İzmirli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun, mesleğinin 20. yılında başarılı bir psikolog. Ergenlerle iletişim, aile danışmanlığı, engelli ve ailesi ilişkileri, sınav kaygısı, kişisel gelişim ve motivasyon alanlarında çalışıyor. “Elim Sende” isimli kitabın yazarı... Genç stajyer meslektaşlarıyla kendisine ait Köprü Kişisel Gelişim Merkezi’nde aile danışmanlığı, evlilik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren İlknur Peder, kişisel gelişim, ilişkiler ve hayata dair psikolojik içerikli seminer ve eğitimler düzenliyor. Özellikle engelliler ve kadınlarla ilgili projelerle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam ediyor. Kadın sorunları konusunda Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansı olan İlknur Peder, hayatın her alanında var olabilmiş, var olan engellerini yok edebilen güçlü kadınlardan... Tiyatro çalışmalarına katılıyor, resim yapıyor, kitap yazıyor, seyahatlere katılıyor ve işini yapıyor. Doğuştan engelli İlknur Peder’in iki kolu ve bir bacağı yok ama sanıyorum onu makyajsız, bakımsız fönsüz gören de yoktur. Her daim bakımlı, kırmızı topukluları ile görmeye alıştığımız, kocaman gülüşe sahip bu aktivist kadın, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin uzun yıllardır başkanlığını da yapıyor.
#1‘Yap, devret, sahip çık’ yaklaşımıyla 21’inci yüzyılın ihtiyaçlarına hizmet eden okul olarak Beykoz Koç Ortaokulu’nu inşa edildi. Her çocuğun kaliteli ve kendini keşfedebileceği bir ortamda eğitim görmesine imkân sağlayan model okul, MEB’e devredildi. Bakan Ziya Selçuk’un katılımıyla açılışı gerçekleştirilen okulun 520 öğrenci kapasitesi bulunuyor.
#Beykoz Koç OrtaokuluMEB tarafından hazırlanan yaklaşık 1 milyon öğretmenin 2018-2019 eğitim öğretim yılı haziran ayı mesleki çalışma programı ve seminer konuları belli oldu. MEB, ‘haydi etkinlik üretelim’, ‘doğada öğrenelim’, ‘eğitimde zeka oyunları’, ‘STEM uygulamaları’, ‘masal anlatıcılığı’, ‘müzede öğrenelim’ gibi başlıklarda belirlediği mesleki gelişim programını, Türkiye genelinde kademe kademe hayata geçirecek.
#Milli Eğitim BakanlığıEbeveynlerin en çok yakındıkları ve zorlandıkları konulardan bir tanesi genç olan çocuklarıyla iletişim kuramamaktır. Yani onlarla konuşmanın ne kadar zor olduğundan, çocuklarının kendileriyle hiçbir şey paylaşmadıklarından veya kendilerini dinlemediklerinden sıklıkla şikâyetçidirler. Peki, gençlerin ebeveynleriyle ilgili yakındıkları konular ya da durumlar yok mu?
#Ergenlerle İletişimErgenlik dönemi, psikolojik, zihinsel, sosyal ve fizyolojik açıdan bir gelişim sürecidir. Ergenlik, kızlarda 11-12, erkeklerde ise 12-14 yaş aralıklarında başlar ve ortalama 24 yaşına kadar sürer. Bu dönemde çocuğun kendini algılayışı değişmeye başlar. Kimlik arayışı içine girerler. Ergenlerin ihtiyaçları ve ilgi alanları değişir ve anne-babaları tarafından ne tam yetişkin ne de çocuk olarak görülürler. Bütün yaşanan gelişimler gençlerde, çatışmalara, duygusal dengesizliklere ve istenmeyen davranışlarına yol açar. Uzman Psikolog Karin Natan ergenlik dönemindeki gençlerin ailelerine önemli uyarılarda bulundu.
#ErgenlikYıllarca ergenle doğru iletişim içinde olmak için arkadaş olmak gerektiği söylendi. Uzmanlar bunun doğru olmadığının altını çiziyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner, “Çocuğunuzla arkadaş olmamalısınız çünkü çocuğunuzun birçok arkadaşı zaten var ama sadece bir anne/babası var ve sizin yerinize başkasının geçmesi mümkün değil. Çocuğunuz arkadaşlarıyla paylaşacakları, onlardan alacakları ile sizden alacakları çok farklı. Ayrıca, hemen hemen hiçbir anne baba ergen çocuğunun kendisine arkadaşlarına davrandığı gibi davranmasını istemez!” diyor ve ailelerde önerilerde bulunuyor.
