Kenger sakızı nedir? Kenger sakızı nasıl yapılır?
Kenger bitkisi, doğada kendiliğinden yetişir ve ilkbahar aylarında toplanır. Köklerindeki sıvıdan da kenger sakızı elde edilir. Peki kenger sakızı nedir? Kenger sakızı nasıl yapılır? İşte detaylar...
Kenger, papatyagiller familyasındandır. 40–50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türü olan kenger otunun gövdeleri basit veya az dallı, kısa ve kalındır. Türkiye'de yetiştiği yerler: Orta Doğu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde sıklıkla görülür. Halk tarafından kenger genelikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir.
Güzel kokusu ve özgün tadı olan kenger sakızı, kenger otunun kökündeki sıvıdan elde edilen bir sakızdır. Bir adet kenger sakızı bir ay kadar uzun bir süre çiğnenebiliyor.
Kenger bitkisinin gövdesinin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar da kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.
Kenger bitkisinin kökü çapraz şekilde kesilerek sakız olacak sıvının akışı sağlanıyor. Bir gün boyunca toprağa akmaya devam eden sıvının donması sonucu kenger sakızı elde ediliyor. Kenger sakızı katkısız ve doğaldır. Bu nedenle tercih edilir.