Eritrosit, insan sağlığı için önemli görev üstlenen kırmızı kan hücreleridir. İnsan vücudunda birçok görevi vardır. Eritrosit hakkında sıklıkla araştırma yapılmaktadır. Eritrosit nedir? Eritrosit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Konu hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Eritrosit NedirHematokrit, kırmızı kan hücrelerinin oluşturduğu hacmin, toplam kan hacmine oranıdır. Hematokritin normal değerleri yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişmekte olup erişkin bir erkekte %42-52, kadında ise %36-46 aralığındadır. Kansızlıkla ve diğer kırmızı kan hücrelerini ilgilendiren hastalıklarla ilişkili olarak düşebilir ya da yükselebilir. Peki HCT (hematokrit) düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir, normal değeri kaç olmalıdır? İşte HCT değeri hakkında merak edilenler...
#HCTVücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin adı olan eritrosit, yeterli miktarda oksijen alımımız açısından önemli bir yere sahip. Bu durumda eritrosit yüksekliği ve düşüklüğü hangi komplikasyonlara neden oluyor sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, eritrosit nedir, ne işe yarar? Eritrosit yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte detaylar...
#EritrositRDW (Red Cell Distribution Width) insan sağlığı için önemli kan testlerinden biridir. Genellikle kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tespiti için kullanılıyor. RDW’nin ne olduğunu öğrenip buna göre tedbirinizi alabilirsiniz. RDW nedir, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve sebepleri nelerdir, sizler için derledik.
#RDW NedirKarbondioksit gazı havada ve vücudumuzda doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Vücudumuza yararı olduğu gibi zararı da vardır. Canlılar solunum reaksiyonları sonucunda atmosfere karbondioksit gazı verirler. Bu gazın kanda yükselmesi ya da azalması vücudun dengesinin bozulmasına neden olur. Peki, Hiperkapni nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#HiperkapniEritropoetin, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Eritropoetin nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Eritropoetin nedir? Ne işe yarar? Erittopoetin nerede üretilir ve sentezlenir tüm detaylarıyla derledik.
#SözlükHerhangi bir hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de kan alınarak yapılan tahliller olarak ifade edilmektedir. Kan tahlilleri sayesinde kandan kaynaklı hastalıklarla ilgili tanı koymak oldukça kolay olmaktadır. Periferik yayma da kan ile ilgili olan bir test olmaktadır. Peki, Periferik yayma nedir? Nasıl yapılır? Periferik yayma nerede yapılır? İşte, Periferikı yayma hakkında tüm detayları derledik.
#Periferik YaymaKan nakli birçok insan için hayat kurtarıcı bir tedavidir. Kaza sonrası ve kronik hastalığı olan hastalar da dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı kan nakline ihtiyaç duyulmaktadır. Kendi kan grubunuzu bilmek ise oldukça önemlidir. Peki, kan grupları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Kan GruplarıGeçmeyen baş ağrısı çok fazla kişinin sorunları arasında yer alıyor. Peki bu ağrılar ne denli şiddetlenebilir? Sebebi hiç aklınıza gelmeyecek bir hastalık olabilir. O halde ABD'de yaşayan 66 yaşındaki adamın hikayesine bir göz atalım.
#Sağlıkİnsan vücudu çeşitli donanımlara ve mekanizmalara sahip bir fabrikaya benzetilmektedir. Bu fabrikadaki işlerin aksamaması için hiç durmadan çalışan elemanlar bulunmaktadır. Bu fabrika için önemli olarak görülen elemanlardan biri de alyuvarlar olmaktadır. Alyuvarlar akciğerlerden aldıkları oksijenin kan damarları vasıtasıyla vücudun çeşitli bölgelerine taşınması görevini üstlenmektedir. Peki, alyuvar nedir, ne işe yarar? Alyuvar hücresi nerelerde bulunur, özellikleri nelerdir? İşte alyuvarlar hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detayları derledik.
