Biri People’ın mutfağındaki Volkan Türe, diğeriyse Okra’nın başındaki Mert Yalçıner... İkisi de çok iyi şeflerin rahlei tedrisinden geçmiş pırıl pırıl gençler. Şimdiyse öğrendiklerini kendi yetenekleriyle birleştirerek başında oldukları restoranlarda dikkat çekici, lezzetli menüler hazırlıyorlar.
#PeopleMasterChef'te kim kazandı? sorusu dün gece yanıtını buldu. All Star heyecanına hız kesmeden devam eden MasterChef'in 26 Haziran tarihli son bölümünde, 2021 yılı yılı yarışmacıları ana kadroya girmek için iki aşamalı etapta karşılaştı. Danilo, Mehmet ve Murat Şef'in ilk turda istediği Empanada yemeğini en iyi yapan yarışmacılar yaratıcılık etabına yükseldi. Gecenin yaratıcılık turunda ise ana malzemeler kuzu ciğer ile krema oldu. Heyecan dolu yarışmanın final anında son ikiye Araz ve Burcu kalırken, bir yarışmacı yukarı çıkarak MasterChef All Star kadrosuna giren 12. yarışmacı seçildi. Peki, MasterChef'te kadroya kim girdi ve yukarı kim çıktı? İşte, MasterChef All Star yarışmacıları ve dün gece birinci olan isim.
#Masterchef Kim KazandıHenüz sektörde çalışan çok fazla vegan şef yok. Ama üniversitelerin vegan kulüpleri bu konuda çok aktif, bitki temelli lezzetlere ilgi duyan birçok gastronomi tutkunu genç yetişiyor. Ben ve restoran ekibim katıldığımız birkaç okul etkinliğinden aldığımız enerjiyi mutfağımıza yansıttık. İspanyol esintili tarifler hazırladık.
#ZeytinyağıBir masanın etrafında toplanıp panzerotto yediğimiz samimi akşam yemeklerinde içim huzurla dolar. İtalya’nın en popüler sokak lezzetlerinden biri bu... Domates ve mozzarella peyniri dolgulu; biraz pişiyi biraz çiböreği andıran bu çıtır hamuru yediğimde nerede olursam olayım kendimi Puglia’da hissederim.
#PanzerottoMasterChef Türkiye'de ana kadroya giren ikinci isim belli oldu. TV 8 ekranlarında yayınlanan MasterChef'te ana kadro heyecanı devam ediyor. Pazartesi günü yapılan yarışın ardından seçilen ilk isim Metin olmuştu. Dün akşam ise yarışmacılar ikinci isim olarak seçilmek için mücadele ettiler. Şeflerin belirlediği ilk turda empanada yemeğini başarılı yapan isimler Atike, Melih, Onur, Seyfullah, Gamze ve Tolga oldu. Peki, MasterChef ana kadroya kim girdi, kim kazandı?
#MasterchefEmpanadas, Latin ülkelerinde sık tüketilen nefis bir börek türü. İç farklı kıymalı, tavuklu, deniz ürünlü veya peynirli olarak hazırlanabiliyor. Ayrıca tavada kızartılarak veya fırında pişirilerek sofralardaki yerini alıyor. Peki empanadas nasıl yapılır? İşte empanada tarifi ve malzeme listesi... Şimdiden afiyet olsun...
#Empanada Nasıl Yapılır‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıLatin ülkelerinde sıklıkla yapılan empanadas dünya çapında ünlüdür. Genelde geleneksel fırınlarda satılırlar. Bir börek çeşidi olan empanadas, sığır kıyması, tavuk, guava, peynir ya da peynir ve guava ile doldurulurlar. Peki, empanadas nasıl yapılır? İşte adım adım empanadas tarifi...
