Paylaş
Gastronomi öğrencileriyle birlikte mutfağa girmeye bayılıyorum. Ülkemizde henüz çok az vegan şef var. Ancak çeşitli üniversitelerin gastronomi bölümleri veya kulüpleriyle yaptığımız onlarca hatta yüzlerce etkinlik sonrası diyebilirim ki çok fazla öğrenci bitki temelli mutfağa ilgili... Daha geçen hafta Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Vegan Zirve, hem öğrencileri hem veganlığı merak eden, ilgi duyan veya halihazırda vegan olan birçok katılımcıyı bir araya getiren, örnek bir etkinlik oldu.
10’dan fazla vegan markanın katıldığı Vegan Mangal etkinliğiyse Sabancı Üniversitesi’nin vegan kulübünün çabalarıyla hayata geçti ve o da harikaydı. Bitkisel sucuk ve köfte, domates ve soğanla 100’den fazla katılımcıya mangalın vegan da olabildiğini, üstelik hem lezzet hem deneyim olarak hiçbir fark olmaksızın aynı keyfi verebildiğini hep beraber gösterme fırsatı yakaladık. Limonita ekibimden, kendileri de gastronomi ve mutfak sanatları öğrencisi olan Kaan Bozkurt, Gönül Yılmaz ve Murat Bağ’la birlikte gençliğin enerjisini ve umudunu hep beraber hissetmek bize çok iyi geldi.
Yeni tatlar denerken de aldığımız bu güzel enerjiden beslenmek istedik. Çok sevilen İspanyol mutfağını keşfetmeye karar verdik ve birlikte bitki temelli tarifler hazırlamak için çalıştık.
Gönül’ün elinden pratik bir vegan tapas, Murat’ın binbir emekle ve kendi araştırmalarıyla ortaya çıkardığı vegan churros ve tam bir karbonhidrat düşkünü olduğumdan favorim olan, Kaan’ın salsa dipli empanada’sı... Benim de kahvaltı veya öğle saatleri için artakalan semizotlarını değerlendiren bir vegan frittata tarifim var. Afiyet olsun!
VEGAN CHURROS
Murat Bağ’dan...
(4 kişilik)
NE LAZIM?
Hamuru için
◊ 3 yemek kaşığı şeker
◊ 2 su bardağı su
◊ 2-2,5 su bardağı un
◊ 3 damla vanilya özütü
Kızartmak için
◊ 1/4 su bardağı sıvıyağ
Dışını kaplamak için
◊ 1 su bardağı şeker
◊ 1 yemek kaşığı tarçın
NASIL YAPARIM?
◊ Su ve şekeri tencereye alıp karıştırmaya başlayın. Karışım ılınınca vanilyayı ve unu katın. Kıvam alana kadar karıştırıp ocaktan alın, dinlendirin.
◊ Hamuru sıkma torbasıyla, yağlı kâğıdın üzerine şekil vererek sıkın. Buzdolabında 1-2 saat soğutun.
◊ Hamurları kızgın yağda kızartın.
Tarçın ve şeker karışımına bulayarak vegan çikolata sosuyla servis edin.
SEMİZOTLU VEGAN FRİTTATA
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı nohut unu
◊ 2 yemek kaşığı besin mayası
◊ 1 yemek kaşığı mısır nişastası
◊ 1 demet semizotu (doğranmış)
◊ 1 soğan (doğranmış)
◊ 2 diş sarımsak (ezilmiş)
◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1,5 su bardağı su
◊ Tuz, karabiber
◊ 1 çay kaşığı sarımsak tozu
◊ 1 çay kaşığı soğan tozu
◊ 1/2 çay kaşığı kekik
◊ 1/2 çay kaşığı biberiye
NASIL YAPARIM?
◊ Bir kaba nohut ununu, suyu, besin mayasını, mısır nişastasını, sarımsak tozunu, soğan tozunu, kekik, biberiye, tuz ve karabiberi alıp iyice karıştırın ve pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpın.
◊ Tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanları şeffaflaşana kadar kavurun. Sarımsakları ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
◊ Semizotunu ilave edip semizotları yumuşayana kadar soteleyin. Pişen semizotlarını nohutlu karışıma ekleyip karıştırın.
◊ Harcı yağlanmış bir fırın kabına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında frittata’yı 30-35 dakika pişirin. Üstü kızarınca fırından çıkarın, biraz dinlendirip servis edin.
EMPANADA
Kaan Bozkurt’tan...
(4 kişilik)
NE LAZIM?
Hamuru için
◊ 500 gr un ◊ 75 ml sıvıyağ
◊ 1 tatlı kaşığı tuz ◊ 240 ml ılık su
İç harcı için
◊ 750 gr istiridye mantarı
◊ 500 gr soğan ◊ 2 kapya biber
◊ 2 sivri biber ◊ Tuz, karabiber
◊ 1’er çay kaşığı pul biber, kimyon, tarçın
Yoğurtlu sosu için
◊ 1 kâse vegan yoğurt
◊ 1 misket limonu kabuğu rendesi
◊ 2 misket limonu suyu
◊ 1 tatlı kaşığı kekik
◊ Taze nane (ince ince kıyılmış)
NASIL YAPARIM?
◊ Tüm hamur malzemelerini bir kaba alıp yumuşak bir hamur yoğurun. 8 bezeye ayırıp üzeri kapalı şekilde dinlendirin.
◊ İç harcı için yemeklik doğranmış soğanları kavurun, mantarları küp küp doğrayıp içine atın ve kavurmaya devam edin. Ufak ufak kesilmiş biberleri ve tüm baharat çeşitlerini ekleyin. 2-3 dakika sonra ocaktan alın, soğumaya bırakın.
◊ Hamurları merdaneyle açıp yuvarlak şekil verin. Bardak ağzı kullanabilirsiniz.
◊ Her hamura 1-1,5 yemek kaşığı harç ekleyin. Çibörek gibi 2’ye katlayın, uç kısımlarını bir çatal yardımıyla yapıştırın. Sıvıyağda altın rengi olana kadar kızartın.
◊ Sos için bir kapta tüm malzemeleri karıştırın. Kızaran empanada’ları bu yoğurt sosla veya salsayla servis edin.
TOFULU VEGAN TAPAS
Gönül Yılmaz’dan...
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ Baget ekmek
◊ 1/2 soğan
◊ 15 gr tofu
◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 çay kaşığı şeker
◊ 1’er kapya ve yeşil biber
NASIL YAPARIM?
◊ Soğanı zeytinyağında kavurun. Şekeri ekleyip kavurmaya devam edin.
◊ Tofuları dilimleyin. Biberleri küp küp doğrayın. Ekmeği verev şekilde dilimlere kesin. Dilimlere soğanı, tofu ve biberleri yerleştirin.
Paylaş