Olgun alyuvar hücreleri vücut için önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle insanlar tarafından merak edilmektedir. Bunun yanında sınavlarda da sık sık alyuvar hücreleri ile ilgili sorular çıkmaktadır. Bu sebeple bu konu merak edilmektedir. Olgun alyuvar hücresi nedir ve özellikleri nelerdir? Mayoz ya da mitoz bölünme geçirir mi detayları ile derledik.
#Olgun Alyuvar HücresiBeyinde sinir hücrelerinin arasında bağlantı yolları bulunmaktadır ve bu yollar sayesinde bütün hücreler birbirleriyle haberleşmektedir. Komşu sinir hücreleri, beyin içerisine yeni bir bilginin girmesi durumunda ya da beynin çevresel nitelikteki bir tehlikeye maruz kaldığında birbirleriyle haberleşerek çözüm üretmektedirler ve bu şekilde süreci birlikte yönetmektedirler. Bütün dış olaylara karşı uyumun sağlanabilmesine yardımcı olan bu sürece ise beyin esnekliği adı verilmektedir. Sizin için beyin hücresinin ne olduğunu ve yenilenip yenilenemediğini, beyin hücrelerinin ne iş yaptığını ve özelliklerini derledik.
#Beyin HücresiSıklıkla karşılaşılan tıbbi kavramlardan bir tanesi de sedimantasyondur. Sağlıklı bir kişinin kanında bulunması gereken belirli bir aralıkta sedimantasyon değeri vardır. İnsan vücudunda, kandaki sedimantasyon değerinin ortalama aralığın üstünde ya da altında olması durumunda çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sedim nedir? Sedimantasyon kandaki değeri ortalama kaç olmalıdır? Sedimantasyon değeri düşüklüğü ve yüksekliğinde ne olur? Tüm detaylarıyla derledik.
#Sedim Nedir?Geçirgen bağırsak sendromu, son dönemlerde en merak edilen rahatsızlıklardan biri. Bu hastalık kişilerde farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Bağırsaktaki geçirgenliğin artması da vücutta çeşitli rahatsızlıkları da tetikleyebiliyor. Peki geçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Geçirgen bağırsak sendromu tedavisi...
#Geçirgen Bağırsak SendromuAnne karnındaki bebeğe kan verme konusu, bebek için bazı durumlarda hayati önem taşıyan ve birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz kan verme işlemi ile ilgili merak edilen tüm detayları açıkladı.
#Hamile SağlığıTam idrar tahlili (TİT), vücutta belli başlı sorunları tespit etmeye yarayan bir tahlil yöntemidir. Tahlil kolay ve ucuz şekilde yapılmasına rağmen verdiği sonuçlar bakımından çok önemlidir. Tam idrar tahlili yaptırarak, herhangi bir enfeksiyona ve hastalığa yakalanıp, yakalanmadığınızı öğrenebilirsiniz. Tam idrar tahlili ile ilgili detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Tam İdrar Tahlili NedirHematoloji tıbbın kan hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına verilen addır. Hematoloji İç Hastalıkları ana bilim dalının bir alt dalı olarak görev yapmaktadır. Kan bilimi ile ilgili tüm araştırmalardan ve kan bozuklukları ile ilgili tüm problemlerden hematoloji birimi sorumludur. Hematoloji bölümüne ait merak edilen tüm bilgileri derledik.
#Hematoloji Nedir?Nadir görülen ve bazen hayat tehdit edici sonuçlar doğurabilen bir hastalık olan vaskülitin nasıl bir hastalık olduğu, belirtileri ve tedavi yöntemleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, vaskülit nedir? Vaskülit tedavisi nasıl yapılır?
#Vaskülit Nedir?Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, bir bağışçının verdiği kan nedeniyle HIV bulaşan iki kişinin hayatını kaybettiği olayda, kanın bağışçı tarafından vücudunda enfeksiyon etkeni olduğu halde testlerin negatif bulunduğu “pencere döneminde” verildiği için bu durumun ortaya çıktığını bildirdi.