Elektrik akımı konusu elektriğin en önemli konularından biridir. Pek çok kişi elektrik akımı terimini sık sık duysa da ne işe yaradığını tam olarak bilmez. Elektrik akımı nedir, nasıl oluşur, ölçü birimi, yönü ile alakalı bilgileri derledik.
#Elektrik Akımı Nedir?Fen bilimleri dersinin en eğlenceli konularından bir tanesi olan ampul bağlamak suretiyle enerjinin nasıl verildiği konusunu araştıracağımız bu dersimizin sonunda bağladığınız ampullerin ışık ve ısı yaydığını gözlemleyebilirsiniz. İşte, bilinmesi gereken detaylar.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Ampullerin Bağlanma Şekilleri Konu Anlatımı“Mutluluk bir varış noktası değil, yolculuğun kendisidir” der, Roy Goodman. Benim de hem yolculuğum hem de mutluluğum Fonksiyonel Beyin Cerrahisi ve Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) uygulamalarında...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhMaddede meydana gelen değişim, fiziksel veya kimyasal olarak gerçekleşir. Yaşamın kaynağı olan suyu bileşenlerine ayırmak için enerjiye ihtiyaç vardır. Bu noktada suyun elektrolizi ön plana çıkıyor. Peki suyun elektrolizi nedir? Suyun elektrolizi fiziksel mi kimyasal mı? İşte detaylar...
#Suyun Elektrolizi NedirKlima bir ısıtma ve soğutma sistemidir. Belirli bir basınç altında buluna sıvı haldeki akışkanı ortamdan ısı çekerek buharlaştıran ve başka bir ortama ısı atmasını sağlayarak buhar fazından tekrar sıvı fazına geçirilmesi işlemini klimalar sağlamaktadır. Klimanın belirli bir çalışma prensibi bulunmakta ve Inverter klimaların diğer klimalara göre belirgin farklılıkları bulunmaktadır. Klimalar hakkında tüm detayları derledik.
#KlimaBir elektrik alanının etkisi altında iyonların ayrılmasını ve göçünü tamamlayan elektroforez genel bir terim olarak kullanılmaktadır. Elektroforez tekniğinin önemli bir analitik teknik türü olduğunu söylemek mümkündür. Elektroforetik sistemin iletken bir ortamla birbirine bağlanan anot ve katot olmak üzere iki zıt yüklü elektrottan oluştuğu ifade edilebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AraştırmaAksiyon potansiyeli en çok hayvan vücudu üzerinde ön plana çıkan bir yapıdır. Hücresel işlem ya da gelişim olarak da kabul edilebilir. Hücrelerin elektriksel zar potansiyelinin yükselmesi ve düşmesi aksiyon potansiyeli olarak tanımlanabilir. Aksiyon potansiyeli hakkında tüm detaylar.
#AraştırmaBir ohmmetre, temel olarak bir devrenin elektrik direncini doğru bir şekilde hesaplamak için kullanılan bir tür elektronik cihazdır. Aynı zamanda direnç birimi ise, ohm olarak bilinir. Elektrik direnci ise, bir nesnenin içinden geçen bütün akımın akışına izin vererek aslında ne kadar direnç gösterdiğinin hesaplanmasını yapar. Ohmmetre nedir, ne işe yarar ve devreye nasıl bağlanır sizler için derledik.
#Ohmmetre NedirFotometre, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan fotometre nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Fotometre nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Fotometre neyi ölçer araştırdık ve detaylarıyla derledik.
#Fotometre NedirElektrik sayacı okuma, işyeri ve mesken tipinde elektrik kullanan abonelerin, elektrik maliyetlerini ve tüketimlerini hesaplamasını sağlar. Elektrik saatini doğru bir şekilde okuma yolunu uygulayarak, daha fatura dönemi gelmeden elektrik faturası hesaplayabilir. Özellikle de akıllı elektrik sayaçlarını okumak için çok uyumlu bir yapıdadır. Elektrik sayacı nedir, nasıl okunur ve neyi ölçer sizler için derledik.
#Elektrik Sayacı NediHastalıkların teşhisinde teknolojinin ilerlemesiyle farklı teknikler kullanılıyor. EMG de bu yöntemlerden biri. EMG, kas ve sinirlerin değerlendirilmesinde başvurulan bir yöntem. Peki EMG nedir? EMG nasıl çekilir? EMG neden çekilir? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#EMG Nasıl ÇekilirFizik bilimi evrende meydana gelmiş pek çok durumun açıklanmasına ve bilimsel veri toplanmasına yardım eden bir bilim dalı olmaktadır. Fizik biliminin ilgilendiği konulardan biri de atom teorisi olarak ifade edilmektedir. Bu teoride kullanılan kuantum adı verilen çeşitli sayılar yer almaktadır. Peki, kuantum sayıları nedir ve nasıl bulunur? İşte, atom teorisini ele alanların merak ettikleri kuntum sayıları hakkında detayları sizler için derledik.
Metalik bağların gücü pek çok alanda kullanılmaktadır. Çünkü metallerin atomları arasında yüksek bir çekim kuvveti vardır. Bunu aşmak için çok fazla enerji gerekir. Peki, Metalik Bağ nedir, özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimElektrik akımı konusu henüz okul döneminin ilk çağlarında işlenmeye başlar. Maddelerin elektriği iletip iletmediği bazı durumlarda hayati öneme sahip bir durumdur. Dolayısıyla asitlere ait iletkenlik de sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, asitler elektriği iletir mi? Asidin saf, sıvı ve katı halinin iletkenlik üzerindeki etkisi nedir tüm detayları ile derledik.
