Paylaş
Heyecan içinde her ay hamile kalıp kalmadığımı anlamaya çalışıyorum. Hemen hemen her ay düzenli olarak adet görüyorum. Ama bunun dışında size sormak istediğim
Hamileliğin ilk ve önemli belirtileri nelerdir, açıklayabilir misiniz? Hamilelik varsa, eşimle ilişkiye girmeye devam edersek, ikinci bir hamilelik yaşamam söz konusu mu? Lütfen beni bu konularda aydınlatır mısınız?
Sizi sevgiyle kucaklıyorum ablam, Allah size sağlıklı uzun ömürler versin.
Rumuz: Yeni evli
Güzel kızım, endişen çok yersiz, henüz evleneli sekiz ay olmuş. Bu çok kısa bir süre. Yaşını söylememişsin, ama çok gençsen bazen kadın vücudu hamileliğe hazır olmayabilir. Ayrıca eşinle ilişkiye girdiğiniz günler senin hamileliğe uygun dönemine rastlamamış olabilir. İlişkilerin sıklığı, pozisyonu da çok önemlidir.
İlişkiden sonra bir süre mutlaka sırt üstü yatmalısın. İlişkiniz daha çok adet olduğun ilk günden itibaren sayarak 11’inci ve 17’inci günler arasında olmalı. Bunu düzenli olarak 28 ya da 30 günde bir adet gördüğünü kabul ederek söylüyorum. Bu günler hamile kalma olasılığının en fazla olduğu günlerdir. Bir de tabii eşinin spermlerinin yeterli olmama sorunu var. Ama, henüz bunları düşünmek için çok erken. Yine de aile çevrenizin bunları anlayabilmesinin çok zor olduğunun farkındayım. Kadına “kısır” sıfatını yapıştırmak 21. yüzyılda bile hâlâ geçerli, hem de herkes için kolay bir çıkış yolu bu. Ama kısırlık günümüzde erkeklerde çok daha fazla rastlanabilmekte. Bunun için de çareler tükenmiyor, çünkü tedavisi genellikle mümkün olabiliyor.
Her ne kadar günümüzde artık, eczanelerde satılan bazı basit ve pratik testler sayesinde hamilelik daha ilk günlerinden itibaren kolaylıkla ve yüzde 99’a yakın bir şekilde anlaşılabiliyorsa da bu test dışında da, kadının hamile olduğunu anlamasına yardımcı birçok belirtilerden söz edilebilir.
Her şeyden önce aylık adet kanaması gecikir. Bu gecikme, bir haftayı geçmişse, hamilelik düşünülebilir. Baş dönmesi, sabahları mide ekşimesi ve bulantısı, kusma, alışılmamış kabızlık, sinirsel şikayetler, göğüslerde ağrılı bir gerginlik ve büyüme, sık idrara çıkma, bazen idrar yollarında sistit şeklinde yanma ve zor idrara çıkma...
Kokulara karşı aşırı duyarlılık. Cinsel isteksizlik, genel bir halsizlik ve uyku ihtiyacı... İşte bütün bunlar seni uyaracaktır. Ama tabii adet gecikmesiyle karşılaştığında, test yaptırsan da, hemen bir kadın doğum uzmanına başvurup onun kontrolü altına girmen gerekir. Umarım beklediğin yavruna bir an önce kavuşursun ama bunun için de aşırı bir endişe ve gerginlik yaşaman çok yanlış.
Bu arada hamile bir kadının eşiyle cinsel ilişkiye devam etmesi de çok doğal. Ama normalde ikinci bir hamilelik yaşaması mümkün değildir. Ancak kadının hamile kaldıktan sonra yumurtlama duraklar, buna rağmen çok çok ender olarak kadının ikinci bir yumurtlama yaşaması ve bu yumurtanın döllenmesi sonucu ikinci bir hamilelik yaşaması söz konusu olabilir. Aslında normal koşullarda uzmanlar bunun imkansız olduğunu söyleseler de dünyada milyonda bir ihtimalle böyle gebelikler görülebilmekte. Ancak bu vakaların Türkiye’de hiç görülmediği biliniyor.
Paylaş