Tertemiz doğal kaynak suyu diye kana kana içilen, bidon bidon doldurulup eve taşınan, hastalıklara çare olsun diye şifa niyetine tüketilen sular ne kadar sağlıklı? Doğal diye içtiğimiz suların içinde ne var? Bile bile sağlığımızdan mı oluyoruz? İşte detaylar...
#Suİnsanların başına gelmesi muhtemel olan birçok farklı hastalık vardır. Tabi her hastalığa neden olan belirli durumların olduğu da bilinmektedir. Bundan dolayı hastalık nedenleri sıkça merak edilen bir konu olmuştur. Parestezi nedir? Belirtileri nelerdir? Parestezi tedavisi ve tanısına hangi bölüm bakar detayları ile derledik.
Fibromiyalji günümüzde erkeklere göre kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmacılar, fibromiyaljinin, beyninizin ve omuriliğinizin ağrılı ve ağrısız sinyalleri işleme biçimini etkileyerek ağrılı duyuları güçlendirdiğine inanıyor. Peki, fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir? İşte fibromiyalji tedavisi ve merak edilenler...
#FibromiyaljiBireyler bazen bildikleri bazen de bilmedikleri kalıcı, kalıtsal ya da geçici hastalıklarla uğraşmaktadır. Bu hastalıklar vücudun belirli bölgelerinde şiddetli ağrı şeklinde kendini gösterebilmektedir. Nevralji de bu hastalıklardan sadece bir tanesidir. Nevralji sözcüğünün kökeni ise Fransızcadır. Tıp sektöründe geçen bu kelime tedavi ve belirtileriyle bir hastalığın ismidir. Nevralji nedir, belirtileri nelerdir, nevralji neden olur ve tedavisi nasıldır detayları ile derledik.
#Nevralji NedirDemir, hücrelerin başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli rol oynar. Demir eksikliği de vücudun ihtiyaç duyduğu demirin karşılanmaması durumunda ortaya çıkar. Bununla birlikte baş ağrısı ve kansızlık gibi sonuçları da olabilir. Demir eksikliğine iyi gelen bitkisel yiyecekler, besinler ve çaylar sayesinde evde doğal yollarla çözüm üretilebilir. Peki demir eksikliği nasıl geçer? Evde demir eksikliğine ne iyi gelir? İşte demir eksikliği nedenleri ve demir eksikliğine iyi gelen bitkisel ve doğal öneriler...
#Demir EksikliğiGünümüzde boyun fıtığı görülme sıklığı, yaşam tarzında yaşanan değişimlere bağlı olarak her geçen gün artıyor. Özellikle telefon ve tablet gibi teknoloji ürünlerinin kullanımındaki artış, yanlış duruş ve hareketsizlik gibi nedenler boyun fıtığını yaygınlaştırıyor. Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması da beraberinde getirdiği teknoloji kullanımı ve hareketsizliği artırdığı için boyun fıtıklarının artmasına neden oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Seçer, boyun fıtığını ve bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
#Boyun FıtığıDemir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenlerle demir eksikliği durumunda insanda en önemli şikayet enerji yoksunluğu olmaktadır.
#Demir EksikliğiSürekli aynı hareketlerin yapılması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu, günlük işlerin yapılmasını dahi zorlaştırabiliyor. El ve bilekte uyuşukluk ve ağrı ile ortaya çıkan hastalığın tedavisinin ertelenmesi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Şenay Şıldır, karpal tünel sendromu ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Karpal Tünel SendromuBoyun, baş ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlar. Başımızı destekler ve dengeli pozisyonda tutar. Başın birçok yöne rahat hareket etmesini sağlar. Kafadan gövdeye geçen büyük damarları, omuriliği, kola giden sinirleri korumakla görevlidir. Boyun, vücuttaki en karmaşık eklem yapısına sahiptir ve omurganın en hareketli parçasıdır.
#Boyun Ağrısıİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Dilek Calap, "Demir eksikliği anemisi, başta sindirim sistemine ait birçok organ kanseri olmak üzere pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir" dedi, demir eksikliği anemisi hakkında açıklama yaptı.
#AnemiSabahları boyun ağrısı ile uyanıyorsanız ve bu durum kronikleşmeye başladıysa bir çok nedeni olabilir. Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ateş Önal, yaşam kalitesini oldukça düşüren boyun ağrılarının 9 nedenini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Boyun AğrısıSoğuk havalarda ortaya çıkan Raynaud Fenomeni, el ve ayaklar başta olmak üzere vücudun belli bölgelerinde renk değişimlerine, uyuşma ve ağrılara sebep oluyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, hastalığın belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
#Raynaud FenomeniKış mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuk havaya maruz kalındığı zamanlar ortaya çıkan Reyno Fenomeni, el ve ayak parmaklarının özellikle uç kısımlarında mavi, mor renk değişikliğine yol açıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk hastalık hakkında bilgi verdi.
#Kış MevsimiMultipl Skleroz ya da kısaca ‘MS’, beyin ve omuriliğin oluşturduğu merkezi sinir sisteminin genç erişkin yaş grubunda en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir. Uyuşma, bulanık görme, dengesizlik, konuşma bozukluğu, felç, halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Uzman Dr. Eser Buluş, nedeni henüz net bir şekilde bilinmeyen ve ömür boyu süren MS hastalığıyla ilgili merak edilenleri anlattı:
#MsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetEğer ellerinizde ağrı, uyuşma, hissizlik, yanma, karıncalanma ve benzeri şeyler hissediyorsanız, hele bir de yumruk sıkma gücünüz de azaldıysa ve elinizdeki eşyaları düşürmeye başladıysanız, probleminiz “karpal tünel sendromu” olabilir. Peki nedir bu tünel? Neden daralır?
#Osman MüftüoğluUyuşma, hissizlik, karıncalanma ve iğne batması hissi gibi belirtiler vücuttaki sinir sıkışmalarını işaret ediyor. Halk arasında sık görülen sinir sıkışmaları çoğu zaman doktora sorulmadan, günü birlik tedavilerle geçiştiriliyor. Oysa önemsenmeyen bu belirtiler, felç gibi ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.
#Felç