Gençlik çağı depresyonun çok gözlendiği bir yaştır. Çocukluktan çıkıp, erişkinliğe adım atılan dönem olan gençlikte gerek hormonal değişiklikler gerekse zihinsel değişiklikler gençlerin ruhsal dengesini etkilemektedir. Kimlik kazanım dönemi olan, ben kimim, neyim ne yapmak istiyorum, hayatta amaçlarım nedir diye soruların sorulduğu gençlik dönemi bu yüzden yoğun karmaşanın yaşandığı dönemdir. Bu nedenle geçmiş zamanlarda gençlik döneminin bir nevi ruhsal hastalık boyutları taşıyan bir dönem olduğuna inanılmıştır.
#DepresyonOyuncu ve manken Megan Fox beden dismorfik bozukluğu olduğuna dair bir açıklama yapıp vücudu hakkında iyi hissetmediğini söyledi. Billie Eilish ve Selena Gomez gibi ünlülerde benzer endişeler taşıdıklarını itiraf ettiler. Başkaları tarafından fark edilemeyen ya da aslında hiç var olmayan kusurlara takılıp kalmamıza neden olan bu psikolojik rahatsızlığı araştırdık.
#Megan Fox40 yılı aşkın süredir ilişkiler üzerine çalışmalar yapan Dr. Julie ve Dr. John Gottman 13 Ekim’de İstanbul’a geliyor. Bu vesileyle konuştuğumuz dünyaca ünlü psikolog çiftten mutlu bir ilişki için gerekenleri öğrendik: “Birçok araştırma iyi bir ilişkiye sahip olmanın ömrü 15 yıl kadar uzattığını gösteriyor. Ve biliyoruz ki mutlu çiftlerin aralarında sanki ‘duygusal bir banka hesabı’ var ve sürekli birbirleri için oraya yatırım yapıyorlar.”
#Uzun YaşamErgenler içinde bulundukları gelişim dönemi itibarı ile keşfetmeyi yeni denemeler yapmayı oldukça severler. Özellikle daha dürtüsel yapıda, macera ve hareketi seven gençler bu yeni denemelere çok heveslidir. Bu denemelerde olası riskleri görme konusunda da gençler daha duyarsız olabilir. Çoğu ergenin kendisine hiçbir şey olmayacağı gibi yanılsamalı bir düşünce yapısı bulunabilir.
#Konuk YazarModern dünya insanının en çok çözüm aradığı konuların başında gelen mutluluk, belki de 21. yüzyılın en çok konuşulan, sebepleri için birçok bilim dalının üzerinde çalıştığı bir alan… Oysa mutluluğun basit ama anlamı oldukça derin bir reçetesi vardır. Günümüz insanı için önereceğimiz reçete 3A’ dan oluşuyor: Anlam, Amaç, Arkadaş.
#Mutluluğun ReçetesiÇağımızda toplumda gittikçe artan saldırganlık sorunlarının ilk nüveleri aslında çocukluk döneminde başlar. Saldırganlığın nedenleri tanınamazsa, uygun çevre ve ebeveyn tutumları sağlanamazsa sorun erişkinlikte daha da kemikleşip suç davranışına kadar giden bir gidiş gösterebilir. Saldırganlık bazen biyolojik yatkınlık nedeniyle bazı psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir.
#Prof. Dr. Neslihan İnalDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’deyse 20 milyondan fazla obeziteli var. 4 Mart Dünya Obezite Günü vesilesiyle uzmanların ‘çağın pandemisi’ dedikleri obeziteyi mercek altına aldık; bu dertten mustarip olanlarla konuştuk. Haberler sevindirici: Bu derdin dermanı var ancak ameliyatlı ya da ameliyatsız, psikolojik destek almak şart.
#Dünya Obezite GünüBoynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için orkestra şefi gören tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezi bu etkileri için t3 ve t4 hormonlarını üretir ve depolayıp gerekli miktarda kana verir. Tiroid bezinin az çalışmasına veya vücut için gerekli hormonları yeterli miktarda üretememesine hipotiroidi denmektedir.
#İyot EksikliğiErgenlikle birlikte gençlerde; cinsel istek, uyarılma ortaya çıkar. Gençlerin cinsel istek ve arayışları yetişkinlikten farklı değildir. Bununla birlikte; gençler cinsellikte deneyim ve yeterince bilgi sahibi olmadıklarından, çeşitli sorunlar çıkar. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney konu hakkında bilgiler verdi.
