayrılmak, uzaklaşmak anlamına gelir.
#Konuk YazarHer şeyin mi tadı güzeldi çocukluğumuzda... Bayramların tadı vardı. Şimdi görev gibi yapılan bir etkinlik halini aldı ya da izinli günde gidilen tatilden ibaret oldu. Herkes mutlu olduğu şeyi yapsın elbet ama benim derdim, çocuklarımıza geleneklerimizi aktaramıyor oluşumuz. Nasıl yapmalı, nasıl etmeli, geleneklerimizi yaşatmalı ve geleceğe aktarmalıyız.
#ANTALYAYıllar yıllar sonra yeni öğrendim ki aslında çok hüzünlü bir hikâyeyi anlatıyormuş “Bugün Bayram” şarkısı... Eşini kaybetmiş bir babanın bayram sabahı çocuklarını uyandırıp... Annelerinin mezarına götürmesini anlatıyormuş şarkı. Boğazıma yumruk gibi oturdu.
#Savaş ÖzbeySağlık yaklaşımım son derece net ve açıktır: “Bilimsel esaslara dayanan modern tıbbın, sağlığımızı yöneten, koruyup geliştiren, gerekli olduğunda da hastalıklarımızı tedavi eden yöntemlerine yürekten ve vazgeçilmez bir şekilde inanır, onları uygularım.” Bununla birlikte “geleneksel ve tamamlayıcı tıp” yöntemlerinden de istifade etmeyi asla ihmal etmem. Diğer taraftan, bizim kültürel olarak da zaten bu iki yaklaşımı birleştirmeye çok yakın bir sosyal/geleneksel yapılanmamız olduğuna inanırım. Netice olarak da “bütüncül sağlık yaklaşımı” başlığıyla özetleyebileceğimiz yeni bir sağlık yaklaşımının savunucusuyum.
#SağlıkDış dünyada yaşadıklarımız, gördüklerimiz eskiye kıyasla iç dünyamızı daha net şekillendiriyor artık. Bir-iki ay değil ki... Bir yılı aşkın süredir COVID-19 pandemisi ve getirdiği dönüşümlerle uğraşıyoruz. Üzerine bir de 17 günlük tam kapanmaya girdik. Deniz kenarında yaşayanların denize girmesinden tutun sitede yaşayanların bahçeye çıkmasına kadar birçok şey yasak. Peki, ruh sağlığımızı nasıl koruyacağız? Psikiyatrist, Prof. Dr. Arif Verimli ile 10 maddede süreci ve çözümlerini inceledik.
#YazarJet lag, genellikle uçuş sonrasında yaşanan durumlar arasında yer alıyor. Uyku uzmanlarının uçuş sırasında uyurken battaniye kullanmak, partnerinin parfümünü ya da tıraş sonrası kolonyasını kıyafetlere sıkmak, saat ayarlarını değiştirmek ve uçuşlarda kendi yastığını taşımak jet lag olumsuzluklarına karşın çözüm sunabiliyor. Peki, Jet lag nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Jet LagUyumak yerine erken kalkmak için birçok önemli neden var. Sabahları birkaç kez alarm erteleme tuşuna basmak ve fazladan birkaç dakika daha uyumak oldukça cazip. Ancak tembel olmamak ve erken kalkmak için pek çok sebep var. İşte sizi erken kalkmaya motive edecek sebepler…
#Erken UyanmakUYKU apnesi 50 yaş altında olan ve obez olmayan kişilerde yüzde 1 ila 4 arasında görülme sıklığına sahip. Obez kişilerde ise bu oran sağlıklı kilosu olanlara göre yüzde 30’ların üzerine çıkıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Şilek vücutta her 10 kiloluk artışın da uyku apnesi riskini 2 kat artırabileceği uyarında bulundu.
#Dr. Öğr. Üyesi Hakan Şilek'Jet lag nedir?' sorusu uçakla özellikle uzun yollara seyahat eden vatandaşlarca araştırılan konuların başında geliyor. Uzun uçak yolculuklarında meydana gelen jet lagın ne olduğu ve nasıl önlemler alınabileceği, seyahat eden vatandaşlarca sorgulanıyor. Peki, Jet lag nedir?
#Jet Lag Nedir?LGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsGeleneksel aile buluşmaları, büyük sofralar, uzun süren sohbetlerle ağızların tatlanamayacağı buruk bir ‘Şeker Bayramı’ kapıda. İlk kez alışık olduğumuz bayram telaşları olmayacak. 81 ilde 4 gün sokağa çıkılamayacak ve hiç şüphesiz, bu bayram adını tarihe ‘sanal bayram’ olarak yazdıracak. Uzmanlar ise uyarıyor: “Bir sonraki bayramı, bir önceki bayramın coşkusuyla yaşayabilmek için bu bayram fedakârlık şart.”
#YAZAR100 yıl dile kolay, yüz yıl…1299 yılında kurulan ve 1922 yılında hayata veda eden Osmanlı Türk cihan devletinin başkenti İstanbul, ‘itilaf devletleri’ tarafından 13 Kasım 1918‘de işgal edilmiş, 16 Mart 1920’de de Meclisi Mebusan basılmış, dağıtılmış ve bazı milletvekilleri tutuklanmıştır.
#BursaÇağımızın en önemli konularından biri tartışmasız zayıf, fit ve sağlıklı olmak. Zayıflamak için diyetisyenden diyetisyene, spor yapıp fit ve sağlıklı olmak için pilatesten spor salonlarına koşturup duran bir topluluk haline geldik. Bu kadar çaba, ruhen ve fiziken çekilen çilelerin sonunda maalesef ki genel başarı oranı fazlasıyla düşük. Başarıya ulaşabilen o küçük topluluğa bakıldığında da kısa bir süre içinde kilolarını geri aldıkları, spora devam edemedikleri, ruhen stabil mutlulukta kalamadıkları ya da bunu çok zor sürdürebildikleri gözlemleniyor.
#StresJet lag sorunu kendisini farklı şekilde gösterebilir. Bu nedenle bazı kişilerde jet lag belirtilerinin birçoğu görülürken; bazılarında birkaçı görülebilir. Uçuş sonrası zaman dilimi değişikliğinden kaynaklanan jet lag etkisi bazı önlemlere dikkat edilerek azaltılabilir. Peki, jet lag nedir? İşte, jet lag etkisi için alınabilecek önlemler...
#Jet Lag Nedir?