#AsitTürkçe kelime bakımından oldukça zengin bir dildir. Türkçe de birbirinden farklı birçok kelime bulunur. Bu kelimelerin bazıları farklı olsa bile aynı anlama gelebilir. Bazı kelimeler ise aynı olup farklı anlamlar taşıyabilirler. Türkçede kelimelerin yazımı oldukça önemlidir çünkü bir harf hatası kelime anlamını değiştirebilir. Bu nedenle yazım yanlışı olmamasına dikkat edilmelidir. Ampul nasıl yazılır? Ampul kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı nedir? Ampul kelimesi hakkında tüm detayları derledik.
Fizik bilimine ait terimlerden biri olan Süperpozisyon teoremi çeşitli alanlarda kullanılan bir uygulama olarak ifade edilmektedir. Süperpozisyon teoremi Toplamsallık teoremi olarak da ifade edilen ve karmaşık devreleri basit bir şekilde çözmeyi sağlayan yöntemlerden biri olmaktadır. Bu yöntem ile devrelerde yer alan akım ve gerilim hesaplanmaktadır Peki, süperpozisyon teoremi nedir? Süperpozisyon teoremi formülü ve örnekleri ile konu anlatımı nasıl olmaktadır? İşte, süperpozisyon teoremi hakkında bilinmesi gerekli olan detaylar.
Norton teoremi özellikle son zamanlarda sıklıkla karşılaşılmakta olan teoremlerden birisi olarak ifade edilebilmektedir. Norton teoremini duyduğunuz zaman ne anlama geldiği ile ilgili bir fikriniz olmadığı durumlarda bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Norton teoremi nedir? Norton teoremi formülü ile konu anlatımı ne şekilde olmaktadır tüm detayları ile derledik.
Dünyanın manyetki alanı yani jeomanyetik alan dünyada uzaya kadar olan manyetik bir alanı temsil eder. Dünyadan başlayan manyetik alan güneşle birşelir ve bu alandan dünyanın korunmasını sağlar.
#Dünyanın Manyetik Alanı Nedir Nasıl Oluşur Ve Özellikleri Nelerdir?Eğer bu haberi telefonunuzdan okuyorsanız önce birkaç saniyenizi ayırın ve serçe parmağınızı nereye yerleştirdiğinize bakın. Çünkü siz de ‘akıllı telefon parmağı’ olarak adlandırılan bir durumdan muzdarip olabilirsiniz. Mesajlaşmak, video oyunları oynamak, hatta çok fazla özçekim yapmak bile ‘smartphone pinky’ olarak bilinen bu hastalığa davetiye çıkarıyor.
#Akıllı TelefonKonjektör, araçların sağlıklı bir şekilde ve uzun süreli olarak sürüş sağlayabilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. İçinde pek çok parça bulunduran otomobillerin hareket etmek ve bazı elektronik parçaları çalıştırabilmesi için elektriğe gereksinimi vardır. Elektrik sistemini kontrol eden konjektör nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır tüm detaylarıyla derledik.
#KonjektörOtomobillerde yer alan her parçanın ayrı ayrı görevi vardır. Bu parçalardan biri bile arıza yaptığında konforlu sürüş alanını olumsuz etkileyebileceği gibi meydana gelen sistemi de olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden parçaların her birine ayrı ayrı önem verilmelidir ve bakımları yapılmalıdır. Ateşleme bobini de elektrik, voltaj, akım ve buji gibi alanlarla bağlantılı bir parçadır. Ateşleme bobini nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır, ateşleme bobini arızası tespiti nasıl yapılır ve çözümü nasıldır detayları ile derledik.
#Ateşleme BobiniDilimize Arapçadan geçmiş olan Cereyan kelimesi ''carayan'' sözcüğünden türetilmiştir. Carayan, zıt yöne doğru akmak anlamına gelirken cereyan, elektrik akımı demektir. Kültür ve sanat akımlarının tamamı da cereyan olarak adlandırılır. Halk arasında daha çok ''ceryan'' şeklinde telaffuz edilen bu sözcük hasıl olmak ve meydana gelmek manasında da kullanılır. Cereyan ne demek, TDK sözlük anlamı nedir detayları ile derledik.
#Ne DemekGünümüzde, kullandığımız pek çok makine de Lenz Kanunlarını görebilirsiniz. Mikrofon ve kart okuyucular gibi pek çok sistem bu yasa üzerinden çalışmaktadır. Peki, Lenz Kanunları nedir, hangi amaca hizmet etmektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lenz KanunuMicheal Faraday, İngiliz fizikçi ve kimyacıdır. Özellikle de elektrokimya ve elektromanyetizma alanında yapmış olduğu çalışmalar ile bilinir. Aynı zamanda 19 yy.'lın en önemli bilim insanları arasında yer alır. Micheal Faraday, bilimsel çalışmalarının birçoğunu elektromanyetizma üzerine gerçekleştirdi. Aynı zamanda da elektrolizin de temellerini attı. Faraday insüksiyon kanunu nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Faraday İnsüksiyon KanunuGitar bir çalgı türüdür. Bu enstrüman parmaklar yardımı ile ya da penayla çalınabilmektedir. Şekil olarak sekize benzer. Yan bölümleri oval bir şekle sahiptir. Gitar türleri ve özellikleri nelerdir? Gitar kaça ayrılır, 4 telli gitar nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Çevresel faktörlerin algılayarak elektrik sinyallerine dönüştürülerek elektrik sinyallerinin gerekli yerlere iletilmesine yardımcı olan cihazlara transmitter adı verilir. Transmitterin kelime anlamı ise, dönüştürücü anlamına gelir. Çeşitli çevresel faktörler de aynı zamanda transmitterların proseslerini ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Basınç, nem ve sıcaklık gibi çeşitli faktörler, prosesleri meydana getirir. Transmitter nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Transmitter Nedir?