Kayıtdışına ağır ceza geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kayıtdışına ağır ceza geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2005 17:14

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kayıtdışı ekonomiyle mücadele konusunda bir strateji planı hazırladıklarını, vergiye tabi geliri olup da bildirmeyenlere çok ağır cezalar getirileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, NTV’de katıldığı canlı yayında, vergi yasalarında yapılması öngörülen düzenlemeler ve özelleştirmelerle ilgili soruları yanıtladı.  Unakıtan, hazırlanan Kurumlar Vergisi Yasa Taslağının yakında Bakanlar Kurulu’na sunulacağını  açıkladı.  Unakıtan, Gelir Vergisi ve Vergi Usul Yasası’nda da değişiklikler yapılacağını kaydetti. Kurumlar vergisinin 1949 yılında kabul edildiğini, zaman içinde parça parça değişiklikler yapıldığını anlatan Unakıtan, "Yamalı bohça gibi olmuş şimdi biz yepyeni bir kanunla vatandaşın karşısına çıkacağız" dedi.  ...

KAYITDIŞIYLA MÜCADELE STRATEJİ PLANI

Unakıtan, kayıtdışı ekonomiyle mücadele konusunda hazırlanan stratejiyi 2006 ylında açıklayıp uygulayacaklarını söyledi. Unakıtan, AB’ye katılım süreci içerisinde kayıtlı ekonomiye geçişin sağlanması gerektiğine işaret ederken, "Kayıtdışı ekonomi kayıtlı ekonomiye gelmek mecburiyetindedir. Çünkü bu hepimizin geleceğidir, hepimiz aynı geminin içerisindeyiz. Türkiye kayıtdışı problemini çözmek mecburiyetinde. Bununla ilgili olarak vergi oranlarını indiriyoruz, tabana yayıyoruz. Tabana yaymakla da bırakmayacağız. Yaptırımlarımız oldukça fazla olacak. Bununla ilgili olarak da yakında bir paketimiz var" dedi.

Haberin Devamı

"AĞIR CEZALAR GELCEK"

Unakıtan, vergiye tabi gelirleri olduğu halde bunu vergi dairesinin bilgisi dışında tutmanın çok ağır cezaları olacağına işaret ederek, "Hem vergiye tabi kazanç elde ediyorsun, hem de bunu tamamen vergi dairesi bilgisi dışında tutmaya gayret ediyorsun artık bunun yolu yok" dedi. Unakıtan, 2006 yılından itibaren herkesin vatandaşlık numarasının aynı zamanda vergi numarası da olacağını  ve izlemenin kolaylaşacağını söyledi.

"KESİNLİKLE AF YOK"

Unakıtan, kaçak alkol, sigara ve akaryakıt gibi sorunların da halledilmesi gerektiğinu vurgulayarak, bununla ilgili bir çalışma içinde olduklarını da söyledi.  Bakan Unakıtan, "Bundan sonra af diye birşey gündemimizde yok. Hatta icabederse bundan sonra af yoktur diye madde bile getirebiliriz. Kesin olarak af diye birşey söz konusu değildir" dedi. Türkiye’de enflasyonun düştüğünü, enlasyon muhasebesinin getirildiğini, vergi oranlarında indirim yapıldığını söyleyen Unakıtan, "Bundan sonra kayıtdışı çalışıyorum diyenin artık hiçbir bahanesi kalmıyor. Bundan sonra herkesin kayıt içine girmesi lazım. Aksi takdirde kendi başını kendi yakar" diye konuştu.

Haberin Devamı

"KALICI VERGİLERİN DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM"

Unakıtan, hem Türkiye’deki refah düzeyini yükseltip ekonomik kalkınmayı sürekli hale getirmeyi hem de işsizliğe çare bulmayı amaçladıklarını kaydetti. Unakıtan, bunu yaparken mali politikaların ekonomik hedeflerle uyumlu olmasını sağlamak gerektiğine işaret ederek, Türkiye’de kalkınmayı sağlayabilmek için yatırımı ve üretimi artırmak gerektiğini, bunun için de yatırım ortamının sağlanmasının önemli olduğunu söyledi. Unakıtan, "Yatırımların sağlanabilmesi için kalıcı vergilerin düşürülmesi lazım. Kurumlar vergisi ve gelir vergisinin kalıcı olarak düşürülmesi lazım. Yabancı yerli yatırımcılarla konuşuyoruz ve onlar için de önlemler alıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"TEŞVİKLE KALKINSAYDI DOĞU CENNET OLURDU"

