Sistit rahatsızlığı, mesanenin (idrar torbasının) iltihabı olarak geçer. Bilinen nedenleri arasında en sık görülen bakterileri kaynaklı enfeksiyonlardır. Erkeklerde kadınlara oranla çok daha az görülür. Peki, erkeklerde sistit nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde sistit nasıl geçer ve tedavisi nasıldır sizler için derledik.
#Erkeklerde Sistit NedirCinsel organlar, idrar yolu, rektum veya boğazı etkileyen bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır merak ediliyor. Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olan bel soğukluğu cinsel ilişki sırasında korunmanın öneminin bir kez daha altını çiziyor. Peki bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır? İşte bel soğukluğu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Bel SoğukluğuTıp dilinde 'Gonore' halk dilinde bilinen adıyla bel soğukluğu, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Cinsel temasla bulaşan erkeklerde sıklıkla üretrit (idrar kanalı iltihabı) ve kadınlarda ise sıklıkla servisit (rahim ağzı bölgesi iltihabı) yapan bir hastalık olan bel soğukluğu neden olur, bulaşıcı mı? İşte bel soğukluğu belirtileri, tedavisi ve merak edilen bilgiler...
#Bel SoğukluğuMenopozdan sonra idrar yolu enfeksiyonlarının özellikle daha sık görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Burada östrojen hormonunun eksikliğinin önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Yine menopozla birlikte östrojen eksikliğine bağlı olarak vajen ve üretra (dış idrar yolu) bölgesinde kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken yanma ve sık işeme gibi sistit benzeri rahatsız edici semptomları daha sık görüyoruz. Dolayısıyla menopozla idrar kaçırmadan çok bu tür ürolojik durumlar arasında bir ilişki var” dedi.
#MenopozHer yaştan kadını etkileyebilen Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS - Persistent Sexual Arousal Syndrome) genellikle doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğü, yani hiperseksüalite anlamına gelen nefomani ile karıştırıldığından Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (PGAD - Persistent Genital Arousal Disorder) olarak adlandırılmaya başlamıştır.
#Sürekli Cinsel Uyarılma SendromuYaz aylarının gelmesiyle birlikte sıvı ihtiyacı artarken Prof. Dr. Tufan Tarcan, böbrek taşı, kronik idrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçırma, kalp damar rahatsızlığı, metabolik ve sinir sistemi hastalıkları olanların uzun süre susuz kalmalarının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı.
#Su İçmemenin ZararlarıSistit, genellikle kadınlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sık sık idrara çıkma, sıkışma hissi gibi şikayetler, Sistit için belirleyici bir unsurdur. Peki, Sistit hastalığı için tedavi yöntemleri nelerdir? İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre detaylı bilgiler
#SistitKadınların yüzde 20-40’ı hayatı boyunca en az bir kez sistite yakalanıyor. Sistit, mesane yani idrar kesesinin iltihaplanması anlamına geliyor ve yaz aylarında sistite yakalanma riski artıyor. Uzmanlar özellikle yaz aylarında bol su içmenin sistitten koruduğunu söylüyor. Bol su idrar yolunu yıkayarak enfeksiyondan koruyor. Sistit dayanılmaz ağrıları nedeniyle tıbbi yardıma zorlar. Yine de zamanında tedavi edilmemesinin böbreklerde ve mesanede ciddi sorunlara neden olabileceğini hatırlatalım.
TNS PİAR şirketinin Hürriyet için yaptığı Cinsellik Araştırması, menopozun Türkiye’de andropozdan daha çok bilindiğini gösteriyor. Ancak menopozu da kadınlar daha çok biliyor.Erkeklerin neredeyse yarısı menopoz sözcüğünü daha önce hiç duymadığını söylüyor. Bu oran kadınlarda yaklaşık yüzde 14 seviyesinde ama bu oranı oluşturan kadınlar, genelde eğitim seviyesi düşük, 18 yaşın altındaki kadınlar.
Cinsellik Araştırması, menopozun andropozdan daha çok bilindiğini gösteriyor. Ancak menopozu da kadınlar daha çok biliyor. Erkeklerin neredeyse yarısı menopoz sözcüğünü daha önce hiç duymadığını söylüyor.