Gece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykuya daldığınız halde sabahları yorgun uyanıyorsanız artık bir an önce rahat uymak için süreci kolaylaştıracak önerileri hayatınıza geçirme zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk için derlediğimiz bu haftaki yazımızı pijamalarınızı giyip okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular...
#SağlıkErcan Saatçi’nin sevilen programı “Çok Akustik” yeni bölümleriyle yaz sezonunda Kanal D’de ekrana gelecek. Evini ünlü sanatçılara açarak şarkılar eşliğinde çarpıcı sohbetlere imza atan Saatçi’nin ilk programı bu gece yayınlanacak. Sanatçıyla programdan yola çıkarak müzik üzerine keyifli bir söyleşi yaptık.
#Ercan Saatçi‘Müzikle her zaman eğlenmezsiniz, bazen ağıttır, bazen saygı duruşudur’ diye hep söylüyorum. Başladık şimdi yavaş da olsa normalleşmeye. Albümler de çıkmaya başlıyor. Bana göre müzisyenlik gömleğinin yakıştığı isimlerin başında gelir Sinan Akçıl. Kolay değil hem yazmak, hem bestelemek, hem de düzenlemek... Bir yandan da enstrüman çalmak... Bu piyasaya girmeseydi belki de adı sınırlarımızın dışına taşacak bir piyanist olacaktı Sinan... Neyse... İyi ki girmiş.
#Orkun ÜnGünümüzde kanser insanlar arasında en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Hastalığın bilinen pek çok belirtisinin yanında ise çoğu kişinin daha önce duymadığı, yaşasa bile dikkatini çekmeyen pek çok belirtisi var. Peki bunlar neler? İşte detaylar…
#SağlıkKaybım Var, Ağlaya Ağlaya çok sevdiğimiz şarkılar. Anladınız Tekir’den bahsediyorum. Genç sanatçı dinleyiciyi chillebesk yani çilebesk ile tanıştırdı. Çilebesk chillhop, lo-fi alt yapılarına ince ince işlenmiş arabesk sözlerle hızlıca kana karışıyor. Tekir şarkıları dinleyiciyi çabucak etkisi altına alıyor. Ben de Ağlaya Ağlaya’yı radyoda her duyduğumda Tekir’le bir röportaj yapsam diye diye sonunda bu röportajı yaptım. Tekir’in hikayesi çok etkileyici ve ilham verici... “Tek bir çizgim var o da çizgisizliğim tek bir ismim var o da isimsizliğim tek bir yere aitim o da hiçbir yer” diyen Tekir sorularımı tüm içtenliğiyle yanıtladı.
#TekirDört arkadaş müzik dersi almaya başladık. Amacımız virtüöz olmak değil, çalıp söylemek, eğlenmek. Ama akort etmek zor. Tellere vurunca akordun doğru olup olmadığını gösteren telefon uygulamaları varmış ama biz kullanamıyoruz. Çünkü ekranda yeşil yazı çıkıyormuş, e biz göremiyoruz ki!
#Müzik Dersi‘Müzikle erken yaşta tanışan çocuk hem fizik, matematik gibi derslerde hem de hayatta başarılı oluyor.’ Bu bilginin kaynağı olan Dr. Erman Türkili, “Enstrüman çalmak zekâyı geliştiriyor. 7 yaş geç, 3 yaşından itibaren piyanoya, beş yaşından itibaren de kemana başlatın” diyor...
#Müzik EğitimiÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni Yıl“Kazara Aşk” dizisinde rol alan Aycan Koptur, canlandırdığı Vildan karakterini anlattı. Gaziantepli bir genç kızı canlandıran oyuncu, mutfağa olan merakını da anlattı ve ekledi: “Antep mutfağında içli köfte favorim! Bir kere yapmıştım hatta. Üstelik Londra’daki evimde.”