Unakıtan, yabancı yatırımcıların geçici teşvikler için Türkiye’ye gelmediğini, asıl olarak kalıcı vergilerin düşürülmesi, altyapısının iyileştirilmesi ve ekonomideki iyileşmenin kalıcı olarak sağlanmasından yana olduklarını anlattı. Unakıtan, "Teşvikler meselesini hiçkimse kafayı takmasın. Eğer Türkiye teşvikle kalkınsaydı Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bugün cennet haline gelirdi" dedi. Turgut Özal döneminde yapılan yatırımların parasının devlet tarafından ödendiğini savunan Unakıtan, "Türkiye’de o bölgeleri kalkındırmak istiyorsak, o bölgelerdeki altyapı yatırımlarına önem vermek lazım, kominkasyonu iyi sağlamak lazım, nakliye ve ulaşımı iyi sağlamamız lazım. Uçağın gitmediği, doğru dürüst otelin olmadığı yere bir işadamını nasıl götürebilirsiniz" diye konuştu.

Haberin Devamı

MENKUL KIYMET KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ

Unakıtan, menkul kıymet kazançlarının vergilendirilmesine ilişkin olarak da Türkiye’de bütün kazançların kayıt içerisinde olması gerektiğine işaret ederek, "Devlet tahvilleri alan kimseler vergi ödemiyordu. Devlet kendine güvenemiyordu ’vergi koyarsam faiz yükselir zor duruma düşerim’ diye düşünülüyordu. Maliye bunu vergilendirmeye kalktığı zaman Hazine karşı çıkardı. Artık Türkiye de onlar tamamen geride kaldı. Bugün uygulanan mali politikalarla artık ülke riski düşmüştür. Bu düştüğü için (ben borç bulabilir miyim) riski de kalkmıştır" dedi. Faiz gelirlerini vergilendirerek adaleti sağladıklarını söyleyen Unakıtan, "Asgari ücretten vergi alıyoruz ama faiz geliri alandan vergi alınmıyor. Ülke olarak kendimize güveniyoruz ve uygulayacağız" dedi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesi konusunda da "AB ülkelerinde olan fiyat istikrarı ve enflasyon hedeflemelerinin Türkiye’de de olacağını" söyleyen Unakıtan, "Bunların hepsi Türkiye içindir. Türkiye artık normalleşiyor. Türkiye artık yönünü belli etmiştir AB’yle müzakereye başlamıştır. AB’deki kriterlere her gün biraz daha uyum sağlama hedefi var" dedi.

"2B İÇİN UYGUN ZAMAN BEKLENİYOR"

Unakıtan, 2B konusunun Türkiye için çözülmesi gereken bir konu olduğunu belirtirken, "Belli bir zaman içinde bunu gündeme getirmeyeceğiz" dedi. "Ankara’daki masadan karar verilmiş orası orman git bak bakalım orman mı?" diyen Unakıtan,  "Türkiye’nin bu problemi çözmesi lazım. Hazine’nin hakkı orada gasp ediliyor. Vatandaşın ve Hazine’nin hakkı gaspediliyor. Bu problemi halletmek lazım" dedi.

ÖZELLEŞTİRMELER

Petkim özelleştirmesi için önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Unakıtan, halka arz ya da başka bir strateji konusunda karar verileceğini söyledi. Unakıtan, "2006 yılında Petkim’le ilgili olumlu gelişmeler olacağını tahmin ediyorum" dedi.

Enerji dağıtım özelleştirmeleri konusunda TBMM’de 3-4 maddelik bir yasa tasarısı bulunduğunu belirten Unakıtan, "O yasa çıkar çıkmaz enerji dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesine başlanacağını" belirtti.

Milli Piyango özelleştirmesi konusunda mevzuat değişikliğine gereksinim duyulduğunu anımsatan Unakıtan, "Tam kaldırmıyoruz. Özelleştirmiyoruz ama takip edilmesi gerekiyor. Vergi yapısını değşitiriyoruz. Onu da hazırladık aşağı yukarı tamam gibi, 2006’nın ilk yarısında o işi bitirmiş oluruz" dedi.

Unakıtan, her an özelleştirme portföyüne yeni şirketler katabileceğini ve bunun hükümet politikasına bağlı olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!