#Ergenlerle İletişimDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar GünüDeniz Akkaya’nın 16 yaşındaki kızıyla karakolluk olmaya kadar varan çatışması, birçok ailede de benzer sorunların yaşandığını ortaya çıkardı. Aslında konu magazinden de öte neredeyse her evin sorunu. Uzmanlar bu çatışmanın kaynaklarını ve çözüm yollarını Hürriyet’e anlattı...
#Deniz AkkayaUlusal Drama Günü 2010 bildirisinde “Mahsusçuktan Kuş Oldum” başlığını kullanmıştım. Bu ifade yatılı bölge ilköğretim okullarından birinde yapılan drama atölyesinden çıkan bir çocuğa ait. Çocuklar drama etkinliklerinde mahsusçuktan kuş olurlar, balık olurlar, zıplayan bir top olurlar, neler neler olurlar… "–mış gibi yapmak" olarak da tanımlanan dramayla çocuklar yaratıcı bir yolculuk içinde bulurlar kendilerini.
#COVID-19COVID-19 ile birlikte bulaşı azaltmak için Mart 2020’den itibaren okulöncesinden yükseköğretime kadar her eğitim kademesinde uzaktan eğitime bir geçiş yapılmak durumunda kalındı. Bu süre içerisinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri yüz yüze eğitime kısa süreli geçiş yapabilse de eğitim süreci büyük oranda uzaktan gerçekleşti. Şu anda da sadece okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitim verilebiliyor. Dolayısıyla da okullar online olarak evlerimize taşınmış durumda.
#Evİçerisinde bulunduğumuz ara tatilde teknoloji kullanımının öne çıktığını belirten uzmanlar, süre sınırlaması ve içerik denetiminin önemine işaret ediyor. 2 yaşından önce ekran kullanımı önermeyen uzmanlar, 2 yaşından sonra ise yaşına uygun şekilde içeriklerin sınırlı sürede izletilmesini ya da oynatılmasını tavsiye ediyor.
#ÇocukTırnak yeme alışkanlığının zararları Kovid-19 salgını ile el hijyeninin ön plana çıktığı bu dönemde daha önemli hale geldi. Bu davranışın aile içinde fark edilmemiş sorunların çözümü için bir sinyal ve şans olarak görülmesi gerektiğine dikkat çeken Klinik Psikolog Aylin İpek Timur, önlenmesi için tavsiyelerde bulundu.
#Tırnak Yeme AlışkanlığıŞu an bu haberi muhtemelen bir koltukta otururken okuyorsunuz. Kim bilir ne zamandır oradasınız... Salgınla birlikte günlük rutinlerimiz de değişti, o hareketli günlerimiz geride kaldı. Aslında evde de yapılabilecekler var. Dans onlardan biri. Dans ve hareket psikoterapisti Ezgi Aydoğan hareket etmeye nereden başlayacağını bilemeyenler için tavsiyeler verdi.
#GazetehaberleriHiçbir ilişkiye bir süre sonra biteceği düşüncesiyle başlanmaz tabii ki, ancak sevgi ve saygı süreç içerisinde azaldığında, kişilerin başlangıçta sorun etmediği; statü ve kültür farkı, geçim sıkıntısı, hayatı yorumlama tarzlarındaki farklılıklar gün yüzüne çıkabilir. Bu ve benzer sebeplerden dolayı, kırılmalar yaşanmaya başlar.
#BoşanmaÖmür Kurt yine önemli bir iş gerçekleştirdi. “200 Adımda Ergenlik Rehberi” hazırladı. Bir ergen annesi olarak pek çok sorumun cevabını buldum. Esaslı uzmanlarla soru-cevap şeklinde geliştirmiş. Yazar iyi niyetli, uzmanlar iyi niyetli. Hepsi geleceği kurtarmanın çocukları kurtarmaktan geçtiğine inanıyor.
#Yazar‘Öğretmenlerin Öfke Düzeyleri ile Bazı Değişkenler Arasında İlişkiler’ araştırmasına göre işini severek yapan öğretmenler öfkesini kontrol edebiliyor. 7 ve 8’inci sınıflarda görev yapan öğretmenlerin, ergenlerin sorunlarıyla nasıl baş edecekleri konusunda daha çok desteklenmeye ihtiyaçları var.
#Eğitim