Güncelleme Tarihi:
Karaman, teknolojinin birçok kişi tarafından kullanılması nedeniyle bağımlılık düzeyinin tespit edilmesinin zor olduğunu söyledi. Gençlerin, sosyal medyayı sosyalleşme aracı olarak kullandığına dikkati çeken Karaman, "Sosyal medya, gencin çok ihtiyaç duyduğu sosyalleşen arkadaş bulma aracı gibi görüldüğü için caziptir. Ancak tam aksine sosyal medya, insanları sosyalleştirmek yerine asosyalleştirmektedir. Gençler tuşlarla sosyalleştiklerini zannediyor ancak toplumdan kopuyorlar " diye konuştu.
BİLGİSAYAR ORTADA VE KISITLI ZAMANDA KULLANILMALI
Karaman, sosyal medya ve internet üzerinden teknolojinin kötüye kullanımının özellikle gençler arasında her geçen gün arttığını dile getirerek, "Teknolojiyi kullanmak ile teknoloji bağımlısı olmak veya kötüye kullanmak arasında çok ince bir çizgi var. İnternete bağlanın ama bağımlı olmayın. İnternet, insanın ruh ve beden sağlığını kötü etkileyen ve vaktini harcayan sanal zorbalıktır" ifadesini kullandı.
İhsan Karaman, çocuklarını kontrol etmek isteyen ailelere, bilgisayarın herkesin kullanabileceği bir ortamda olması ve zaman sınırlaması yapılması önerisinde bulundu.
"HER TÜRLÜ BAĞIMLILIĞIN PEK ÇOK ZARARI VAR"
Karaman, madde bağımlılığı konusunda da kişilerin en çok yakın çevrelerinden ve arkadaşlarından etkilendiğini söyledi. Kişilerin kendilerini akranlarının yanında daha rahat hissettiğini belirten Karaman, "İnsanlar, akranlarının yanında onlar gibi davranarak sosyalleşme, onlardan biri olma ihtiyacı hisseder. Bu nedenle de hep akran etkisi altında kalırlar. Bir gencin iyi ya da kötü davranışlarının olmasında, en önemli iletişim kanalı akran etkileşimidir" diye konuştu.
Karaman, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çocuk ve Ergen Rehabilitasyon Merkezi'nin araştırmasına göre, kentte, ilk madde bağımlılığı yaşının 11,2 olduğunu aktararak, şu bilgileri verdi:
MADDE BAĞIMLILIĞI ERGENLİKTE ÇOK YAYGIN
"Araştırmaya katılan madde bağımlılarının yüzde 98'i erkek, yüzde 2'si de kız. Madde bağımlılığı tedavisine başvuran ergenlerin yüzde 99'u sigara kullanmaktadır. Sigaraya başlama yaşı ise 9,2. Bu araştırma da tedaviye alınan gençlerin yüzde 46'sında ailede madde kullanımı görülmüş. Madde bağımlılığında sizi maddeye başlatacak ilk kişi akrandır. Akranlardan da en sık olanı akrabalar, akrabalar içerisinde de kuzenler geliyor. Kuzen burada çok önemli bir faktör. Kuzen hem akran hem de aile tarafından yadırganmayacak kadar yakın birisi. Aile de akranlar arasından kuzene güvenilir diye bakıyor. Bu açıdan bakıldığında kuzen madde kullanıyorsa sen de madde bağımlılığına aday olabilirsin."
Yeşilay olarak akran konusuna ayrı bir önem verdikleri için "Yeşilay Gençlik Liderlerini Arıyor" projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Karaman, iyi rol modeller için akranlar üzerinden mesaj verdiklerini kaydetti.
Karaman, geçen yıl İstanbul'da liseler arasında yapılan bir araştırmaya göre, alkol tüketiminin yüzde 34'e çıktığını ifade ederek, Akdeniz Üniversitesi'nin 19-26 yaş arasındaki üniversitelilerle ilgili araştırmasına göre ise her gün sigara içen üniversitelilerin oranının yüzde 33, her gün alkol alanların oranının yüzde 11, hayatında en az 5 kere madde kullananların oranının yüzde 6,8 uçucu madde kullananların ise yüzde 3,7 olduğunu bildirdi.
Karaman, her türlü bağımlılığın pek çok zararının olduğunu vurgulayarak, sadece sigara bağımlılığına bağlı olarak Türkiye'de her yıl 300 bin, dünyada ise 6 milyon insanın hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi.