Memede veya memenin diğer bölgelerinde yer alan göğüs dokusunda farklı hissedilen şişlik, sertlik ya da yumruya kitle denilmektedir. Meme bölgesinde oluşan kitleler farklı nedenlerden dolayı olabilmektedir. Vücutta bulunan her kitle kanser değildir. Travma, enfeksiyonlardan dolayı da kitle oluşabilmektedir. Göğüs bölgesinde oluşan kitle hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmektedir. Erkeklerde memede olan kitle belirtileri nelerdir ve hangi doktor bakmaktadır? İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde Memede KitleKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme KanseriPlanlı bir gebelik genel olarak arzulanan bir durumdur. Gebeliğin plansız olması bazı çiftler için hoş bir sürpriz olsa da bazı durumlarda ciddi sorunları beraberinde getirir. Gebeliği taşıyamayacak kadar hasta olan kadınlarda gebeliğin sonlandırılması gerekebilir, bu durum hem fiziksel hem de psikolojik travma oluşturabilir.
#Doğum KontrolEkim ayı, her yıl tüm dünyada “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul ediliyor ancak meme kanserinin sadece Ekim ayında değil her gün farkında olunmalı. Meme kanseri bugün dünyada en çok görülen kanser türlerinden biri. Ancak erken teşhis sayesinde bu kabustan mutlu uyanmak mümkün.
#Meme KanseriMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme KanseriDünyada kadınlarda görülen kanserlerin üçte birini meme kanseri oluşturuyor ve meme kanseri her sekiz kadından birini etkiliyor. “Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı” dolayısıyla erken tanının hayat kurtardığına dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, meme kanseriyle ilgili halk arasında birçok yanlış bilginin paylaşıldığına dikkat çekerek, meme kanseriyle ilgili kulaktan kulağa dolaşan şehir efsaneleri ile ilgili doğru bilgileri paylaştı. İşte bilinmesi gereken 15 gerçek...
#Meme KanseriKadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
#Kadın SağlığıYağlı beslenmenin ve alkolün meme kanserine yakalanma riskini artırdığına dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, “Meme kanserinin ortaya çıkmasını engelleyebilecek herhangi bir yöntem veya tedavi yoktur. Bu yüzden meme kanseri ile ilgili tüm eğilimler erken teşhis üzerine yoğunlaşmıştır” dedi.
#SağlıkKısırlık her 100 çiftten 1’inde görülürken sigara kullanımı, aşırı kafein tüketimi, kilo alımı kısırlığa neden olabiliyor. Op. Dr. Beyhan Badoğlu, halk arasında kısırlık olarak bilinen infertiliteye ilişkin “Kadınlarda infertilite nedenleri arasında yumurtalık hastalıkları, aşırı kilo alımı, adet düzensizliği, diyabet, tiroid ve karaciğer hastalıkları yer alıyor” dedi.
#KısırlıkKanserde erken tanı çok önemli. Teşhis erken konulduğunda, tecrübeli tıbbi bir ekip ve güçlü bir teknolojik altyapıyla mükemmele yakın sonuçlar alınabiliyor. Bugün eski bir yazımızı yeniden yayınlayıp sık görülen 5 mühim kanser türünde erken işaretleri bir defa daha hatırlatalım diye düşündük. Lütfen dikkatle okuyun ve belirtileri bir kenara not edin...
#Osman MüftüoğluDünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kadının meme kanseri olduğu varsayılıyor. Yaşla birlikte meme kanserinin görülme sıklığı da artıyor. Her 8 kadından birinin yaşamının bir bölümünde memesinde kanser odağı geliştiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Raşa, “Kulaktan kulağa dolaşan şehir efsaneleri ve magazinsel yaklaşımlarla bu hastalığın ciddiyeti hafifletiliyor. Deodorant, doğum kontrol hapları ve balenli sütyen kullanımı meme kanseri riskini artırmıyor!” dedi.
#Kemal RaşaKadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri, tam anlamıyla korkulu rüya. Öyle ki, erken teşhisin hayat kurtardığı bilinmesine rağmen birçok kadın eline bir kitle gelecek diye endişe ederek kendi kendini elle muayeneden kaçınıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, meme kanserinde tehlikeli 9 hurafeyi anlattı...
#Kadın Sağlığı73 yaşındaki Necmi Eren 2 yıl önce memesinde bir kitle fark etti ve doktora gitti. Birçok yerde tahliller yapıldı ancak kimsenin aklına bunun bir meme tümörü olabileceği gelmedi. Kitle 9 x 9 santimetre büyüklüğüne ulaşana kadar da teşhis konulamadı. Tanı, kitle tüm memeyi kapladıktan sonra konulabildi.
#Meme KanseriPek çok kişinin adını hiç duymadığı ‘aksesuar meme’ son yıllarda giderek daha fazla dikkat çeken bir sağlık sorunu. Hastalar aksesuar memeyi koltuk altında hissettikleri yağ bezesine benzer yumuşak ve hareketli bir şişlik olarak tanımlıyorlar ve bu nedenle meme cerrahlarına başvuruyorlar. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Can Atalay, aksesuar meme dokusuyla başvuran kişilerde şikayetlerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
#Lenf BeziMeme kanseri hastalığı kadınlara özgü değil. Her 100 meme kanserinden 1’i erkeklerde görülüyor. Burhan Aslan da ilk meme kanseri tanısı konduğunda 29 yaşındaydı. Tam tedavinin üzerinden 5 yıl geçip, doktoru “Tamam bitti” demişti ki bir hafta sonra meme kanseri ikinci kez hayatına girdi. Aslan şimdi deneyimlerini diğer hastalarla paylaşıyor.
#Meme Kanseri- Plastik rekonsrüktif ve estetik cerrahı Prof. Dr. Kutlu: - "Erkekler meme bölgesiyle ilgili rahatsızlıklardan söz etmekten çekinir. Oysa erkek memesi kitleleri zannedildiğinden daha sık karşımıza çıkıyor" - "Memede kitle bir kanser işareti olabilir. Böyle bir oluşumla karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurup tıbbi değerlendirme alınmalı"
Erkeklerde meme dokusunun normalden fazla büyümesi olarak açıklanan Jinekomasti’nin en sık nedeni, göğüs bölgesinde artan yağlanmadır. İnsan hayatında herhangi bir hastalık olmadan üç ayrı dönemde karşılaşılan büyüme; yeni doğan dönemi, ergenlik dönemi ve yaşlılık olarak ayrılıyor.