Kasım ayı enflasyon beklentisi, farklı kalemlere etkisi dolayısıyla pek çok vatandaşın gündeminde yer almaya başladı. Kasım ayı enflasyon oranlarına göre maaşlar, mal ve hizmetler yeniden konumlanacak. Peki, kasım ayı enflasyon oranı beklentisi nedir? İşte, 2019 kasım ayı enflasyon oranları hakkında otoritelerin beklentisi
#EnlasyonFaizleri yeteri kadar düşürmediği için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın neredeyse her gün eleştirdiği Merkez Bankası Erdem Başçı, 4 yıldır oturduğu lojmanı 7 Şubat’ta boşalttı. Başçı’nın çocuklarının okuluna yakın bir eve kiracı olarak taşındığı öğrenildi.
Hükümetin beklentilerin üzerinde gerçekleşen bütçe açığını kapatmak için en güçlü cephanesini devreye sokmasıyla, zamlar ardı ardına gelmeye başladı. Kısa süre önce akaryakıt ve otomotivde yapılan ÖTV artışının ardından doğalgaz ve elektriğin toptan satış fiyatının yüzde 10'a yakın artması, zam dalgasının kısa sürede çarşıya pazara yayılacağı beklentisini artırdı.
Enflasyonda, son iki ayda üst üste yaşanan yüksek artış, memur ve emekliye ek zam yolunu açtı. Bugün açıklanan oranla birlikte enflasyon artışı, hükümetin memur ve emekliye verdiği yıllık artışı geçmiş oldu. Böylece Aralık ayı enflasyonu sıfır bile çıksa, memur ve emekliye yaklaşık yüzde 2.61 oranında enflasyon zammı verilecek.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dün yaptığı aylık olağan toplantısında, beklentilerin aksine sürpriz bir kararla, kısa vadeli faiz oranlarını 0.25 puan artırma kararı aldı. Piyasanın beklentisi, çoğunlukla 25 Haziran’daki olağanüstü toplantısında 2.25’lik artırımla yüzde 17.25 seviyesine çıkardığı faiz oranlarında bir değişiklik yapılmayacağı yönündeydi.
Uluslararası ham petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak Tüpraş son bir ayda kurşunsuz benzin ve motorin fiyatlarında yüzde 10’un üzerinde indirime gitti. Bu indirimin tüketiciye yansıması ise yüzde 3 düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu indirimlerin kasım ayı enlasyon oranını aşağı doğru etkilemesi bekleniyor.
Mart ayı dert ayı dememişler boşuna. Mart ayında sadece iklimde değil hayatın hiç bir alanında denge yakalanamıyor galiba. Bu tezimi ispatlayacak hiç bir bilimsel veri yok elimde kabul; ama deneysel yaklaşım bana yanılmadığımı hissettiriyor. Bakın mart ayı enflasyon rakamları nasıl dengemizi bozdu...
Parasından sıfır atan diğer ülke örneklerine bakıldığında, bugünlerde çok tartışılan yuvarlama sonucu enlasyon etkisinin en fazla 1 yıl sürdüğü görülüyor. Uzmanlar, sıfır atmanın Türkiye'nin mekroekonomik göstergelerinde önemli bir değişikliğe neden olmayacağı görüşündeler.