Türkiye’nin iş dünyası, köklü aile şirketleriyle dolu. Her biri, bir başarı hikayesi, bir emek öyküsü. Ama ne yazık ki bu öyküler çoğu zaman ikinci ya da üçüncü nesle geldiğinde tatsız sonlarla noktalanıyor. Özellikle de Ege Bölgesi’nde birçok şirketin böyle kötü sonlarına tanıklık ettik.
#1Şef Mehmet Gürs, Türkiye gastronomisinin ekol yaratan isimlerinden. Evet, iddialı bir laf ama doğru. Mikla Restaurant’la birlikte başlattığı yerel ürün ve üreticiye odaklanan bakış açısı öncü oldu. Geçen ay restorandan tamamen ayrıldığını açıklayınca sohbet ettik, Mikla’nın yoluna tam gaz devam edeceğini konuştuk...
#Şef Mehmet GürsBu yıl ikincisi düzenlenen ve çeşitli kategorilerde İngiltere’deki en iyi Türk restoranlarıyla en iyi şefinin belirlendiği TURTA adlı yarışmanın sonuçları açıklandı. İş insanı Ozan Aşkın ve Musa Akan tarafından Park Lane Sheraton Hotel’de düzenlenen ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı gecede ödüller sahiplerini buldu.
#İngiltereDünyadaki 28 bin yemek kitabı arasından birinci seçilen, 1937’de kurulmuş 7 Mehmet restoranının hikâyesini ve Türk mutfağına özgü tariflerini anlatan yemek kitabı dünyayı dolaşmaya hazırlanıyor. İşte kitabın yazarları Mehmet Akdağ ve Sinan Hamamsarılar ile ilk tanıtım noktaları Londra’da yaptığımız sohbetten lezzet dolu anekdotlar...
#Mehmet AkdağGastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeEski yarışmacılardan MasterChef Rıfat Yurttaş bu kez yarışmaya tadım yapmak için konuk oluyor. MasterChef Rıfat değişimi ile izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Özel videolarıyla yemek kanalı olan ve tarifler vermeye devam eden MAsterChef Rıfat yarışmanın ses getiren isimlerindne olmuştu. Peki, MasterChef Rıfat Yurttaş kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, MasterChef Rıfat'ın yeni hali...
#Masterchef Rıfat YurttaşMichelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat MilorMillet olarak kahvaltıyı severiz. Bir çoğumuz kahvaltı sofrasına oturmadan dışarı çıkmayız. Zaten kahvaltı kültürünü de doğru düzgün başka bir memlekette bulamazsınız, bize özgüdür. Çeşit çeşit peynirler, zeytinler, kavurmalar, sucuklar, ballar, kaymaklar... Bir de tabi ki yöresine göre de çeşitler farklılık gösterebiliyor. Örneğin Karadeniz’in kahvaltısı başka, Ege’nin, Akdeniz’in, Doğu bölgelerinin kahvaltıları bambaşka. Kahvaltı masasında her şeyin olmasından yanayım. Oturduğum zaman masaya hepsinin tadına bakmalıyım. Ramazan günü aramızda oruç tutanlar “nereden çıktı şimdi bu kahvaltı” diyebilir. Haklılar da... Ama bugün mis kokulu çiçekler içinde, uygun fiyata yöresel kahvaltı yapabileceğiniz 3 adresi sizinle paylaşıyorum.
#KahvaltıFine-dining restoranlardan esnaf lokantaları, sokak lezzetlerinden ‘en iyi’ balıkçılar, kasaplar, manavlar ve pastanelere kadar, Türkiye’nin ilk ve tek özgün derecelendirme sistemiyle hazırlanan, gastronomi dünyası için ‘prestij’ kabul edilen İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsü yolda. Türkiye’nin önde gelen yeme-içme yazarları, danışma kurulu üyeleri ve gizli müfettişleri salgın ile mücadele ettiğimiz 2 yıl boyunca zor şartlar altında da olsa ziyaretlerini yaptı ve inciler dağıtıldı. En yüksek inciyi alanlar 7 Mart’taki özel gecede açıklanacak. Tören öncesi İncili Gastronomi Rehberi’nin öncülerinden Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca ile projeye dair her şeyi konuştuk.
#Fatih Karaca1971'de İstanbul'da dünyaya gelen Somer Sivrioğlu, 1996 yılına kadar Türkiye'de kaldı. 25 yaşında iken 1995 senesinde Yüksek Lisans yapmak için Avustralya'ya gitmiştir. Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümünden mezun olmuş, daha sonra master yapmıştır.
#Somer SivrioğluMasterchef yarışmasının sevilen yarışmacılarından Rıfat Yurttaş'ın kişisel bilgileri merak ediliyor. Masterchef yarışmasının bitmesine çok az bir süre kala yarışmacıların hakkındaki bilgiler izleyiciler tarafından internette araştırılıyor. Peki Masterchef yarışmasından geçtiğimiz haftalarda elenen yarışmacı Rıfat Yurttaş kimdir ve kaç yaşında?
#Rıfat Yurttaş KimdirÜnlü şeflerin sunumunda ikinci sezonu ile ekranlara geri dönen MasterChef Türkiye'de en çok konuşulan isimlerden biri de Rıfat Yurttaş. Yarışma içinde şefleri ve rakipleriyle girdiği diyaloglarla dikkat çeken Rıfat Yurttaş'ın hayatına ilişkin ayrıntılar merak ediliyor. Peki, MasterChef yarışmacısı Rıfat Yurttaş kimdir?
#Masterchef Yarışmacısı Rıfat Yurttaş Kimdir?MasterChef Türkiye'de bu haftanın kaptanlık oyununu Rıfat kazandı ve mavi takıma kaptan oldu. Bu gelişmenin ardından MasterChef Türkiye yarışmacısı Rıfat Yurttaş'ın kim olduğu ve kariyeri merak konusu oldu. Peki, MasterChef yarışmacısı Rıfat kimdir?
#Rıfat Yurttaş Kimdir?Doğayla birlikte içimizin de kıpır kıpır olduğu günlerdeyiz. Nisan ayı renkleri ve güzelliği kadar etkinlik bereketiyle de kapımızda. Yemek, müzik, dans, karnaval, hareket… Seyahate çıkmak için bahane yaratmak isterseniz, bu ayın takvimini gözden geçirin.
#Nisan Ayı EtkinlikleriHollanda’da hizmet veren çevrimiçi yemek sipariş sitesi ‘Thuisbezorgd’un her yıl düzenlediği ‘2018 En İyi Restoran Ödülleri’ yarışmasında 31 yaşındaki Türk kökenli Mustafa Kabadayı’nın sahibi olduğu restoran birinci oldu. Türk restoranı ayrıca, Rotterdam’ın ‘En İyi Restoran’ ve ‘En Kaliteli Pizza’ ödülüne de layık görüldü.
#Thuisbezorgd