Dünyada ilk koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden tam bir sene geçti. Türkiye, 9 aydır bu virüsle mücadele ediyor. Dünyanın COVID-19 yüzünden girdiği karanlık tünelden çıkış ışığı olan aşılar hakkında merak edilenleri, alanında uzman yedi biliminsanına sorduk, hepsi bu çalışmalardan umutlu: “Faz III çalışmaları sonuçlanmış ve bağımsız kurumlarca onaylanmış tüm aşılar etkili olur; önemli olan yeterli miktarda aşıya en erken tarihte ulaşabilmek...”
#GazetehaberleriNormal şartlar altında bir virüse ya da bakteriye karşı başarılı aşı geliştirilmesi ve bunun toplum tarafından kullanılması için geçen süre 5-10 yıl. Ama şu an normal şartlar altında değiliz, dünyanın o kadar zamanı yok.
#GazetehaberleriCOVID-19’un Türkiye’de görülmeye başladığını öğrendiğimiz andan itibaren hepimizin aklında aynı soru var: Kendimi ve sevdiklerimi bundan nasıl korurum? Her ne kadar virüsün yayılma hızı çok yüksek olsa da ondan korunmak için yapılması gerekenler aslında çok basit. Ama bu önlemleri almayı bir an olsun bırakmamak çok önemli.
#GazetehaberiGünlerdir onunla yatıp onunla kalkıyoruz. Bütün medya organları Covid-19 hakkında şimdilik bilinen bütün bilgileri tekrarlıyor. Ancak ne kadar tekrarlansa az çünkü karşımızda daha önce hiç karşılaşmadığımız türde bir sorun var. Biz de en başa döndük, elinizin altında bulunması gereken bilgileri derledik.
#KoronaÇoğunluğu akademisyen ve doktora öğrencilerinden oluşan 600 kişi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği’nin desteğiyle, Prof. Dr. Celal Şengör için üyesi olduğu ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne (NAS) gönderilmek üzere bir mektup hazırladı. İmzacılar Prof. Dr. Şengör’ün “Dışkı yedirmek işkence değildir” sözlerinin ardından NAS’taki 15 yıllık üyeliğinin gözden geçirilmesi istedi.
#AkademisyenGEÇEN mayıs ayında, araştırmacı olarak çalıştığı Harvard Üniversitesi’ne bir konuşma yapmaya gelen dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yönelttiği ‘Gezi’ sorusuyla gündeme gelen Dr. Emrah Altındiş, o tarihten sonra ilginç olaylar yaşadı ve zor günler geçirdi.
#Gezi OlaylarıCumhurbaşkanı’na bir soru sordu, hayatı değişti. Harvard Tıp Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan Emrah Altındiş, Abdullah Gül’e “Türkiye’de insanlar ölürken geceleri nasıl uyuyorsunuz” diye sorduğundan beri ona hem tebrik hem de tehdit yağıyor. Şu anda Türkiye’ye dönerse başına neler geleceğinden de, Harvard’ın bitmek üzere olan kontratını yenileyip yenilemeyeceğinden de endişeli.
#Cumhurbaşkanı Abdullah GülHarvard Üniversitesi’nden mezun olan oğlunun diploma törenine katılmak üzere Boston’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Harvard Kennedy School’da konuştu.Kendini Harvard Tıp Fakültesi’nde çalışan Dr. Emrah Altındiş olarak tanıtan bir katılımcı söz alarak Gül'e “ Roboski katliamında sizin başında bulunduğunuz ordu 34 insanımızı öldürdü. 17 tanesi çocuktu bunların, hiçbirisinin hesabı sorulmadı. Benim sorum şu; siz Ankara’da yaşıyorsunuz, Kızılay’da Ethem Sarısülük başından kurşunla vuruldu. Onun katili dışarıda. Siz böyle bir devletin başında olmaktan utanmıyor musunuz? Ellerinizden kan akıyor, görmüyor musunuz? Nasıl burada bize demokrasi yalanları söylüyorsunuz? Nasıl geceleri rahat uyuyorsunuz. Berkin Elvan 14 yaşındaydı. Sizin Başbakanı’nız 14 yaşındaki çocuk terörist diyor.” şeklinde soru sordu. Bu arada Altındiş ile Cumhurbaşkanı'ın yakın korumaları arasında kısa bir gerginlik yaşandı. Cihan
#HarwardSon birkaç saattir Twitter'da Harvard diye basit bir arama yapınca karşınıza İngilizce'den çok Türkçe tweetler çıkıyor. Nedeni Harvard Üniversitesi'nde çalışan Dr. Emrah Altındiş'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yönelttiği, hayli sert olarak nitelendirilebilecek, uzun bir soru.
#ProtestoCumhurbaşkanı Abdullah Gül, oğlu Mehmet Emre'nin mezuniyet töreni için bulunduğu Harvard Üniversitesi’nde katıldığı, “Güncel Bölgesel Konular ve Geleceğe Bakış” başlıklı panelde dinleyiciler arasında bulunan Harvard Tıp Merkezi’nden Dr. Emrah Altındiş’in yaklaşık 3 dakika süren sert soruları ile karşılaştı.