Güncelleme Tarihi:
EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Erkeklerin konuşmaktan çekindiği meme büyümesi rahatsızlığının, çeşitli hastalıkların habercisi olabileceği bildirildi.
Plastik rekonsrüktif ve estetik cerrahı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, memede kitle denildiğinde akla hemen kadınların geldiğini söyledi.
Erkeklerde de memede kitle ve dolayısıyla büyümenin görülebildiğini belirten Kutlu, şöyle konuştu:
"Erkekler meme bölgesiyle ilgili rahatsızlıklardan söz etmekten çekinir. Oysa erkek memesi kitleleri zannedildiğinden daha sık karşımıza çıkıyor. Erkekte meme büyümesi her zaman görüntü problemi yaratan masum bir durum olamayabilir. Önemli bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir."
Kutlu, kullanılan bazı ilaçların, karaciğer hastalıklarının, böbrek üstü tümörlerinin, beslenme bozukluklarının ve bazı kitlelerin memede büyümeye neden olabileceğini vurguladı.
Memede bir kitlenin fark edilmesinin endişe uyandırabileceğini dile getiren Kutlu, "Bu kitleler çoğunlukla normaldir ancak memede kitle kanser işareti de olabilir. Böyle bir oluşumla karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurup tıbbi değerlendirme alınmalı" dedi.
Kutlu, erkeklerde meme kanserinin, tüm kanserlerin binde ikisi gibi düşük bir oranda görüldüğüne işaret etti.
Meme kanserinde yaş ve kalıtımsal faktörlerin göz önüne alınması gerektiğini bildiren Kutlu, şunları kaydetti:
"Meme kanserinde memede kitle, kalınlaşma, deride çekinti, çökme veya kızarıklık, meme ucunda kaşıntı, döküntü veya kızarıklık, meme ucu çekilmesi, meme ucunda akıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. Görülmesi durumunda derhal tıbbi muayene ve tetkikler yaptırmak üzere harekete geçilmelidir. Ailesinde meme kanseriyle ilgili bir hikayesi olanların 35 yaşından sonra her yıl bir radyolojik tetkikten geçmesi önemlidir."
- "Obezite meme kanseri riskini artırıyor"
Prof. Dr. Kutlu, obezitenin aşırı yağlanma sonucu östrojen hormonuna yüklenmesiyle meme kanseri riskinin arttığını söyledi.
Östrojen hormonu düzeylerini yükseltip, olası bir meme kanseri riskini arttıran nedenler arasında, aşırı alkol tüketimi, prostat kanseri tedavisinde kullanılan bazı hormonal ilaçlar, yüksek östrojen değerleri, diyabet, yaşamın erken dönemlerinde aşırı radyasyona maruz kalma ve testisleri etkileyen rahatsızlıkların da yer aldığını belirten Kutlu, erken dönemde doktora gitmenin önemine dikkati çekti.