Gelişen teknoloji hayatımızı her yönüyle sekillendirmekte. Çünkü konforlu, yararlı ve bilgiye ulaşma konusunda iyi birer aracılar. 90'lı yıllarda yapılan internet devriminden sonra da takibindeki 25 yıllık süreçte internet ve bilgisayar kullanımı hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Hatta kendi meslek gruplarını bile doğurdu.
#Ergenlikte İnternet BağımlılığıTBMM'de kurulan Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu, Türkiye'de özellikle çocukları ve gençleri tehdit eden "internet bağımlılığı"na hangi etkenlerin neden olduğunu ve ne tür koruyucu önlemler alınabileceğini inceliyor.
#Mavi BalinaTürkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, sosyal medya ve internet üzerinden teknolojinin kötüye kullanımının, özellikle gençler arasında her geçen gün arttığını belirterek, "Teknolojiyi kullanmak ile teknoloji bağımlısı olmak veya kötüye kullanmak arasında çok ince bir çizgi var. İnternete bağlanın ama bağımlı olmayın" dedi.
Bilgisayar başından kalkmayan, cep telefonuna adeta yapışık yaşayan, arkadaşlıklarını sanal ortamda arayan çocuklara aileler nasıl ayak uyduracak? Uzmanlara göre çocuklar internete anne baba gözetiminde ve ödevden sonra girmeli, okulöncesinde oyun kullanımı sınırı 15 dakika, ilkokulda yarım saat olmalı.
Tarihte bağımlılık, bir bağımlılığın portresi, bağımlılığın alt kültürü, insanlar neden bağımlı olur, bağımlılık nasıl gelişir, bağımlılıkta genetik yatkınlık, bağımlı kişilik ve bozukluğu, bağımlılığı ortaya çıkaran davranışlar ve durumlar, bağımlılıkta aile tutumları, madde ve sanal alışkanlıklar beyinde nasıl çalışır, bağımlılık mı ödül eksikli sendromu mu ve doğru bildiğimiz yanlışlar hepsi ve bağımlılığa dair daha fazlası raflarda yerini alan "BAĞIMLILIK" kitabında cevap buluyor.
Selda Koydemir, Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nü bitirdikten sonra, ODTÜ’de doktora yaptı. Kafayı utangaçlığa takan akademisyen Türkiye’nin yanı sıra, Florida State ve Londra Roehampton Üniversitesi’nde de gençlerde sosyal kaygı üstüne araştırmalar yaptı. İnternet ve utangaçlık ilişkisini inceledi. Koydemir’e göre seslerin, kimliklerin ve görüntülerin olmadığı sanal dünyada gençler kendini ifade ederek utangaçlıktan sıyrılıyor