Takıntılı bir şekilde kalori mi sayıyor? Her yemek sonrasında banyoda çok uzun süre kalıyor mu? Kilosunda kısa sürede büyük bir değişim oldu mu? Sürekli bedeni hakkında olumsuz şeyler mi söylüyor? Son zamanlarda egzersiz yapmada aşırıya mı kaçıyor? Ergenlik çağındaki çocuğunuzda bu belirtilerden bazıları varsa, dikkat! Çocuk ve Adolesan/Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu bu değişimlerin ergenlerde görülme sıklığı giderek artan yeme bozukluğunun habercisi olabileği uyarısında bulunuyor!
#AnoreksiyaYeme bozukluğu çağımızın sorunu... Özellikle de görselliğin ön plana çıktığı günümüzde pek çok kişi ince ve fit görünme isteğiyle rejim yapıyor; öyle ki fazla kilonun sağlığa zararlarından çok, estetik kaygılarla hareket ediliyor. Hele de ergenlik döneminde. Ancak aman dikkat! Yeme tutumlarında meydana gelen değişimler yeme bozukluklarına yol açabilirken, hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlığa büyük zararlar verebiliyor.
#ErgenlikGünümüzde çocukların teknoloji ve ekranla karşılaşma yaşları oldukça erken dönemlere çekilmiş durumda, oysa bazı ülkelerde bebek ve çocuk koruyucu ruh sağlığı adına ilk 3 ve4 yaşlarda ekran kullanımının sıfır düzeyde olmasına dair düzenlemeler oluşturduğunu da duyuyoruz. Bebek beyninin özellikle anne, baba ve sosyal çevre ile etkileşimi sayesinde geliştiğini, bu sayede sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluştuğunu; çocuklarda, başkasını gözlem, taklit edebilme ve oyun sayesinde öğrenmenin gerçekleştiğini biliyoruz.
#Konuk YazarDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’deyse 20 milyondan fazla obeziteli var. 4 Mart Dünya Obezite Günü vesilesiyle uzmanların ‘çağın pandemisi’ dedikleri obeziteyi mercek altına aldık; bu dertten mustarip olanlarla konuştuk. Haberler sevindirici: Bu derdin dermanı var ancak ameliyatlı ya da ameliyatsız, psikolojik destek almak şart.
#Dünya Obezite GünüÇocuklar ve gençler gece başına en az dokuz saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku sorunları ve uykusuzluk çocuğun gelişimine, öğrenmesine ve sosyal ilişkilerine olumsuz etkileri olabilir. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda uyku bozukluklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
#UykuEski Belçika Güzeli Ayşe Akın, anoreksiya nedeniyle ölümün eşiğinden döndüğünü açıkladı. İrem Derici’nin yoğun bakıma alınmasıyla sonuçlanan rahatsızlığının da aşırı kilo kaybına bağlı olduğu iddia ediliyor. Peş peşe gelen bu iki olay, yeme bozukluğu konusunu yeniden gündeme getirdi. Peki anoreksiya tam olarak nedir, nasıl başlar, nasıl sonuçlanır? İşte yanıtlar...
#Başak DemirizDünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre, 5-17 yaş arası çocuk ve ergenler günde en az bir saat fiziksel aktivite yapmalı. Peki hangi yaşta, hangi spor uygulanabilir? Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Gür, çocukların yaş aralıklarına göre fiziksel ve zihinsel gelişimleri için yapılabilecek sporları sıraladı.
#SporTarihte bağımlılık, bir bağımlılığın portresi, bağımlılığın alt kültürü, insanlar neden bağımlı olur, bağımlılık nasıl gelişir, bağımlılıkta genetik yatkınlık, bağımlı kişilik ve bozukluğu, bağımlılığı ortaya çıkaran davranışlar ve durumlar, bağımlılıkta aile tutumları, madde ve sanal alışkanlıklar beyinde nasıl çalışır, bağımlılık mı ödül eksikli sendromu mu ve doğru bildiğimiz yanlışlar hepsi ve bağımlılığa dair daha fazlası raflarda yerini alan "BAĞIMLILIK" kitabında cevap buluyor.
Çocukların beslenmesi ile büyümesinin arasındaki direkt ilişki tartışma konusu bile değil. Yetersiz beslenme, büyüme geriliğiyle sonuçlanıyor. Hayatın ilk beş yılı içinde büyümeyi etkileyen en önemli faktörün beslenme olduğu uzun zamandır biliniyor. Hormonların etkisi ise 5 yaşından sonra başlıyor. Dolayısıyla çocuklarda iştahsızlık "ne yapalım yemiyor" denilecek kadar basit birsorun değil. Üzerinde durulması gerekiyor.