Roche: Pahalıysak devlet yakamıza yapışır

Güncelleme Tarihi:

Roche: Pahalıysak devlet yakamıza yapışır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2004 01:38

İsviçre merkezli ilaç üreticisi Roche'un aynı tarihlerde aynı ilaca üç farklı fiyat uygulamasının ortaya çıkması, ilaç endüstrisinin hareketlenmesine ve gözlerin yeniden Kamu İhale Kanunu'na çevrilmesine neden oldu.

Kamu İhale Kanunu'na göre yapılan ihalelerde farklı kurumlara, farklı fiyatlar çıkmasının doğal olduğu belirtilen ilaç endüstrisinde, kamu kurumlarının tek bir ihale düzeninde birleşmesi gerektiği görüşü ağırlık kazanıyor.

Roche yetkilileri, birbirine yakın tarihlerde, 2000'lik NeoRecormon şırınga için Beşer Ecza Deposu'na 88 milyon 800 bin lira, Başkent Üniversitesi İstanbul Dializ Merkezi'ne 173 milyon 209 bin lira ve SSK Aydın Hastanesi'ne 230 milyon 945 bin liralık üç farklı fatura kesilmesinin Kamu İhale Kanunu'ndan kaynaklandığına dikkat çekiyor. Roche ile yaptığımız görüşmede, Beşer Ecza Deposu'na 88 milyon 800 bin liradan verilen ilaçların Antalya Devlet Hastanesi adına alındığını belirterek, "Biz bu ilacın bu hastanede kullanılmasını sağlamak istiyorduk. Bir ürün kullanıldıkça hekimin güvenini kazanır" denildi.

RESMİ FİYAT 230 MİLYON

Sözkonusu ilacın Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan resmi fiyatının 230 milyon lira olduğuna işaret eden Roche yetkilileri, "Bunun üzerinde satarsak devlet yakamıza yapışır. Ancak bu fiyatın altına inebiliriz. Bu endüstride böyledir. Bu tür tatsızlıkların yaşanmaması için Kamu İhale Sistemi'nin homojen hale gelmesi lazım" dediler.

Roche, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Türkiye'deki ihalelerde genellikle firmalar adına depolar ihaleye girer. 88 milyon 800 bin liralık rakam, Sağlık Bakanlığı Antalya Devlet Hastanesi için verildi. Depoya sattığımız ürünümüz, Beşer Ecza Deposu tarafından 92 milyon 500 bin liraya tesise fatura edildi."

Roche, sözkonusu ilacı Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı imalatçı satış fiyatı 88 milyon liraya indirmelerine ilişkin olarak, "Bu fiyata inilmesinde en büyük etken, Antalya Devlet Hastanesi'ndeki hekimlerin bu ilacı kullanmalarını sağlayarak etkinliğinin ispat edilmesidir. Bir ilaç için en önemli şey budur. gerektiğinde çok ucuz fiyatlara da inilebilir" açıklamasını yaptı.

NeoRecormon nedir?

ETKEN maddesi eritropoetin yani kana rengini veren kan hücreleri eritrosit yapılmasını sağlayan bir protein olan NeoRecormon, insan kanından yapılıyor. Ağırlıklı olarak diyalize giren hastalarla prematüre bebeklerde kansızlığın önlenmesi ve bazı kanser türlerinde görülen kansızlığın tedavisinde kullanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!