Paylaş
Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde yaşayan 12. sınıf öğrencisi Cansel K. matematik öğretmeninin cinsel saldırısına uğradı. Genç kız, olayın ardından durumu önce arkadaşlarıyla daha sonra öğretmenleriyle paylaştı. Ancak iddiaya göre okul yönetimi olayın üzerini kapatmak istedi. Yaşananlardan 2 gün sonra şikayetlerinden sonuç alamayan Cansel K. polis olan babasının beylik tabancasıyla yaşamına son verdi.
Son dönemlerde ne yazık ki çocuklara yönelik cinsel istismar olayları epey arttı. Biz de Psikoterapist İlkim Öz’e cinsel istismarın çocuklar üzerindeki etkilerini sorduk, ailelerin bu durum karşısında neler yapmaları ve çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğrendik.
Cinsel taciz, kişi için bir travmadır. Tacize uğrayan kişinin yaşı son derece önemlidir. Küçük yaşlarda uğranan tacizlerden sonra çocuklar (3-6 yaş / 6-10 yaş arası) ağır travmalar yaşarlar ve eğer psikolojik destek alınmazsa bu travmanın izleri ömür boyu devam eder. Çocukluk yıllarındaki tacizlerde savunma mekanizmaları daha çok devreye girer ve bilinçaltı bu olumsuz olayı olmamış gibi kabul ederek bastırır. Kişi ne olduğunu hatırlamaz ama etkisi ilişkilerinde travmatik bir biçimde kendini gösterir.
Ergenlik ve ilk gençlik yıllarında uğranan tacizlerdeki travmanın boyutu biraz daha farklı olabilir. Ergenlikte olan gencin ruh hali inişli çekişlidir. Örneğin birey sabah kendini iyi, güçlü ve güzel hissederken, öğleden sonra kötü, öz güvensiz ve çirkin hissedebilir. Bu fırtınalı ruh haline cinsel şiddet yani taciz eklenince çocuk kendisini değersiz görerek, hayatına son verme noktasına gidebilir. Bazen yetişkin yasta uğranan cinsel şiddette de hayatına son verme isteği olabilir. Tacizde bulunan kişiye duyulan öfkeyi kişi kendisine çevirirse intihar girişimleri ya da intiharlar olabilir.
Çocuk, genç ya da yetişkinde başlıca duygu öfke ve suçluluktur. “Acaba ben kötü bir şey mi yaptım da bu başıma geldi” duygusu ile genellikle yaşadıklarını kimseye anlatmaz ve olayı saklarlar ama yakınları gençte bir değişiklik olduğunu anlar. Cinsel tacize uğrayan kişide içe kapanma, yeme ve uyku bozuklukları görülebilir.
Tüm bunların yanı sıra yani cinsel şiddete uğrayan kişinin yanı sıra cinsel şiddete başvuran kişinin psikolojisi de küçük yaşlardan itibaren dikkat çeker aslında. Saldırgan, öfkeli ve dürtü-güdü bozukluğu olan bu çocukları aileleri mutlaka psikiyatr ve psikoloğa götürmeliler. Yaramaz, söz dinlemeyen ya da cok sessiz, içine kapanık çocuk olarak algılamayı bırakıp, bu çocukta yolunda gitmeyen bir şeyler var diye düşünülmelidir. Aileler çocukları ile yakından ilgilenmeli ki bu üzücü ve yıkıcı olaylar yaşanmasın ve yaşatılmasın.
Bu üzücü olaya tepkiler sosyal medyada çığ gibi büyüyor. İşte, Twitter'da #canseliçinsusma hashtag'i altında yazılan tweetlerin bazıları...
Açık giymeseydi, dışarı da gezmeseydi. Şimdi ne diyeceksiniz peki okula mı gitmeseydi ? #canseliçinsusma
— Doğanay BAL (@DoganayBal) 22 Şubat 2016
Hadi deyin utanmayın, "okulda ne işi varmış bu kızın" deyin. #canselicinsusma
— İlber Hoca (@theIadybam) 22 Şubat 2016
Yasalar kadını daha etkin korumalı,cezalar daha ağır olmalı.En önemlisi,aileler sorumlu ve ahlaklı bireyler yetiştirmeli!
— Gökhan Tepe (@gokhantepemusic) 22 Şubat 2016
#canseliçinsusma
O kadar iğrenç bir ülkede yaşıyoruz ki tecavüz eden değil tecavüze uğrayan kendini suçlu görüp intihar ediyor. #canseliçinsusma
— Oğuz Atbas (@ogzatbs) 22 Şubat 2016
#canseliçinsusma
— Cüneyt (@CuneytBuyukyaka) 22 Şubat 2016
Biraz empati biraz insanlık. Yazık. #canseliçinsusma
Bu sadece tecavüz değil, cinayet değil aynı zamanda da bir insanlık suçudur! Susanlar ve susturanlar utansın! #canseliçinsusma
— Umut (@umutvrc) 22 Şubat 2016
Ne yazık ki bu ülkede iki şey çok zor. Kadın olmak ve adam olmak. #canseliçinsusma
— Seher Özdemir (@19Seherozdemir) 22 Şubat 2016
Öz abisinin tecavüzüne uğrayan varken öğretmene hiç şaşırmadım ama gencecik masum bir can daha gerçekten yazıklar olsun #canseliçinsusma
— büş (@busraseert) 22 Şubat 2016
İdam cezasının geri gelmesi dileğiyle #canseliçinsusma
— Simge (@_Siimgee) 22 Şubat 2016
Hazırlayan: Melin Kahraman
Paylaş