Eritre haberleri sayfasında Eritre hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1289 Eritre haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Eritre veya Eritre Devleti, Doğu Afrika'nın kuzeyinde bir ülke. Batıda Sudan, güneyde Etiyopya ve güneydoğusunda Cibuti ile çevrilmiştir. Ülkenin doğusu ve kuzeydoğusu Kızıldeniz sahili boyunca uzanır. Suudi Arabistan ve Yemen tam karşısındadır. Dahlak Takımadası ve Hanish Adalarının birkaçı Eritre'ye aittir. Başkenti Asmara'dır.
Eritre, İtalya tarafından işgal edildi ve resmen 1 Ocak 1890'da İtalyan kolonisine dahil edildi. Önceden ilk Etiyopya devletinin ikiyüz yıldan beri bir parçasıydı. İtalyanlar'ın II. Dünya Savaşını kaybetmeleri üzerine Eritre, 1941'den 52'ye kadar Birleşmiş Milletlerin himayesine verildi. BM bayrağı bütün resmi binalarda bulunuyordu.
2 Aralık 1950'de BM Genel Kurulu 390 A (V) Kararı ile Eritre'yi Etiyopya ile birleştirmeyi kararlaştırdı. 1951'in Eylül'ünden 1962'nin Kasım'ına kadar Eritre, Etiyopya'nın özerk bölgesi olarak kaldı.
BM kararı Eritre halkının isteği haricinde alındı. Huzursuzluğun artması ve Etiyopya'ya karşı olan direniş nihayetinde 1962'de Etiyopya hükümetinin Eritre'yi 14. şehir olma kararı almasına yol açtı. Eritre bağımsızlık hareketi 1960'ların başlarında biçimlendi ve 31 yıl boyunca sivil savaş olarak Etiyopya hükümetine karşı patlak verdi. Nihayetinde 1991'de bitti. 1993'de bir BM referandumuyla Eritre'nin Etiyopya'dan bağımsız olduğu açıklandı. Eritre iki büyük dine ev sahipliği yapan çok dilli ve çok kültürlü bir ülkedir ve dokuz etnik gruba sahiptir. resmi dili olmamasına rağmen hükümet iki "çalışma dili" olan Tigrinya dili ve Arapça bütün resmi yazışmalarda kullanılıyor. İngilizce de hükümetin bütün uluslararası iletişimlerinde 5. derece eğitim kurumlarında kullanılıyor. İtalyanca da sömürge döneminden kalan kuşakların torunları tarafından kullanılıyor.
Katamaranla dünya turuna çıkan Türk denizciler Selim Ekmekçioğlu, İbrahim Iğnak ve Lütfi Erman Atamer, Kızıldeniz’de fırtınaya yakalanınca Eritre’ye sığınmak zorunda kaldı. Sığınmadan önce büyükelçimiz Aykut Kumbaroğlu’na ulaşıp, Eritre otoritelerinden izin de almışlardı. Ancak Massawa Limanı’na yanaştıklarında iki asker yanlarına geldi ve onları bir adaya götürdü. O günden sonra bir daha kimse onlardan haber alamadı. 56 gün alıkonulduktan sonra özgürlüklerine kavuşan 3 Türk denizciden İbrahim Iğnak, yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı:
#GazetehaberleriEritre'de, 57 gündür gözaltında olan Türk denizciler Selim Ekmekçioğlu (64), İbrahim Iğnak (63) ve Erman Lütfü Atamer (62) bugün serbest bırakıldı. Selim Ekmekçioğlu’nun eşi Şeyda Ekmekçioğu, "Eşimden 56 gün boyunca hiç haber alamadım. Moral, beden ve ruh olarak bir savaş verdim. Onların bu ülkeye gelmesi bizim asli görevimiz haline geldi. 56 gün boyunca üç aile el ele verip her kapıyı çaldık. Devletimiz bize desteklerini hiç esirgemedi. Müjdeli haberi bakanımızdan duymak bizi çok sevindirdi" dedi.
#Selim EkmekçioğluHollanda, ‘istenmeyen kişi’ (persona non grata) ilan ettiği Eritre’nin ülkedeki en üst diplomatik temsilcisinden ülkeyi terk etmesini istedi. Bu kararın, Eritre’nin Hollanda’daki eski vatandaşlarını ‘diaspora vergisi’ ödemeye zorlaması nedeniyle alındığı açıklandı.
#Halbe ZiylstraAkdeniz'de göçmen faciası... BBC Arapça; Somali, Etiyopya ve Eritre'den kaçarak İtalya'ya ulaşmak isteyen 400'ü aşkın göçmeni taşıyan teknelerin alabora olduğunu yazdı. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da Akdeniz'de yaşanan faciayı doğruladı.
#SomaliTürkiye’nin Etiyopya ile Somali arasındaki krizi çözme başarısı, Ankara’nın diplomatik etkisini bir kez daha kanıtladı. Tarihi bağlara sahip olduğu Mısır, Sudan, Etiyopya ve Somali’nin arasındaki dondurulmuş ihtilaflarda da Türkiye, çözümün tek adresi olarak öne çıkıyor.