#Kazara AşkHerkes için müzik ruhu dinlendirmektedir. Bazen eğlendiren bazen de hüzünlendiren müziklerde enstrüman çalmak da önemli bir hobidir. Keyifli müzikler için doğru enstrümanların çalınması gerekir. Fagot da pek fazla bilinmeyen nefesli çalgılar arasındadır. Fagot nedir ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Fagot Nedir?Tourette sendromu, bedensel ve sesli tiklerin bir arada bulunduğu bir hastalıktır. Son günlerde adını sıkça duyduğumu Tourette (Tured) sendromu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki Tourette sendromu nedir? İşte Tourette sendromu hakkında bazı bilgiler.
#Tourette SendromuKim müziği sevmez değil mi? Müzikte büyülü bir şey olduğuna hemfikiriz! Fakat insanlar kendi başlarına enstrüman çalmayı öğrenmeye başladıklarında genellikle yanlış enstrümanları seçiyor. Bir enstrümanın sıfırdan nasıl çalınacağını öğrenmek zor ve zaman alıcıdır. Sizin için en yaygın enstrümanların nasıl öğrenilebileceğini sıraladık. Gelin hangi müzik aleti nasıl öğrenilir bakalım...
#Müzik AletiMüzik yüzyıllardır insan hayatında önemli yer tutmuş bir olgudur. Evrensel bir dil olarak kabul edilen müziğin insanın ruhunda, psikolojisinde ve hatta fiziksel görüntüsünde çok büyük etkilerinin olduğu görülmüştür. Dünya üzerinde yerli ve yabancı çok fazla şarkı bulunmaktadır. Türkçe ve yabancı en iyi şarkı önerileri nelerdir? İşte Türkçe ve yabancı en iyi 10 şarkı önerisi.
#ŞarkıCan Saraç (13) Rusya’da düzenlenen St. Petersburg Piyano Festivali’nde ‘Young Stars’ kategorisinde birinci oldu. Gelecek yıl St. Petersburg’da gerçekleşecek büyük finalde yarışmaya hak kazandı. ABD’de ve Avrupa’da da birincilik ödülleri alan genç müzisyenle konuştuk.
#GazetehaberleriBursalı Müzisyen Tacınur, yıllardır Selami Şahin’e vokalistlik yaptıktan sonra alternatif pop rock tarzındaki “7’İLK” isimli ilk albümüyle müzikseverlerin kalbine sesleniyor. Tacınur ile söyleşi için bizi bir araya getiren söz müziği kendisine ait şarkılarından oluşan albümünün özgünlüğü kadar, çıkış şarkısı “Acemi Yalnızlığım”ın da çok özel hikâyesi. Yarın ilk defa dijital platformlarda yayınlanacak şarkının sözleri annesine, bestesi kendisine, klibi ise kardeşine ait. Çekim mekânı olarak Bursa’da dedesinin köyü Soğukpınar’ı seçen Tacınur, “Her anlamda maneviyatı çok yüksek olan şarkımın ruhuna inanıyorum,” diyor.
#BursaKadınların kültür ve sanat alanında var olabilme mücadelelerine dikkat çekmek amacıyla yola çıkan “Kadınlar Dünyayı Çalıp/Söylüyor” projesi, aynı zamanda cinsiyet temelli dezavantajların yine sanat yoluyla ortadan kaldırılacağına gönderme yapıyor. Projenin sonucu olarak hazırlanan ve 60’ın üzerinde kadın müzisyenin imzasını taşıyan bildirgeyle müzik camiası içerisinde kadınların ötekileştirmesine ve önüne geçecek çözüm önerilerine dikkat çekiliyor.
#BursaDisiplinlerarası Beyin Araştırmaları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Batı, beynin kullanılmadığında yapısal olarak küçüldüğünü belirtti. Bunu engellemek adına “beyin tabanlı öğrenme” metodunun önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Batı, "Uygun üslupla öğrenmek, zamanlamayı işin içine sokmak, risk almak, doğru teknikleri uygulamak, öğrenmeyi bir ihtiyaç olarak görmek, kullanılabilir öğrenme pratiklerini geliştirmek, hikayeleştirerek öğrenmek önemli" dedi.
#Uğur Batı