Pek çoğumuzun gündelik yaşam koşturmacası içinde kurallara uymayan, kendi bildiğince kuralları çiğneyerek düzeni bozan kişilerle karşılaşmamızın altında önemli bir eksikliğin yattığını ifade etmek mümkün. Bu o kişilerde sorumluluk bilincinin gelişmediğinin önemli bir göstergesidir.
#Konuk YazarProblem, hedefe ulaşma sürecinde karşımıza çıkan engeller, daha önce karşılaşmadığımız, yeni ve hazır bir tepkimizin olmadığı fakat üzerinde çalışıldığında çözüm bulabileceğimiz uyarıcı durumlar. Gün içinde yaşadığımız gelişmeler bizleri birçok problem durumuyla baş başa bırakıyor.
#Her Problem Bir Öğrenme FırsatıErken çocukluk dönemi, insan hayatı boyunca gelişimin en hızlı olduğu ve aktif yaşantılar boyunca temel kavramların kazanıldığı bir dönem. Genel kabulde 0-6 yaş aralığını kapsayan erken çocukluk dönemi, son yıllarda UNICEF gibi birçok uluslararası kuruluş tarafından 0-8 yaş aralığı olarak ele alınıyor.. Hamilelikten başlayan erken çocukluk döneminde çocuk beyni çok hızlı gelişir. Bu dönemde beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, hedeflenen üst düzeye ulaşabilmesi için çocukların sevgi, güven ve huzur dolu bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Ailede yeterli bakım gören, sevildiğini hisseden, doğru beslenen, zihinsel gelişimleri desteklenen çocukların geleceklerini daha sağlam temeller üzerine inşa edecekleri aşikâr. Bu nedenle erken çocukluk dönemi çok önemli.
#Konuk YazarOkul öncesi dönem insan yaşamının temelini oluşturan, çocuğun birçok beceri ve davranışı kazandığı dönemdir. Bu dönemde çocuğa sunulan çevre, fırsatlar ve eğitim ileriki yıllarda yaşamını büyük ölçüde etkiler. Erken yaşlarda verilen çevre eğitimi, çocuğun çevreye karşı olumlu tutum geliştirmesini sağlar.
#Konuk YazarYaşamın her evresi, kendine özgü gereksinimler, özellikler ve gelişimsel performanslarla tanımlanır. Ancak, yaşam döngümüz içinde dinamik bir etkileşim içinde olan her bir evre kendinden önceki ve sonraki evreden bağımsız düşünülemez. Özellikle de erken çocukluk olarak tanımlanan 0-6 yaş döneminde, kazanılan bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklar, tecrübeler, maruz kalınan olanak ve sınırlılıklar, yaşam boyu etkisini devam ettirir. Erken çocukluk yıllarındaki doğru başlangıçlar, çocukların hayata güçlü ve sağlam adımlarla başlamasının garantisidir ve tüm yaşamı etkiler.
#ÇocukCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, dünya çapında 247 milyon kişinin uyuşturucu madde kullandığının tahmin edildiğin belirterek, "247 milyon kayıp hayat. Gerçekten çok acı. Konuyla ilgili araştırmalar, madde bağımlılığının geldiği boyutları işaret ediyor. Amerika’da madde kullanan kişilerin yüzde 10'luk diliminin 12 yaşında olduğunu gösteriyor. Uyuşturucu kullanımının çok erken yaşlara inmesi, tüm toplumların ortak sorunu" dedi.
#Emine ErdoğanProf. Dr. Paul Howard Jones’a göre beyin ve öğrenme arasında olan ilişki; duygusal bağlılıktan yaratıcılığa, kavrama yeteneğinden, internet oyunlarıyla karar verme sürecine kadar birçok konuda paralel hareket ediyor. Etkileşim ve iyi iletişim öğrenme sürecini kolaylaştırıyor, stresle başetmenin en iyi yolu ise duyguların kağıda dökülmesi.
#Kahvaltı