#EtiyopyaTürkiye, Somali ile Etiyopya arasındaki gerilimin sonlandırılması için devrede. İki ülke arasında kolaylaştırıcı rol oynayan Türkiye, Somali ve Etiyopya dışişleri bakanlarını bir kez daha Ankara’da buluşturacak. Görüşme bugün Dışişleri Bakanı Fidan’ın ev sahipliğinde yapılacak.
#AfrikaYemen askeri gücü, başkenti ve haritası gibi bilgiler bugün yaşanan olayların ardından merak edildi. İsrail savaş uçaklarının Yemen’e saldırı düzenlediği bildirildi. Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde Limanı'nda güçlü patlamalar meydana geldi. İsrail haber sitesine konuşan ABD'li kaynaklar saldırıyı İsrail'in düzenlediğini belirtti. Yemen nerede, başkenti neresi? sorusu da günün ilk saatlerinde merak edilip araştırılan konularından birisi oldu. Yemen, resmî adı ile Yemen Cumhuriyeti, Orta Doğu'da yer alan bir ülke. Kuzeyinde Suudi Arabistan, kuzeydoğusunda Umman ile komşudur. Batısını Eritre ve Cibuti, güneybatısını Somali çevreler. Peki, Yemen nüfusu kaç, askeri gücü ne kadar? İşte Yemen haritası, askeri gücü ve ordusu ile bilgiler!
#Yemen NeredeBirleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya'nın kontrolündeki bölgede yer alan Zaporijya Nükleer Santrali'nden asker ve personelini acilen çekmesini ve tesisi derhal Ukrayna'ya iade etmesini talep eden karar tasarısını kabul etti.
#Zaporijya Nükleer SantraliYemen askeri gücü, başkenti ve haritası gibi bilgiler bugün yaşanan olayların ardından merak edildi. ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Yemen'de Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerindeki bazı noktalara yönelik hava saldırısı düzenlediği bildirildi. En az 12 Husi hedefi savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle vuruldu. Saldırılar uçak, gemi ve denizaltılarla yapıldı. Yemen nerede, başkenti neresi? sorusu da günün ilk saatlerinde merak edilip araştırılan konularından birisi oldu. Yemen, resmî adı ile Yemen Cumhuriyeti, Orta Doğu'da yer alan bir ülke. Kuzeyinde Suudi Arabistan, kuzeydoğusunda Umman ile komşudur. Batısını Eritre ve Cibuti, güneybatısını Somali çevreler. ABD Başkanı Biden, Kızıldeniz'deki saldırılarına devam eden Husileri hedef aldıkları hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Peki, Yemen nüfusu kaç, askeri gücü ne kadar? İşte Yemen haritası, askeri gücü ve ordusu ile bilgiler!
#Yemen BaşkentiDoğu Afrika ülkesi Eritre’de yaşayan 68 yaşındaki Hagosa Gebremedhin, omurgasında meydana gelen kırıkların tedavisi kendi ülkesinde yapılamayınca, İzmir’e gelerek tedavi oldu. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Kanyılmaz ve ekibi tarafından yapılan başarılı bir operasyonla yeniden sağlığına kavuşan Hagosa Gebremedhin, tekerlekli sandalye ile geldiği Türkiye’den yürüyerek sağlıklı bir şekilde ayrıldı.
#1Tutuklanabileceği söylentilerinin gölgesinde gelecek ay Güney Afrika’daki Brics zirvesine katılmama kararı alan Rusya lideri Putin, Afrika ülkeleri temsilcilerini St.Petersburg’da topladı. Putin Afrika’ya tahıl sözü verdi, Mısır’ı Afrika hamlesinin merkez üssü yapacağını açıkladı.
#UkraynaRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg’da düzenlenen Rusya-Afrika Ekonomik ve İnsani Forumu’nda yaptığı konuşmada, 3-4 ay içinde 25 ila 50 bin ton tahılı Afrika’da 6 ülkeye ücretsiz olarak gönderebileceklerini söyledi. Zirve Wagner liderine de ev sahipliği yaptı. Darbe girişiminden haftalar sonra Prigojin Putin'in konuşma yaptığı zirvenin oturum aralarında göründü.
#PutinAlexis Wicks ‘Kızıldeniz’ ile geniş literatür bilgisini tarih felsefenin içinde yoğururken merkezde tuttuğu amaca kolaylıkla dönme refleksine sahip bir çalışma sunuyor. Kızıldeniz üzerinden bir tarih felsefesi yanında Osmanlı tarihyazıcılığının imkânlarını düşünmek için çıtası yüksek, hayli zengin bir kitap...
#KızıldenizAmerika, ateşkese uyulmayan Sudan’dan vatandaşlarını çıkarmak için askeri operasyona hazırlanıyor. Afrika ülkesi Cibuti’ye tahliye için ek kuvvet sevk ediliyor. Güney Kore ve Japonya orduları da kendi vatandaşlarını tahliye etmek için ABD’ye katıldı.
#Amerika