#Erken Yaşta CinsellikMevsimlerden en çok etkilenen psikiyatrik hastalığın manik depresiftir. İlkbahar ve sonbahar, bu hastalığın alevlenme dönemidir. "Kişi kolay aşık oluyorsa, içine kapanıp saatlerce düşünüyorsa, dalıp dalıp gidiyorsa kişinin bipolar olduğundan şüphelenmek gerekir" diyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bipolar bozukluk ve manik depresif rahatsızlıkları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
#BipolarOkulların yıl sonuna kadar kapalı kalması çocukların okula uyumlarını daha zorlaştırmakla kalmayıp, öğrenim kayıplarının da bir hayli artacağına sebebiyet verecektir. Sınıfların kısmi doluluk ile de olsa aktif hale gelmesi, özellikle ilkokul kademesindeki öğrencilerin hijyen kurallarına uymakta zorluk yaşadığını, birer taşıyıcı oldukları için de ev ortamlarında ciddi kaygılara sebep olduğunu gözlemledik. Sınıf ortamlarından uzak kalan çocukların, hem sosyal hem de akademik yönden gerilemeleri, gelecek adına taşıdığımız kaygıları daha da kuvvetlendirmiştir.
#ÖğrenciÇölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#ÇölyakTBMM'de kurulan Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu, Türkiye'de özellikle çocukları ve gençleri tehdit eden "internet bağımlılığı"na hangi etkenlerin neden olduğunu ve ne tür koruyucu önlemler alınabileceğini inceliyor.
#Mavi BalinaÇocuklar ve gençler gece başına en az dokuz saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku sorunları ve uykusuzluk çocuğun gelişimine, öğrenmesine ve sosyal ilişkilerine olumsuz etkileri olabilir. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda uyku bozukluklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
#UykuDoğumdan itibaren görülmeye başlayan göğüs deformiteleri çocukta büyüme ile beraber daha belirgin hale gelerek çocukların psikolojisini bozan ve sosyalleşmesini engelleyen bir rahatsızlık haline geliyor. Tedavilerinde ise minimal invaziv cerrahi yöntemler ve gerektiğinde bunların açık yöntemlerle modifiye edilerek kullanılması ameliyatın başarısını arttırmaktadır. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, konuyla ilgili önemli bilgiler aktardı.
#Göğüs Duvarıİnsomnia ya da diğer bir ifadeyle uyuyamama sendromu, özellikle iş hayatının içerisinde yer alan bireylerde performans düşüklüğü olarak yansıyabilmektedir. Uykuyu kısaltan birçok etken olduğunu ifade eden uzmanlar, bunun özellikle teknolojik gelişmelerle ortaya çıktığını öne sürmektedir. İşte, insomniadan şikayetçi olan kişiler için Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkan Yardımcısı ve psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen'in verdiği bilgiler
#İnsomniaSkolyoz, her yüz çocuktan 3’ünün ortak sorunu. Ergenliğin hemen öncesinde kendini belli ediyor ve en çok kız çocuklarını etkiliyor. Üstelik yalnızca bir kozmetik sorun olarak değil. İlerlemesi durumunda; günlük aktivitelerin kısıtlanmasından, psikolojik sorunlara hatta kalp ve akciğerde kalıcı hasara kadar daha ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, bu nedenle ergenlik öncesinden itibaren yani 9-16 yaş arasında her 6 ayda bir çocukların skolyoz açısından aileler tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor.
#Skolyoz Nedir‘Narcissus’ dünyada sevecek birini bulmak için dolaşan yakışıklı bir adamdı. Echo adındaki bir periyi reddettikten sonra bir nehirde kendi yansımasıyla karşılaştı ve ona aşık oldu. Ondan uzak duramayınca da Narcissus boğuldu. Öldüğü noktada bir çiçek bitti. Biz o çiçeğe Narcissus (Nergis) diyoruz. Bu mit aslında narsizmin ana fikrini aktarıyor: Kişinin kendisini bazen zarar verici boyutlarda üstün görmesi.
#Narsist KişilerÇocuğunuz bir anda arkadaşlarından uzaklaşmaya, daha az uyumaya, kilo kaybetmeye ve hatta ölümden sık söz etmeye başlıyorsa, belki de hiç aklınıza gelmeyecek bir sorunla yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. Çocukluk çağı depresyonu adı verilen bu rahatsızlık, 0-18 ay arasındaki anne-bebek ilişkisinden bile kaynaklanabiliyor.
#Ergenlerde DepresyonDünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre, 5-17 yaş arası çocuk ve ergenler günde en az bir saat fiziksel aktivite yapmalı. Peki hangi yaşta, hangi spor uygulanabilir? Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Gür, çocukların yaş aralıklarına göre fiziksel ve zihinsel gelişimleri için yapılabilecek sporları sıraladı.
#Spor