Eka Kurniawan romancılık kariyerinin ilk romanı olan ‘Güzellik Bir Yaradır’da ülkesinin 20. yüzyılında yaşadığı felaketleri hayali bir kent özelinde büyülü bir gerçekçilik içinde ele alıyor. Roman kişilerinin tarihin akışı içinde oradan oraya savrulduğu, fantastik öğelerin tarihsel gerçeklere kaynaştığı çok sayıda masalsı hikâye barındıran ‘Güzellik Bir Yaradır’ ile hem Endonezya edebiyatını hem de geleceği parlak bir yazarı tanıma fırsatı buluyoruz.
#Güzellik Bir Yaradır80’li yılların zihinlerde yer etmiş aksiyonlarından ‘Top Gun’ın bir tür devamı niteliğindeki ‘Maverick’te Tom Cruise, 36 yıl sonra aynı karakterle karşımıza çıkıyor. Aksiyon sahneleriyle yüklü yapımda Pete ‘Maverick’ Mitchell, genç pilotları gizli bir bölgede illegal yolla uranyum üreten bir tesisi yok etmek için eğitiyor.
#Top GunBu yıl tüm dünya, her açıdan ve hiç olmadığı kadar hızlı değişti... Bir virüs geldi ve milyarların yaşamını altüst etti.. Bir zamanlar bilimkurgu filmlerinde görüp de “Yok artık” dediğimiz pek çok şey gerçek oldu. Şimdi yeni bir yıla giriyoruz ama sadece 2021’e değil, geleceğe, önümüzdeki döneme bakalım; bundan sonra neler olacak... Fütüristler Derneği’nden uzmanlar 10 başlıkta geleceği yorumladı.
#GazetehaberleriEğitimin özü öğrenmedir. Eğitim yoksa insan da yoktur. Öğrenmek zordur. Dikkat ister, emek ister, zaman ister. Öğrenciler iğneyle kuyu kazar gibi öğrenerek geleceklerini inşa eder. Öğrenmek çok değerlidir çünkü son tahlilde insan öğrendiği kadardır. Aylarca çalış, oku, yaz, öğren; sonra üç aylık tatil gelsin ve öğrendiklerini unutmaya başla. Tabii hiç kimse böyle bir şey istemez, ama maalesef böyle oluyor. Bunu önlemeliyiz. İnsan bu kadar müsrif olamaz. Ne birey ne de toplum olarak böyle bir lüksümüz yok.
#EğitimBegüm (29) ve Buğrahan (32) Uzunca çifti iki yıl önce işlerinden ayrıldı. Begüm özel bir şirkette marka danışmanlığı yapıyordu, Buğrahan ise insan kaynakları uzmanıydı. İlber Ortaylı’nın “Evlenip mobilya dükkânı gezeceğinize dünyayı gezin” sözünü şiar edinip düğün yapmadan, evlerine eşya almadan sırt çantasıyla dünya turuna çıktılar. İran’ı 40 gün boyunca otostopla gezdiler, Rusya’da 10 bin km. yol yaptılar; Japonya’da iki, Filipinler’de bir ay, Güney Kore’de 40 gün kaldılar. Uzunca çifti ile seyahat maceralarını konuştuk.
#Gezgin HikayeleriDünyanın en büyük ikinci yayıncılık buluşması 48’inci Londra Kitap Fuarı (The London Book Fair) kapılarını ziyaretçilere açtı. Türkiye ulusal standında, 61 yabancı dilde yayınlanan Türk edebi eserleri ile birlikte 500’e yakın güncel yayın tanıtılıyor.
#Yayıncılık Buluşmasi* Portekiz’in ünlü şairi Fernando PessoaHayatta gördüğüm en ‘güzellerden’ biri lafını hiç sevmem. Kaç güzelden biri? En güzeli hangisi peki? Net konuşmak lazım. Hayatımda gördüğüm en güzel günbatımı, kumsal, tramvay, pastane Portekiz’deydi. İşte Lizbon’dan Algarve’ye uzanan bir haftalık yolculuğumuzdan geriye kalan, asla unutmayacağım 10 şey...
#PORTEKİZÖğrenciler kitap okuyarak tatillerini verimli geçirirken, başka dünyaları da öğreniyor. Peki farklı ülkelerdeki öğrenciler hangi kitapları okuyor? En çok ne tür kitaplar ödev olarak veriliyor? Bu ülkelerin okullarında verilen okuma listeleri neler ve bunlar, öğrencilerin gelişimlerine nasıl katkı sağlıyor?
#KitapŞirin Pancaroğlu, mayıs sonunda sonbaharı karşılayan Rio’da bir hafta kaldı. Üç resital verdi, dev bir plaja benzettiği şehri keşfetti. Rio’luların yaşam sevincine, günlük hayatı müzikle buluşturma becerisine, şehrin doğasına hayran kaldı. “Benden sonra giden arpçı dostum Ceren Necipoğlu, uçak kazasında hayatını kaybetmesiydi, en kısa zamanda tekrar Rio’ya gitmek isterdim. Yine de çok güzel bir geziydi” diyor.
Güney Fransa’da yaşayan bir İtalyan kuaför, kendisini "Bizans İmparatoru" ilán etti. Asıl adı Enrico Vigo olan kuaför şimdi "İmparatorluk ve Krallık Majesteleri Üçüncü Henri de Vigo Aleramico Paleologo Canstantine" diye tantanalı bir isim kullanıyor ve bu ismi daha da tantanalı başka unvanlar takip ediyor.
Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasından yıllar önce Mahatma Gandhi’ye, "Hindistan’ın bir gün İngiltere kadar gelişmiş bir ülke olmasını ister misiniz?" diye sorulmuş. Cevap aynen şu olmuş: "Hayır. İngiltere’nin bugün bulunduğu noktaya gelmesi için dünyanın yarısını yağmalaması gerektiğine göre Hindistan’ın kim bilir kaç tane dünyaya ihtiyacı olacaktır." Gandhi, o gün her zamanki hümanist tavrıyla, içinde kinaye de olan samimi bir mesajını dile getirmiş şüphesiz. Mao’ya sorsanız, belki öyle bir yanıt alamazdınız. Ama bugünkü durum, artık Gandhi’nin de Mao’nun da temennilerini çoktan aştı. Bilinen sıralamalar değişiyor. Ekonomik verileri, yaşadıkları dönüşüm, sanattan siyasete, artan etkileriyle, Çin ve Hindistan bugün dünyadaki herkesten rol çalıyor.