Güncelleme Tarihi:
TAG hizmetiyle İstanbul’da 100 bin sürücüye ulaşan Martı, bu başarısını bir festival düzenleyerek kutladı. İstanbul’da gerçekleşen TAGFest’te bir araya geldiğimiz Martı Kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem, “2009 yılından bu yana dünyanın birçok yerinde uygulanan paylaşımlı yolculuk, çevreci taşımacılığın ve güvenli ulaşımın temel taşıdır. Türkiye’nin de en kısa zamanda bu yönetmeliği benimsemesi gerekiyor. Bu, teknolojik ve ekonomik ilerlemenin bir parçası. İstanbul’daki 100 bin TAG sürücüsü ve aileleri Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği’nin hayata geçirilmesini istiyor” dedi.
TÜRKİYE’nin öncü ulaşım uygulamalarından Martı’nın paylaşımlı yolculuğa imkân tanıyan ancak Türkiye’de henüz bu alanda bir yönetmelik bulunmadığı için ‘hatır taşımacılığı’ olarak kullanılan hizmeti TAG, İstanbul’da tam 100 bin sürücüye ulaştı. Şirket, 100 bin sürücüye ulaşmanın sevincini geçtiğimiz gün İstanbul’daki Ora Arena’da bir festival düzenleyerek kutladı. Martı kullanıcıları, TAG sürücüleri ve ailelerinin katıldığı TAGFest’e ünlü sanatçı İrem Derici de sahne aldı. Etkinlikte bir araya geldiğimiz Martı Kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem, İstanbul’daki 100 bin TAG sürücüsü ve ailelerinin Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği’nin hayata geçirilmesini istediğini belirtti.
‘BİR TEK TÜRKİYE KALDI’
Oğuz Alper Öktem, “2009 yılından bu yana dünyanın birçok yerinde uygulanan paylaşımlı yolculuk, çevreci taşımacılığın ve güvenli ulaşımın temel taşıdır. Türkiye’nin de en kısa zamanda bu yönetmeliği benimsemesi gerekiyor. Bu, teknolojik ve ekonomik ilerlemenin bir parçası” dedi. Dünyanın en büyük 50 ekonomisi arasında paylaşımlı yolculuk yönetmeliğine sahip olmayan tek ülke olarak Türkiye’nin bu alandaki eksikliğine de dikkat çeken Öktem, “Dünyanın 150’den fazla ülkesinde ve 10.000’den fazla şehirde bu hizmet mevcut. Bizim de global ekonomideki yerimizi sağlamlaştırmamız ve bu modern taşımacılık modelini benimsememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
NEDİR BU PAYLAŞIMLI YOLCULUK
Paylaşımlı yolculuğun 2009 yılında bu yana dünyada uygulanan yeni nesil çevreci bir taşımacılık türü olduğunu belirten Öktem, bu ulaşım çözümünün hızla yayılmasının sebeplerini ise şu şekilde sıraladı: “Paylaşımlı yolculuk çok daha güvenli, kaliteli ve düşük maliyetli bir şehir içi ulaşım hizmeti sunmaktadır. Yine uygulanan ülkelerde kamu otoritelerinin taksi sistemini düzeltmesinin önünü açmakta ve nihayetinde taksilerin hizmet kalitesinin artmasını da sağlamıştır. İnsanlara, araçlarını evlerinde bırakarak da bir yerlere gitme özgürlüğü sunmuştur. Bireysel araç kullanımını değil, araç paylaşımını teşvik ettiği için büyükşehirlerdeki karbon emisyonunun düşmesine katkıda bulunmuştur. Bu özellikleri sayesinde de tüm dünyada yeşil dönüşümün ve paylaşım ekonomisinin en önemli unsuru haline gelmiştir.”
‘TÜRKİYE FIRSATA ÇEVİREBİLİR’
“BUGÜN Paylaşımlı Yolculuğun Türkiye’de olmaması, renkli televizyonun veya internetin olmaması gibi bir şey” diyen Martı Kurucusu ve CEO’su Oğuz Alper Öktem, sözlerine şöyle devam etti: “Dünya üzerindeki 206 ülkenin 150’sinden fazlasında, 10 binden fazla şehirde paylaşımlı yolculuk hizmeti o ülkelerin yasal mevzuatı çerçevesinde sunulabiliyor. Kişi başına geliri 2 bin doların üzerinde olan tüm ülkelerde paylaşımlı yolculuk yasal, sadece çok küçük nüfuslu veya çok yoksul ülkelerde paylaşımlı yolculuk hizmeti bulunmuyor. Dünyadaki 6 kıta içerisinde sadece Antarktika’da Paylaşımlı Yolculuk yok. Onun haricinde, Avrupa kıtasının (Türkiye hariç) tamamında, Amerika kıtasının (Küba hariç) tamamında, Asya kıtasının (Kuzey Kore hariç) tamamında, Avustralya kıtasının tamamında, Afrika’da ise (Eritre ve Kongo gibi küçük ve yoksul ülkeleri hariç) birçok ülkede Paylaşımlı Yolculuk hizmeti var. Diğer taraftan Türkiye’nin Paylaşımlı Yolculuk’ta 15 yıl geriden gelmesi, bu konuda dünyada birçok farklı uygulamadan en iyi örnekleri görmesini sağlayacağı için, şu anda günümüzün en modern ve en iyi mevzuatını yazma imkânı da sağlayacaktır.”