#Empanadas NedirLatin Amerika’da ilk adım attığım şehir Kolombiya’nın başkenti Bogota… Evlerinde kırmızı tuğla kullanımı çok yaygın olduğu için ‘kırmızı şehir’ adıyla anılıyor. Zihnimizde canlanan sokaklarında uyuşturucu mafyasının kol gezdiği, her an bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağımız bir şehir yerine mis gibi kahve kokulu, parklı bahçeli, müthiş grafitilerle süslenmiş sokaklarıyla modern bir şehir çıktı karşıma. Bogota’da kaldığım süre boyunca herhangi bir tedirginlik yaşamadım. İşte size Bogota gezi rehberi...
#BogotaSamsa veya samsa böreği Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen, Portekiz ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir börek çeşididir. Tarihi kayıtlardan Eski Pers İmparatorlarının da sevdiği bir yiyecek olduğu anlaşılmış ve bu nedenle geçmişinin en azından MÖ 500'lerden daha eskiye uzandığı tahmin edilmiştir. Peki, samsa nasıl yapılır?
#Samsa NedirIspanaklı, patatesli ya da peynirli birçok çeşitte yaptığımız börekler Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Bu yüzden bize çok da uzak bir tat olmayan empanadaya bayılacaksınız! Tavuklu ve kuzu etli tarifini paylaşacağımız empanada anavatanı olan Orta ve Güney Amerika’da balıklı bile yapılıyor! İşte klasik börekten sıkılanlar için tavuklu ve kuzu etli empanada tarifi…
#Mucize LezzetlerPek çok deprem atlatsa da Meksika’daki Oaxaca şehrinin tarihi dokusu büyük oranda ayakta. Son yıllarda kimi iyi kimi kötü yönde yaşanan değişimler, ılık yarı tropikal iklimi, sömürge döneminden kalan İspanyol mimarisi, zengin mutfak kültürü ve zanaatları, heyecan verici sanat atmosferi pek çok yabancının şehre yerleşmesine neden oldu. Baş dönürücü hızla sanat galerileri, butik oteller, kaliteli restoranlar, gözde mezcaleria’lar açılıyor. Meksika’nın dalgalı demokrasisini, karmaşık tarihini güzellik ve acımasızlıklarıyla tanımak için ideal mekân olan şehir cazibesini gün geçtikçe artırıyor.
#SeyahatSonbaharın en güzel döneminin yaşandığı bu günlerde, farklı köşelerde değişik iklimleri deneyimlemek mümkün. İstanbul’da montla dolaşıp kapalı mekânlara giderken Antalya, Bodrum ve Kıbrıs’ta pastırma yazının tadını dışarıda oturarak hatta yüzerek çıkarabilirsiniz. Size son zamanlarda gittiğim yerlerden bir seçki hazırladım. Kimi ambiyansı kimi ise lezzetleri ile ön plana çıkıyor.
#Sonbaharda Nereye GidilirBuenos Aires’teyim... Geniş caddelerin birbirini kestiği bu şehirde, insanlar tembel tembel geziniyor, gitar tınıları birbirine dolanıyor. Arjantin başkentinin kendine özgü kuralları var: Mesela bifteği az pişmiş ısmarlamayacaksın, ‘empenada’nın yanında da çatal bıçak istemeyeceksin. Peki ya tango? İşte o esas mesele. Neyse ki hazırlıklıydım!
İstanbullu ürün tasarımcısı İrem Güngör (31), dans, pilates ve fotoğrafçılığın yanı sıra seyahati seviyor. ODTÜ İstanbul Mezunları Derneği, Sonradan Gurmeler ve Sırtçantalılar gruplarına üye. Gezi yazılarını internetteki güncesinde yayımlıyor. Güngör, Granada için “sakin ve huzur dolu bir kent” diyor.
Savaş Ertunç ve Tarık Bayazıt İstanbul’daki Changa Restaurant’ın ortakları. Farklı mesleklerden gelen ve birkaç sene evvel işlerini güçlerini bırakıp füzyon restoran Changa’yı açan Ertunç ve Bayazıt, son beş yıldır üç günü geçen tatil yapamamışlar.