Güncelleme Tarihi:
Garanti Bankası'nın yeni eğitim merkezinin açılış töreni sonrasında soruları yanıtlayan Ergun Özen, seçim sonrası hükümet kurulma sürecinin piyasaya etkisinin ne olacağına ilişkin soru üzerine, “Hükümet kurma işinin uzaması, Meclis'ten nasıl bir dağılım çıkacak, bir koalisyon hükümeti veya tek parti hükümeti çıkacak mı yani hükümet kurulacak mı? Bütün bunlara baktığınız zaman dalgalanmalar olabilir ama dalgalanmamın boyutunu bilemem” dedi
Özen, bir hükümet kurulduğu takdirde ekonomi politikalarının beş aşağı beş yukarı devam edeceğini düşündüğünü ifade ederken, yeni hükümetin sıkı maliye politikalarına devam etmek zorunda olduğunu, cari işlemler açığıyla ilgili olarak sektörel bazda, mikro bazda ihracata döviz kazandırıcı sektörleri de desteklemesi gerektiğini kaydetti. Bunları ekonominin doğruları ve yapılması gerekenler olarak değerlerdin Özen, “Kurulmuş bir hükümette ben tekrar istikrarın yakalanacağını düşünüyorum” dedi.
Özen, seçim süreci yaşanırken, reyting kuruluşlarını biraz daha sakin olmaya davet etti. Özen, “Türkiye’de reel faiz, enflasyon böyle gittiği zaman maalesef devam edecek bu çok net. Enflasyon hedefinden oldukça uzaklaşmış bir şekilde ve durumdayız” dedi.
FAİZDE YÜKSELME SINIRLI KALIR
Özen, “Seçim döneminde bankacılık sektörü sıcak bir yaz geçirecek mi?” sorusunu, “Seçim harcamalarının Türkiye ekonomisinde önemli farklar yaratacağını düşünmüyorum. Bu süreçte iki şey olabilir. Uluslararası likidite devam ediyor, bu likiditenin Türkiye’ye akışıda devam ediyor. Türkiye’de piyasa süreci şöyle yorumluyor: Kim gelirse gelsin ekonomik program aynı olacak, çok farklılıklar olmayacak? Piyasa oyuncuları siyasi partilerin ekonomik programını biliyor. Bu süreçte, faizlerde sınırlı yükselme oldu. Döviz ve TL seçim açıklandığından bu yana kuvvetlendi” yanıtı verdi.
YABANCILAR SEÇİM BEKLENTİLERİNİ MERAK EDİYOR
Ergun Özen, “Yabancılar size ne soruyorlar ve neyi merak ediyorlar” sorusu üzerine de, yabancıların ağırlıklı olarak seçim beklentilerini, seçimin nasıl sonuçlanacağını, ekonomik programın değişip, değişmeyeceğini ve istikrarın devam edip etmeyeceğini sorduklarını söyledi. Kendilerinin yanıtının ise “Her hangi bir partinin ekonomik düzeni çok değiştireceğini düşünmüyorum” şeklinde olduğunu aktaran Özen, piyasalarda yaşanan son gelişmelerin bunu net bir şekilde ortaya koyduğuna da dikkat çekti. Özen, “Son 6-7 yıldır yaşadığımız kazanımların önümüzdeki 5 yıl daha devam etmesi çok zok önemli. Bir takım reformlar var. Biz son 6-7 senedir çok iyi ödevler yaptık ama önümüzdeki 5-6 senede daha yapılması gereken çok işler var. Reforminist bir sürecin devam etmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
Reyting kuruluşlarının Türkiye’nin görünümünü değiştirmesine yönelik değerlendirmesi istenen Genel Müdür Özen, bunu çok önemsemediğini söyledi. Özen, Türkiye’nin makro dengeleriyle ilgili bir bozulmadan dolayı reyting yani görünümde bir değişim yaşansaydı bu değişimi önemseyeceğini belirterek, “Ama seçim öncesi yapılan bir görünümdeki değişimi önemsemiyorum. Türkiye’nin notu inmedi, görünümü değişti. Ben herkesi biraz daha, reyting kuruluşlarını daha sakin olmaya davet ediyorum. Beklemek laçım diye düşünüyorum. Şurada 2-2.5 ay var, seçime? Herkes bekleyip karar verebilir. Sanırım sadece Fitch değişiklik yaptı” diye konuştu.
“FAİZLER ÖNÜMÜZDEKİ 2 SENEDE ÇOK SINIRLI DÜŞER”
Bu sürecin faizlerdeki düşüş trendini yavaşlatıp, yavaşlatmayacağına ilişkin soruyu da yanıtlayan Özen, “Türkiye’de reel faiz, enlasyon böyle gittiği zaman maalesef devam edecek, bu çok net. Merkez Bankası bunu çok net söylüyor. Kendi açılarından baktığımız zaman Merkez Bankası’nı haklı görüyorum ama reel ekonomi açısından baktığımızda faiz yükü ciddi bir yük. Bunun dengelenmesi lazım” dedi. Özen, faizlerde önümüzdeki 2 sene çok sınırlı düşüşler olacağını düşündüğünü belirterek, enflasyon hedefinden oldukça uzaklaşıldığı bir şekilde ve durumda olunduğunu kaydetti. Para politikasından sorumlu Merkez Bankası'nın görüşlerinin “sıkı para politikasına devam edilecek” şeklinde ve net olduğunu vurgulayan Ergun Özen, sıkı maliye politikalarının da devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti. Özen, “Kim gelirse gelsin sanırım herkesin üstüne düşen görev budur” dedi.
YENİ STAND BY’A TÜRKİYE’DE GEREK KALMADI
Ergun Özen, “Yeni kurulacak hükümet IMF ile yoluna devam etmemesi yabancıların Türkiye’ye bakışını etkiler mi?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Mayıs ayında IMF ile stand by bitiyor. Sanırım yeni bir stand by’a gerek yok. Yanlış bilmiyorsam stand by bittikten sonra 1 yıl yakın izleme programı zaten devam edecek. Bu süreçte hükümetlerin karar verme süreci olacak. Ama yapılacak yeni bir anlaşma ‘yakın gözetim’ anlaşması olacaktır. Parasal stand by ağır bir IMF programına artık Türkiye’de gerek kalmamıştır.”