Güncelleme Tarihi:
KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Yrd. Doç. Dr. Hasan Çalış, kadınların meme muayenelerini yapması, 40 yaş ve üzerindekilerin tarama programlarını artırmasının hastalığın erken dönemde saptanmasında önemli rol oynadığını bildirdi.
Çalış, yaptığı yazılı açıklamada, meme kanserinin, meme süt bezindeki veya kanallarındaki hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla meydana gelen tümör oluşumu olduğunu belirtti.
Kanser türlerine bağlı ölümler arasında meme kanserinin ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Çalış, meme kanseri gelişimine ilişkin risk faktörlerini şöyle sıraladı:
"Risk faktörleri arasında kadın olmak ilk sırada gelmektedir. Meme kanserinin erkeklerde görülme oranı, yüzde 1'den daha azdır. Anne, teyze, anneanne gibi birinci derece akrabalarda meme kanseri görülmesi, kişide de hastalığın gelişme riskini artırmaktadır. Bunun yanında kadının, bir memesinde daha önce kanser gelişmiş olması, ileride diğer memesinde de kanser gelişme riskini arttırmaktadır. Kadınlarda önemli rolü olan östrojen hormonuna bağlı 12 yaşından önce regl olan veya 55 yaş gibi geç yaşlarda menopoza giren kadınlarda, meme kanserine yakalanma riski artmaktadır. Yağ bakımından zengin beslenme ve kilo alma, alkol ve sigara kullanımı da meme kanseri riskini arttırmaktadır."
Çalış, meme kanseri tanısını koymak için her iki memenin ve koltuk altının tam fizik muayenesinin yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Memede veya koltuk altında ele gelen kitle, meme başından akıntı, içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu, ciltte yara veya kızarıklık, ödem, şişlik olması, memede büyüme veya asimetri gibi belirtilerin olması durumunda uzman hekime başvurulmalıdır. Eğer kanser hücreleri uzak organlara yayılım yapmışsa bu belirtiler görülmeyebilir. Radyoloji, ultrasonografi ve 40 yaşın üstündeki kadınlarda mamografi altın standarttır. Eğer aile öyküsü ya da kalıtımsal meme kanseri gen taşıyıcılık öyküsü varsa mamografi daha erken yaşlarda tercih edilebilir. Ayrıca tespit edilen görüntüye göre, MR gibi ek görüntüleme yöntemleri de yapılabilir."
Hastalığın tedavisine ilişkin de bilgiler paylaşan Çalış, kadınların meme muayenelerini yapması ile 40 yaş ve üzerindekilerin tarama programlarını artırmasının hastalığın erken dönemde saptanmasında önemli rol oynadığını dile getirdi.